Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) suspecteaza fapte de coruptie la Ministerul Educatiei, petrecute in 2002, si a inceput urmarirea penala. Fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu ar fi acordat unei firme private dreptul exclusiv de eliberare a tuturor diplomelor scolare si universitare, fara licitatie, in baza unei conventii semnate de ministrul de la acea vreme si directorul general al Romdidac SA, Niculae Bolboasa, a scris astazi Adevarul. La solicitarea HotNews.ro, DNA a raspuns ca "pe rolul DNA exista o cauza in care se efectueaza acte de urmarire penala in rem (cu privire la fapte) referitoare la suspiciunea comiterii unor infractiuni de coruptie si de evaziune fiscala".

Ziarul Adevarul a scris luni, 10 februarie, ca procurorii DNA efectueaza cercetari penale cu privire la o conventie semnata in 2002 de ministrul de atunci al Educatiei, Ecaterina Andronescu, si directorul general al Romdidac SA, Niculae Bolboasa, prin care ministerul ar fi acordat acestei firme private, fara licitatie, monopolul eliberarii tuturor diplomelor scolare si universitare.

In dosarul penal 137/P/2013, DNA ar fi cerut in luna octombrie 2013 de la Ministerul Educatiei - Conventia 29.211/2002, precum si evidenta formularelor tiparite in ultimii 12 ani, relateaza cotidianul. Potrivit acestuia, Ministerul Educatiei nu ar avea nici evidenta diplomelor, nici actul din 2002.

  • La solicitarea HotNews.ro, Directia Nationala Anticoruptie a comunicat urmatoarele:

"Pe rolul DNA exista o cauza in care se efectueaza acte de urmarire penala in rem (cu privire la fapte) referitoare la suspiciunea comiterii unor infractiuni de coruptie si de evaziune fiscala.In acest moment, alte detalii nu pot fi oferite, in conf. cu art. 12 alin 1 litera e) si f) din Legea 544/2001."

Conform Adevarul, dupa ce procurorii DNA ar fi descins la minister, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior si Cercetare, ar fi initiat o hotarare de Guvern prin care sa scoata Romdidac din circuitul diplomelor. "Prin hotararea de Guvern, distributia diplomelor va fi asigurata de una dintre regiile statului, ori Imprimeria Nationala, ori Imprimeria BNR. Se va decide in functie de decizia Guvernului. Hotararea este deja in circuitul de avizare. Anul asta am aflat si eu ca e o firma privata si nu o firma publica. Si atunci am zis sa dam distributia la o companie de stat. Si daca este un intermediar, acela sa fie statul", a declarat Costoiu, citat de Adevarul.

Potrivit documentelor prezentate de cotidian, conventia ar fi fost incheiata pe o perioada nedeterminata, desi Ministerul ar fi fost obligat sa faca licitatie.

Ecaterina Andronescu, ministrul de la acea vreme al Educatiei, a declarat pentru Adevarul: "N-am de unde sa stiu termenii acelei conventii, un ministru semneaza mii de acte. (...) Eu n-am stiut ca Romdidac este privata. Nu-l cunosc pe Nicolae Bolboasa si nu am facut niciodata vreun avantaj pentru cineva. Stiu ce vreti sa insinuati. Credeti ca toti in tara asta sunt escroci si neispraviti? Cu toate mizeriile care se spun despre invatamant, totusi eu cred ca este sistemul cel mai curat din Romania".

Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru Mediafax ca toti ministrii postdecembristi, incepand cu Liviu Maior, Andrei Marga si Mircea Miclea, au avut conventii cu Romdidac, pentru furnizarea diplomelor de studii: "Cand vorbim despre diplome, vorbim despre o cutie a Pandorei, pentru ca aceste acte au un caracter special. Nu pot fi facute de oricine. Niciun ministru nu s-a angajat sa renunte la serviciile Romdidac, fiind vorba despre un document realizat pe un anumit tip de hartie cu filigran, cu elemente de siguranta, aceste elemente nefiind publice. Apoi, dupa ce erau tiparite, se depozitau la sediul societatii, de unde le luau unitatile de invatamant. Ministerul nu ar fi avut unde sa le depoziteze".