"Domnul de la politie care ne-a luat tuturor declaratiile ne-a si zis: pai asta nu e mita. (...) Si a zis ca au foarte multe dosare si ca nu au timp de prostii de felul asta", a povestit pentru TVR mama care a demascat spaga de la Scoala 10. In urma acestor declaratii, Politia Capitalei a dispus verificari la Sectia 6, pentru a stabili "daca politistul a actionat conform spuselor persoanei". Declaratiile mamei care a dat publicitatii primele inregistrari de la Scoala generala nr. 10 "Maria Rosetti" Bucuresti, in care invatatoarea Dana Blandu cerea bani de la parinti pentru cadourile de sarbatori, vin dupa ce politistii Sectiei 6, care au audiat-o pe Dana Blandu, au propus parchetului neinceperea urmaririi penale.

Inregistrare cu invatatoarea Dana BlanduFoto: Captura YouTube

"Ma intreb foarte sincer daca e de stat in tara asta sau nu. (...) Domnul de la politie care ne-a luat tuturor declaratiile ne-a si zis: 'pai asta nu e mita. Mita e atunci cand cere si cand ii dai bani in mana. Pai ne-ati dat dumneavoastra de lucru'. Si a zis ca au foarte multe dosare si ca nu au timp de prostii de felul asta. Deci clar ca nu au considerat ca este un caz grav", a declarat pentru TVR mama care a demascat situatia de la Scoala 10.

In urma acestei declaratii si a sesizarii de catre postul public de televiziune, Politia Capitalei a dispus verificari la Sectia 6, pentru a stabili "daca politistul a actionat conform spuselor persoanei".

Politistii Sectiei 6, care au audiat-o pe Dana Blandu, au propus parchetului neinceperea urmaririi penale intrucat din probatoriul administrat nu se contureaza elementele constitutive ale infractiunii de primire de foloase necuvenite, au declarat pentru Agerpres surse din Politie. Politistii, coordonati de un procuror de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 2, au analizat probele de la dosar, au pus cap la cap toate documentele ridicate de la ISMB si au audiat mai multe persoane - parinti de la Scoala 10 din Capitala - si au decis ca fosta invatatoare Dana Blandu este nevinovata.

Verdictul nu este insa unul final. Procurorii pot admite sau respinge propunerea politistilor, insa avand in vedere ca activitatea a fost coordonata de Parchet, cel mai probabil pe numele Danei Blandu nu se va incepe urmarirea penala, relata in urma cu o saptamana Agerpres.

Mai multi parinti de la Scoala 10 au fost citati de politistii Sectiei 6 pentru a da declaratii referitoare la incidentul creat la unitatea de invatamant. Audierile au inceput in luna ianuarie si au durat aproximativ doua saptamani.

Consiliul de Administratie al Scolii 10 a decis, pe 10 ianuarie, desfacerea contractului de munca al invatatoarei Dana Blandu, dupa ce in presa au aparut inregistrari din care reiese ca aceasta le cerea parintilor bani pentru a cumpara cadouri substantiale profesorilor.

Dupa ce invatatoarea a fost demisa, mama care a demascat spaga de la Scoala 10 a declarat pentru HotNews.ro:

"Dupa discutia inregistrata, m-am adresat directoarei scolii care mi-a explicat prieteneste ca doamna invatatoare este o personalitate a scolii, ca urmeaza sa discute cu dumneaei, dar ca Solutia potrivita care se impune este sa imi mut copilul la o alta clasa. Cu aceeasi seninatate directoarea mi-a explicat ca ea nu primeste cadouri, primeste doar flori si aranjamente si mi-a aratat cu indignare ghivecele modeste de pe birou. Asta dupa ce, cu o ora inainte, in calitate de Presedinte al Comitetului de Parinti al clasei, am mers personal si i-am inmanat doamnei director un cos de Craciun..."

"A urmat ziua cu 9 ore de sedinte in care a trebuit sa imi explic gestul, nemultumirile in care am fost intrebata cu stupoare de ce ma plang de fapt sau daca eu sunt chiar atat de naiva incat sa cred ca ele, profesoarele chiar primesc porci cadou. Procesul verbal a trebuit schimbat integral spre nemultumirea comisiei formata chiar din colegele doamnei invatatoare."

"Anomaliile procedurale se tin lant; invatatoarea investigata preda in continuare, colegele o cerceteaza, ii desfac contractul de munca, aceasta ataca decizia si probabilitatea sa se intoarca in sistem sau chiar la scoala la care a predat, asa cum isi doreste dumneaei, ramane foarte mare."

Citeste si: