Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) solicita Ministerului Educatiei sa demita conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Timis pentru incalcarea Legii Educatiei in mai multe cazuri semnalate de indoctrinare religioasa din scoli. Apelul vine dupa ce mama unui elev din Timisoara a reclamat Inspectoratului "hartuielile continue la care era supus fiul sau ca urmare a faptului ca fusese retras de la orele de religie", precum si ca profesoara de religie ar spune in fata copiilor ca le blesteama pe femeile care fac avorturi deoarece "sunt criminale", semnaleaza ASUR. In raspunsul trimis mamei, Inspectoratul precizeaza ca "unitatea de invatamant a respectat dreptul fiului dumneavoastra de a nu frecventa orele de religie" si ca "pentru a fi supravegheat in timpul orelor in care colegii lui participa la orele de religie, elevul a ramas in sala de clasa", se arata in documentul publicat de asociatie.

Raspunsul InspectoratuluiFoto: ASUR

Potrivit ASUR, mama unui elev de la Scoala Gimnaziala nr. 19 "Avram Iancu" din Timisoara a reclamat in urma cu o luna Inspectoratului Scolar Judetean "hartuielile continue la care era supus fiul sau ca urmare a faptului ca fusese retras de la orele de religie, atragand in acelasi timp atentia si asupra discursului fundamentalist religios" al profesoarei de religie. Parintele a sustinut ca profesoara a "afirmat in fata copiilor ca le blesteama pe femeile care fac avorturi deoarece 'sunt criminale'" si le-ar fi spus elevilor ca "si mamele lor 'vor arde in flacarile iadului' daca vor recurge la o intrerupere de sarcina".

Asociatia arata ca aceeasi profesoara "i-a dus pe toti elevii clasei, chiar si pe cei retrasi de la aceasta disciplina, la Biserica Ortodoxa din Mehala, Timisoara, unde au primit din partea preotului sticle cu apa sfintita, profesoara spunandu-le apoi copiilor sa bea din ea timp de 10 zile atat ei cat si restul familiei". Situatia este confirmata si de catre alti doi parinti care au copii in aceeasi clasa, sustine ASUR.

Ca raspuns la reclamatia trimisa de primul parinte, Inspectoratul Scolar Judetean Timis a spus urmatoarele, potrivit unui document pus la dispozitie de ASUR:

  • "unitatea de invatamant a respectat dreptul fiului dumneavoastra de a nu frecventa orele de religie, ca urmare a solicitarii dumneavoastre;
  • Pentru a fi supravegheat in timpul orelor in care colegii lui participa la orele de religie, elevul a ramas in sala de clasa, fara a participa efectiv la ora (conform optiunii dumneavoastra exprimate in scris);
  • In data de 6 ianuarie 2014, cu ocazia Bobotezei, doamna a condus colectivul de elevi a clasei la Biserica Ortodoxa din Mehala. Pentru a nu fi lasati nesupravegheati in clasa, elevii care nu participa la orele de religie au insotit-o pe doamna profesor la biserica, dupa ce au fost intrebati de doamna profesor daca sunt de acord. Faptul ca fiecarui elev i s-a inmanat o sticla de apa sfintita de catre preotul paroh, nu constitutie un ritual religios; mai mult decat atat, nici un elev nu a fost obligat sa ia acea sticla, ci doar cei care au dorit acest lucru.
  • Conducerea Scolii Gimnaziale nr. 19 'Avram Iancu' Timisoara a hotarat ca elevul sa nu mai ramana in sala de clasa in timpul orelor de religie, urmand sa fie supravegheat de catre un alt cadru didactic intr-un alt spatiu al unitatii de invatamant."  

Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) solicita Ministerului Educatiei demiterea conducerii ISJ Timis "pentru incalcarea repetata si flagranta a prevederilor Legii Educatiei Nationale si anchetarea cu seriozitate a cazurilor semnalate de indoctrinare religioasa din scoli".

De asemenea, ASUR solicita ministerului urmatoarele:

  • unitatile de invatamant trebuie sa ceara acordul explicit al parintilor cu privire la participarea elevilor la orele de religie si trebuie sa-i informeze ca au dreptul constitutional de a le refuza
  • interzicerea practicii paradoxale, "intalnita in majoritatea unitatilor de invatamant", de a obliga copiii sa ramana la orele de religie desi, teoretic, figureaza ca retrasi de la acesta materie
  • trebuie oprite orice actiuni de prozelitism religios in scoli

Asociatia sustine ca "in unitatile publice de invatamant trebuie pastrata o stricta neutralitate religioasa, iar in cadrul orelor de Religie trebuie predata Istoria Religiilor si nu doar viziunea particulara a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela."