Judecatorul Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a adresat membrilor Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) scrisori prin care solicita verificarea respectarii interdictiei judecatorilor si procurorilor de a nu fi lucratori operativi in serviciile de informatii, transmite Agerpres.

Horatius Dumbrava se refera la respectarea regulei care interzice magistratilor sa fie lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii, nominal, pentru fiecare judecator si procuror in parte, incepand cu magistratii care exercita functii in cadrul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ).

Dumbrava cere CSAT sa verifice daca serviciile de informatii au intocmit dosare informative privind magistrati sau au declansat, in afara limitelor mandatelor date de judecatori, verificari sau analize informative in cazul acestora.

Dumbrava subliniaza in scrisorile adresate ca nerespectarea acestei interdictii conduce la o sanctiune pentru judecatorul sau procurorul care o nesocoteste: eliberarea din functia de magistrat.

"Practic, nu este doar o sanctiune pentru magistrat - eliberarea acestuia din functie, ci si o garantie in vederea prezervarii statului de drept, a independentei justitiei. Tot de 9 ani de zile, insa, institutia - respectiv, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii - care trebuia sa verifice ca aceasta interdictie este respectata atat de judecatori si procurori, cat si de serviciile de informatii, nu si-a indeplinit obligatia legala si, pana la urma, constitutionala de aparare a tarii si siguranta nationala (art. 1 din Legea nr. 415/2002 de organizare si functionare a C.S.A.T.), si anume, in mod concret, cea de verificare a realitatii declaratiilor pe care anual judecatorii sau procurorii le fac cu privire la faptul ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii", sustine in scrisoare judecatorul