Lovirile si vatamarile cauzatoare de moarte au scazut anul trecut cu 40% fata de 2012, in scadere fiind si infractiunile referitoare la tentativa de omor, omorul sau talhariile care s-au soldat cu moartea victimei, a precizat marti seful Politiei Romane, chestor-sef Petre Toba, la bilantul institutiei, transmite Agerpres.

"Se inregistreaza scaderi semnificative la aproape toate categoriile de fapte: omor (-17,2%), tentativa de omor (-7,8%), loviri sau vatamari cauzatoare de moarte (-40,3%), talharie cu moartea victimei (-60%). Important este faptul ca toate aceste categorii de fapte prezinta scaderi si in mediul stradal, unde au un impact deosebit asupra perceptiei sigurantei cetateanului. Eficienta politistilor, coroborata cu buna colaborare cu unitatile de parchet, a condus la cresterea procentului de identificare a autorilor, astfel ca, in dosarele penale de omor, acesta a fost de 97,3%, fata de 96,8% in anul 2012. De remarcat faptul ca pentru prima data in ultimii 10 ani criminalitatea de natura judiciara nu mai inregistreaza crestere, ci o scadere importanta, cu peste 9%", a subliniat Toba.

Potrivit Politiei Romane, furtul pentru prima data in ultimii sase ani prezinta o scadere semnificativa (-8,3%) si ramane principala infractiune savarsita in Romania.

Se inregistreaza scaderi in principal la faptele de furt din locuinte (-11,7%), la furturile din banci (- 30,8%), la furturile din case de schimb valutar si amanet (- 14,3%) si la furturile din case de bani (-64,5%).

Politistii romani au desfasurat anul trecut 105 misiuni operative pe teritoriul altor state, dintre care 77 au fost misiuni de patrulare si de sprijinire a autoritatilor de aplicare a legii.

Tot anul trecut, Politia Romana a participat cu 83 de politisti, dislocati in cinci teatre de operatiuni de mentinere a pacii pe trei continente, in misiunile din Haiti, in Republica Democrata Congo, Afganistan si Georgia, iar alti politisti desfasoara activitati, in calitate de experti, in cadrul unor organizatii internationale.