Romania TV, postul deputatului PSD de Prahova, Sebastian Ghita anunta triumfalist ca ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, va coordona filiala PSD Prahova, aflata in centrul unui mare scandal de coruptie. Stirea este insotita de precizarea ca "Inscrierea celor trei tehnocraţi în PSD (Robert Cazanciuc, Remus Pricopie şi Liviu Voinea), anunţată astăzi de Victor Ponta, precum şi desemnarea acestora să coordoneze politic filiale ale PSD fac parte din planul de reformare a PSD iniţiat de Ponta, prin atragerea de noi politicieni, recunoscuţi profesional în domeniile lor de activitate". De ce este catastrofal pentru imaginea justitiei si o lovitura data statului de drept, ideii de functionare independenta a mecansimelor judiciare?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Filiala PSD Prahova este condusa de Mircea Cosma, un dinozaur al politicii. Sub el s-au nascut in judet retele tentaculare de coruptie anchetate azi de DNA. In calitate de presedinte CJ Prahova, Cozma este cercetat penal, impreuna cu fiica sai si o serie de angajati ai Consiliului Judetean. In acest vast dosar de coruptie sunt deja arestati preventiv un fost angajat la secretariatul general al guvernului, Marcel Pavaleanu, si un om de afaceri prezentat drept interlop in presa locala, Razvan Alexe. Pe toti acestia ii gasim in stranse relatii cu deputatul PSD Vlad Cosma si cu deputatul PSD, Sebastian Ghita. Mogulul de la Romania TV s-a lansat in afaceri la Prahova, castigand contracte publice cu administratia controlata de Cosma.

PSD are, evident, o mare problema de imagine in Prahova. Cum sa te folosesti insa de ministerul justitiei pentru a o spala? Cum sa-l trimiti sef pe Cazanciuc peste o filiala de partid roasa de coruptie? Ce vrei sa transmiti publicului cu asta? Ca utilizezi justitia in scopuri politice? Orice s-ar intampla de acum incolo cu dosarele Cozma/Pavaleanu va arata cum nu se poate mai prost. Daca arestarile continua, cazurile ajung in instanta si se lasa cu condamnari, publicul va crede ca totul s-a facut la interventia ministrului justitiei venit sa "reformeze" filiala impreuna cu procurorii. Daca dosarele se opresc, ministrul justitiei va fi suspectat ca le-a ingropat. Oricum o intoarcem, intrarea lui Robert Cazanciuc in PSD si trimiterea lui sef la Prahova omoara ideea de independenta a justitiei si amplifica suspiciunile de dosare instrumentate la ordin politic.

Cazanciuc se poate apara cu argumentul ca nu dispune de parghiile necesare pentru a influenta in vreun fel justitia. Nu e chiar asa. Ministrul justitiei a primit intre timp dreptul de a sesiza inspectia judiciara, adica are la mana un instrument de presiune asupra magistratilor. Apoi, am vazut cum, inainte de intrarea in vigoare a noilor coduri, penal si de procedura penala, Cazanciuc a promis magistratilor o ordonanta de urgenta pentru a remedia o serie de neajunsuri, insa nu a mai promovat-o. Privind retrospectiv lucrurile, ne putem intreba in mod legitim daca ministrului Cazanciuc i-a pacalit pe magistrat dint-un calcul politic. Nu cumva a ezitat pentru a-si salva o serie de viitori colegi de partid?

Premierul Victor Ponta a mimat o oarecare preocupare la inceputul guvernarii fata de sustinerea unui independent la justitie. In paranteza fie spus, Cazanciuc este ruda prin alianta cu Victor Ponta, iar sotia sa, verisoara premierului, a fost numita directoare in cadrul Autoritatii Aeronautice Civile. Pentru a pastra totusi niste aparente, premierul Ponta spunea asa in decembrie 2012: "(...) nu as dori sa nominalizez un membru de partid, ci pe cineva care provine din magistratura sau diplomatie, pentru a fi putin independent". O viziune radical diferita a exprimat la vremea respectiva fostul premier Adrian Nastase, astazi condamnat la inchisoare intr-un nou dosar. Nastase spunea ca Romania are in aceasta perioada de un ministru politic la Ministerul Justitiei si nu de un independent.

"Cand ministrul respectiv este sustinut de un partid sta mai bine pe picioare atunci cand are de luat o hotarare", spunea Nastase in decembrie 2012.

Dupa integrarea in UE, Romania a mai avut ministru sustinut politic in 2007, pe Tudor Chiuariu, membru PNL. Fostul ministru este condamnat la inchisoare cu suspendare in dosarul Posta. Sustinerea unui ministru politic la justitie este in general prost vazuta la Bruxelles, care prefera independenti. Acestia prezinta garantii suplimentare ca justitia, aflata sub monitorizarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, este condusa dupa criterii de independenta si eficienta, nu dupa interese politice. Mesajul transmis de PSD prin inregimentarea lui Robert Cazanciuc in partid este ca nimic nu poate functiona in afara partidului stat, nici macar justitia. Romania se intoarce astfel cu mai bine de zece ani in urma, in epoca guvernarii Nastase, cand justitia era pe mainile unui om politic, Rodicai Stanoiu, iar marile dosare erau discutate in sedinte de partid.