Presedintele Traian Basescu va solicita acordarea unei finantari europene pentru proiectul Cluj Innovation City, pe care il va prezenta, vineri, presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si care va constitui o prioritate a sa pana la sfarsitul mandatului, transmite Mediafax.

Traian Basescu a declarat, duminica, la plecarea din Primaria Cluj-Napoca, unde a avut o intrevedere cu primarul Emil Boc, ca proiectul Cluj Innovation City inseamna o sansa extraordinara pentru cercetarea clujeana si pentru studenti.

"Emil Boc mi-a prezentat proiectul Cluj Innovation City, care sa valorifice capacitatea de cercetare pe care o are Clujul prin numarul mare de universitati si calitatea acestora. Am vazut componentele, care sunt impresionante, si perfect adaptate realitatilor Clujului, una de IT, de sanatate, de energie si una de mediu. Sunt proiecte care pot fi sustinute cu bani europeni si componenta autohtona, iar eu i-am promis primarului, avand in vedere ca vineri am o intrevedere cu presedintele CE, Barroso, ca voi prezenta acest proiect si, la fel cum am sustinut proiectul laserului de la Magurele, voi solicita finantare si pentru acest proiect, care inseamna o sansa extraordinara pentru cercetarea clujeana si pentru studenti", a spus Basescu.

Traian Basescu a precizat ca in cadrul recentei vizite efectuate in Israel, omologul sau Shimon Peres a spus ca, in momentul de fata, cercetarea medicala in Israel se orienteaza "catre piese de schimb pentru corpul uman, pentru a reusi sa substituie ceea ce nu se completeaza prin prelevari de la oameni in moarte clinica".

"Spunea presedintele Shimon Peres ca cercetarea israeliana este concentrata pe crearea acestor organe. Spunea dansul, foarte plastic, piese de schimb pentru corpul uman. Iar la Cluj aveti un inceput extraordinar, sangele artificial, si se poate gandi mai departe ca si noi putem avea cercetare de varf. Am indraznit sa gandim pentru laser, putem gandi si pentru ceea ce a imaginat Primaria Cluj-Napoca, acest centru de cercetare. Va fi un challenge pentru perioada urmatoare, ca Romania sa obtina finantare pentru acest proiect, iar eu pana pe 21 decembrie voi face din acest proiect o prioritate", a subliniat seful statului.

La randul sau, primarul Emil Boc a spus ca pe componenta medicala a proiectului, sangele artificial poate fi un domeniu de varf, unde Clujul sa exceleze.

"De ce sa nu visam si la o componenta care tine de dimensiuni artificiale ale organelor umane, adica sa avem o inima artificiala, un ficat artificial, in viitor, intr-o cercetare avansata care sa ne scuteasca de transplant sau de alte probleme?", a spus Boc.

Cluj Innovation City este un proiect estimat la 300 de milioane de euro al Primariei Cluj-Napoca si al universitatilor din municipiu, prin care se urmareste dezvoltarea unui pol al cercetarii si inovarii in municipiu si in zona metropolitana Cluj. Acest pol se va realiza pe un teren de 200 de hectare din zona Lomb, din Cluj-Napoca, unde vor fi create peste 20.000 de locuri de munca.