Un copil in varsta de un an si patru luni care cantarea doar patru kilograme si era crescut in conditii mizere, intr-un grajd, alaturi de cei patru frati ai sai, a murit din cauza malnutritiei, in localitatea braileana Silistea, iar Politia si Directia pentru Protectia Copilului au deschis anchete, relateaza agentia Mediafax.

Baietelul locuia, impreuna cu parintii si cu cei patru frati ai sai, cu varste cuprinse intre doi si cinci ani, intr-un grajd dezafectat care a apartinut fostului IAS Silistea.

Parintii copilului spun ca sambata au fost plecati, iar cand s-au intors l-au gasit pe baietel decedat.

"Am fost in grajd de am muls vacile cu sotul, am fost la paine si cand m-am intors il gasise sotul meu mort. I-am dat sa manance, cum sa nu-i dau, dar intre timp ce s-a intamplat nu pot sa stiu ", a sustinut mama baietelului.

Copilul a fost gasit decedat pe marginea patului, unde statea alaturi de fratele sau geaman, in incapere fiind si ceilalti trei frati.

Potrivit medicului Gina Ilie de la Serviciul de Medicina Legala din Braila, copilul a murit de foame, fiind neglijat de parinti.

"Copilul cantarea doar 4 kilograme, la un an si patru luni, avea 58 de centimetri, era plin de fecale si de paie. Moartea lui a fost provocata de insuficienta organica, consecinta malnutritiei generate de lipsa de ingrijiri specifice si necesare unui nou-nascut. Avea insuficienta pluriorganica, pe fondul malnutritiei severe", a precizat medicul Gina Ilie.

In acest caz, politistii au deschis un dosar penal.

"Dupa primirea sesizarii, politistii au facut cercetarea la fata locului, au constatat ca pe cadavrul copilului nu sunt urme vizibile de violenta si a fost transportat la morga pentru necropsie si stabilirea cu exactitate a cauzei decesului, in acest caz fiind intocmit dosar penal pentru moarte suspecta", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Braila, Jenel Sogor.

Si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Braila a deschis o ancheta in acest caz si a decis ca ceilalti patru copii ai familiei sa fie internati de urgenta intr-un centru de plasament, impreuna cu mama lor, insarcinata in luna a saptea.

"Au fost constatate conditiile inumane in care traiau copiii, drept pentru care au fost preluati, din dispozitia directorului general, in regim de urgenta si adusi intr-un centru de plasament din municipiul Braila. Avand in vedere ca mama este gravida in luna a saptea, i-am propus sa primeasca gazduire si ea in centrul maternal, lucru cu care a fost de acord, insa a spus ca mai intai se va ocupa de inmormantarea copilului. Copiii vor sta in urmatoarele patru-cinci luni in centrul maternal, impreuna cu mama lor si cu bebelusul care se va naste, iar daca vom constata ca mama nu invata sa aiba grija de copii cat timp va sta in centru, vom propune pentru minori o masura de protectie definitiva ", a declarat Simona Cimpoae, directorul adjunct al DGASPC Braila.

Pe de alta parte, primarul comunei Silistea, unde traia familia, spune ca parintii au fost ajutati in permanenta de primarie si au fost facute "anchete sociale sistematice", dar ca asistentul social care trebuia sa anunte DGASPC in acest caz nu a mai putut ajunge la serviciu cateva zile din cauza zapezii, astfel ca s-a intarziat anuntarea autoritatilor pentru protectia copilului.

"Cazul a intrat in atentia mea de cand s-au nascut cei doi gemeni, acum un an si patru luni. Atunci li s-a facut curatenie in casa, li s-au schimbat paturile si primeau lunar alimente din partea mea si a oamenilor de buna credinta. Inclusiv mancare calda si imbracaminte numai pentru copii. Recent, le-am dus sase saci cu haine, acum sunt dupa usa, stiva, murdare. Din punctul meu de vedere, acesti asa-zisi parinti nu merita ajutorul, am facut totul pentru copii. Nu isi dau silinta cu nimic pentru acesti copii, sunt total lipsiti de spiritul parintesc. Am facut anchete sociale sistematice. Cand am vazut ca burlanele erau sparte, le-am dat burlane, le-am cumparat albie, le-am cumparat cuptor si tot timpul au fost in atentia noastra si a domnului care le asigura locuinta. La un moment dat le-am oferit alta locuinta in satul Muchia, dar nu au fost de acord pentru ca el nu vroia sa faca naveta, iar ea spunea ca este langa mama ei. Asa ceva n-am intalnit ", a declarat, marti, primarul comunei Silistea, Ilie Efteme.

El a mai spus ca familia copilului mort de foame avea un venit lunar de 1.400 de lei, insa banii erau cheltuiti pe cafea si tigari.

"Din 1.400 de lei pe care ii aveau lunar, ii preocupau numai tigarile si cafeaua. Pe 18 decembrie am fost la ei cu carnati, cu sarmalute si primul lucru pe care l-au facut in fata noastra a fost sa manace ei, nu copiii. Aveau si o vacuta primita si beneficiau de lapte, dar acesti copii erau neingrijiti de propria mama. Le-am dat lemne, le-am taiat sa aiba toata iarna. Inainte de zapezi le-am zis ca le voi lua copiii daca nu vor avea grija de ei. Au inceput sa planga cu copiii in brate, sa nu ii luam. Trebuia grabita ancheta din luna ianuarie. Asistentul social trebuia sa anunte DGASPC, dar a fost zapada mare, a zis ca nu a mai putut ajunge la serviciu vreo patru-cinci zile si asta a fost", a mai spus primarul, care sustine ca se va ocupa personal de inmormantarea copilului, sicriul fiind cumparat deja de primarie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE O alta fetita de doar patru luni din Pitesti a ajuns luni la Spitalul de Pedriatie din oras, iar medicii au descoperit ca aceasta era infometata si inghetata, potrivit ziarulargesul.ro. Fetita locuia impreuna cu tatal intr-o baraca de la marginea orasului, fara apa, electricitate si caldura, mama ei fiind internata de curand la sectia de psihiatrie a Spitalului Judetean. Medicii au sesizat Directia Generala de Protectie a Copilului Arges, solicitand internarea copilului intr-un centru de plasament.

Tatal, agent de paza la o firma din municipiu, le-a declarat autoritatilor ca este de acord ca micuta sa fie institutionalizata, asa cum s-a procedat si cu ceilalti doi copii ai sai, de asemenea internati intr-un centru de plasament.

Copilul a mai ajuns la spital, intr-o stare asemanantoare, si in decembrie 2013. Mama ei spunea ca ar avea o toxiinfectie alimentara, dar personalul medical a stabilit cu totul altceva: fetita, hranita doar cu apa si lapte praf, era infometata si nespalata. Impresionati si socati de halul in care se afla nou-nascutul, medicii l-au tinut in spital timp de o luna. Si atunci au sesizat Directia Generala de Protectie a Copilului Arges, insa fiindca ancheta sociala nu s-a finalizat, au externat-o.