Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, cere reanalizarea Ordinului 8 din ianuarie 2014 care limita drastic folosirea dronelor si impunea noi permise si aprobari de la Autoritatea Aeronautica pentru folosirea aeromodelelor si a dronelor, chiar si cele sub 1 kg, dar care sunt echipate cu aparatura foto-video. Decizia Ministerului Transporturilor vine cu 7 zile inainte ca ordinul sa intre in vigoare.

Drona cu aparat foto/videoFoto: Agerpres

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor remis HotNews.ro, "avand in vedere numeroasele sesizari primite de la cluburi de aeromodelism si alti profesionisti care utilizeaza aparate de zbor fara pilot, cu greutate mica, in scopuri comerciale (filmari), ministrul Transporturilor a cerut de la expertii si responsabilii din minister, solutii la problemele ridicate de acestia".

Prin urmare, subsecretarul de stat Constantin Matei, coordonator pe domeniul aviatiei va initia o serie de discutii cu reprezentanti ai acestor asociatii, pentru a asculta punctele lor de vedere si a analiza consecintele ordinului asupra activitatii de aeromodelism, sustin reprezentantii institutitiei care mai precizeaza ca in urma acestor intalniri vor fi luate masuri corectoare ce vor fi comunicate public.

"Cred ca aeromodelismul este un sport deosebit de nobil, ceea ce presupune o anumita distantare fata de reglementarea care vizeaza dronele ce executa misiuni tehnice. Consider ca acest lucru trebuie corectat", a declarat Ramona Manescu, Ministrul Transporturilor.

Ordinul 8/2014 ar urma sa intre in vigoare pe 20 februarie

La finalul lunii ianuarie, HotNews.ro scria despre Ordinul nr.8/2014 dat de Ministerul Transporturilor si semnat de secretarul de stat Constantin Matei si care conditiona folosirea aeromodelelor si a dronelor, chiar si cele mici, dar care au montate pe ele aparatura foto-video.

Ordinul publicat in Monitorul Oficial din 21 ianuarie si care ar urma sa intre in vigoare in 20 februarie stabileste conditii stricte de operare, inclusiv pentru dronele cu masa maxima de decolare sub 150 de kg.

Ordinul precizeaza ca nu se aplica dronelor mai mici de 1kg, adica acele drone disponibile pe piata si folosite de amatori pentru a filma diverse evenimente sau locuri (proteste, manifestari, santiere de autostrazi etc), atata timp cat pe ele nu este montata "aparatura pentru filmare sau transmisie de date"

Cei care vor fi afectati de aceasta prevedere sunt cei care, spre exemplu, au filmat cu ajutorul dronelor protestele din toamna-iarna 2013 din Bucuresti fata de Proiectul de la Rosia Montana sau forumistii care au filmat santierele autostrazilor aflate in constructie.

Pe langa acestea, contine si prevederi restrictive si in cazul folosirii aeromodelelor, pe langa cerintele birocratice pentru drone.

Astfel, Articolul 5 precizeaza ca ordinul nu se aplica aeromodelelor "asa cum acestea sunt definite si clasificate de catre Federatia Internationala de Aeromodelism si de catre Federatia Romana de Modelism, atunci cand sunt utilizate in cadrul competitiilor, demonstratiilor aeriene sau al altor manifestatii oficiale organizate de Federatia Romana de Modelism".

Cu alte cuvinte, in orice alta circumstanta (intr-un parc, pe camp etc), operatorul unui aeromodel, fie el o persoana fizica sau un club oarecare de aeromodelism, trebuie sa faca aceleasi demersuri birocratice precum cei care opereaza drone, chiar si cele mici de sub 1 kg, dar care au pe ele un aparat foto/video.

Printre cerintele birocratice se numara eliberarea unui permis de zbor de la Autoritatea Aeronautica Civila din romania, precum si solicitarea cu 45 de zile inaintea zborului a unei aprobari pentru zona de spatiu aerian in cauza.

In textul ordinului nu se precizeaza nimic despre eventualele pedepse aplicate celor care incalca noile reguli.

Potrivit Ordinului de Ministru al Transporturilor nr 8/2014, publicat in Monitorul Oficial din 21 ianuarie 2014, dronele - sau aeronavelor civile motorizate fara pilot la bord - vor putea fi operate doar in anumite conditii si cu anumite permise.

Potrivit Ministerului, noile reguli au urmatoarele motive la baza:

- dezvoltarea continua a industriei aeronautice in ceea ce priveste fabricatia si utilizarea aeronavelor fara pilot la bord

- faptul ca pe plan international nu au fost stabilite inca standarde comune de certificare si operare a aeronavelor civile fara pilot la bord

- faptul ca la nivelul Uniunii Europene pachetul de reglementari in domeniului aeronavelor civile fara pilot la bord, cu masa maxima la decolare mai mare de 150 kg, urmeaza sa fie finalizat pana in anul 2016, in timp ce aeronavele civile fara pilot la bord, cu masa maxima la decolare mai mica de 150 kg, raman sub incidenta reglementarilor nationale emise de statele membre ale Uniunii Europene

- pentru a permite operarea in spatiul aerian national a aeronavelor civile motorizate fara pilot la bord, pana la emiterea pachetului de reglementari europene si nationale specifice care sa acopere atat domeniul certificarii, cat si domeniul operarii acestor aeronave

Practic, Ordinul de Ministru stipuleaza conditiile in care pot fi operate dronele cu masa maxima de decolare mai mare de 150 de kg, precum si cele cu aceasta masa sub 150 de kg.

In plus, chiar din articolul 1 se stipuleaza zonele in care dronele pot fi operate:

- Operarea aeronavelor civile motorizate fara pilot la bord in spatiul aerian national este permisa numai in zone de spatiu aerian segregat temporar, infiintate, alocate si activate conform reglementarilor aplicabile in vigoare.

- Zonele prevazute la alin. (1) se stabilesc in intregime in spatiul aerian de clasa G, iar limita verticala superioara a acestora trebuie sa fie cu cel putin 150 m sub limita minima a spatiului aerian controlat.

- Cererea pentru infiintarea zonei prevazute la alin. (1) se transmite de catre operatorul aeronavei Autoritatii Aeronautice Civile Romane cu cel putin 45 de zile inainte de data prevazuta pentru inceperea activitatii.

Dronele cu masa maxima de decolare peste 150 de kg poate fi operata daca:

a) detine un certificat de inmatriculare;

b) detine un certificat de tip si un certificat de navigabilitate, conform cu reglementarile europene emise in aplicarea Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 februarie 2008 privind normele comune in domeniul aviatiei civile si instituirea unei Agentii Europene de Siguranta a Aviatiei si de abrogare a Directivei 91/670/CEE a Consiliului, a Regulamentului (CE) nr. 1.592/2002 si a Directivei 2004/36/CE;

c) operatorul aeronavei este certificat, dupa caz, in functie de operatiunile aeriene civile desfasurate, in conformitate cu reglementarile aeronautice aplicabile emise la nivel national sau cu cele emise la nivelul Uniunii Europene;

d) aeronava este asigurata, conform legii, pentru daune produse tertilor.

Dronele cu masa maxima de decolare mai mica sau egala cu 150 de kg pot fi operate daca:

a) detine un certificat de identificare emis de Autoritatea Aeronautica Civila Romana sau un certificat de inmatriculare ori un document echivalent emis de alt stat;

b) in cazul in care aeronava are o masa maxima la decolare mai mare de 15 kg, detine un permis de zbor national emis de Autoritatea Aeronautica Civila Romana sau un document de certificare tehnica echivalent emis de alt stat, recunoscut de Autoritatea Aeronautica Civila Romana;

c) aeronava este asigurata, dupa caz, conform legii, pentru daune produse tertilor.

Ordinul nu se aplica aeromodelelor* - (*asa cum acestea sunt definite si clasificate de catre Federatia Internationala de Aeromodelism si de catre Federatia Romana de Modelism, atunci cand sunt utilizate in cadrul competitiilor, demonstratiilor aeriene sau al altor manifestatii oficiale organizate de Federatia Romana de Modelism) - si dronelor care cu masa maxima la decolare mai mica sau egala cu 1 kg, atat timp cat:

- sunt operate intr-o zona deschisa, fara constructii cu destinatia de locuinta;

- sunt operate fara depasirea campului vizual al persoanei care asigura comanda aeronavei de la sol, dar nu mai mult de 150 m distanta pe orizontala si de 100 m distanta pe inaltime fata de aceasta persoana;

- nu au montate pe ele aparatura pentru filmare sau transmisie de date.