Cetatenii Republicii Moldova ar putea primi dreptul de a calatori fara vize in Uniunea Europeana, dupa ce mari Comisia pentru Libertati civile a Parlamentului European a adoptat un raport in acest sens.

Republica Moldova si UEFoto: Wikipedia

Raportul a primit 45 de voturi pentru, doua impotriva si o abtinere, urmand astfel sa fie supus plenului pe 25 februarie.

Raportorul Grupului Partodului Popular European pe proiect, Marian Jean Marinescu, s-a declarat "absolut convins" ca plenul Parlamentului European va adopta ridicarea regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova.

"Apropierea Republicii Moldova de Europa trebuie sprijinita si incurajata, iar eforturile guvernului de la Chisinau de realizare a unor reforme-cheie, in linie cu valorile UE, merita recompensate. Exista un larg consens in Parlament in aceasta privinta. In maxim trei luni cetatenii moldoveni vor cirula liber in UE", a afirmat Marinescu.

De altfel, saptamana trecuta, europarlamentarul roman Monica Macovei (PPE), germanul Elmar Brok (PPE), presedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, precum si raportorul permanent pentru Republica Moldova din aceasta comisie, britanicul Graham Watson (ALDE), au semnat o scriscoare comuna de sustinere a liberalizarii imediate a vizelor de UE pentru cetatenii Republicii Moldova.

Propunerea legislativa privind ridicarea regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova a fost initiata relativ recent de Comisia Europeana, in noiembrie 2013.