Raportul privind evaluarea justitiei penale si a statului de drept a fost votat, miercuri, in Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European cu 34 de voturi pentru si 16 impotriva, anunta eurodeputatul Monica Macovei intr-un comunicat. Europarlamentarul roman, raportor al grupului PPE pentru acest raport, sustine o monitorizare a statului de drept in toate statele membre, inclusiv pentru situatii de criza, si cu interventii adecvate in cazul in care survin incalcari sistematice ale principiilor democratiei si statului de drept.

Monica Macovei sustine in acelasi raport si mecanismul de evaluare a sistemelor de justitie penala in toate statele membre ale Uniunii Europene.

Tabloul de bord in justitie (Justice Scoreboard) al Uniunii include acum justitia civila, comerciala si administrativa, urmand sa includa si justitia penala, pentru fiecare stat membru. In prezent, sistemele de justitie penala sunt inegale in statele membre si, pentru a exista incredere reciproca, sistemele de justitie penala trebuie evaluate si apoi aplicate standarde minime, sustine eurodeputatul democrat-liberal.

Potrivit Monicai Macovei, argumentele pentru o astfel de evaluare sunt urmatoarele:

- eficienta, independenta si integritatea justitiei penale sunt componente ale statului de drept.

- mandatul european de arestare nu este intotdeauna pus in aplicare de catre instantele de judecata din cauza neincrederii in sistemul de justitie care l-a emis.

- hotararile emise de instantele judecatoresti dintr-un stat membru nu sunt intotdeauna recunoscute in alte state membre din cauza lipsei de incredere in sistemul judiciar penal care a emis hotararea respectiva.

- cooperarea judiciara in materia penala pentru combaterea criminalitatii transfrontaliere nu este eficienta daca sistemele penale din statele membre sunt inegale si, din acest motiv, nu exista incredere intre parteneri.

Un astfel de mecanism ar urma sa se aplice tuturor statelor membre in mod uniform, transparent si egal, pe baza unor criterii obiective, complementar cu activitatea Consiliului Europei si pe baza informatiilor relevante, inclusiv de la Eurojust, arata Macovei.

Raportul votat miercuri in Comisia LIBE va fi supus votului in plenul Parlamentului European in luna martie.