Ministerul Sanatatii: Vaccinul antigripal produs la "Cantacuzino", testat pe 62 de persoane. Reactiile adverse, minore

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 9 februarie 2014, 16:16 Actualitate | Esenţial


Vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino a fost testat, in cadrul studiului clinic, pe 62 de persoane cu varste intre 20 si 80 de ani, reactiile adverse fiind minore, similare cu cele inregistrate la persoane care s-au vaccinat cu produsul din import, potrivit Ministerului Sanatatii, citat de Mediafax.

Ministerul Sanatatii a prezentat corespondenta purtata cu institutiile nationale si internationale privind vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino, incepand din 23 decembrie 2013, cand a primit prima atentionare de la Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) potrivit careia vaccinul este neconform, si pana in 6 februarie, cand au fost sesizate Curtea de Conturi si Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Astfel, in 23 decembrie 2013, Agentia Nationala a Medicamentului a trimis o adresa ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prin care il informa de existenta unor neconformitati pentru punerea pe piata a celor 400.000 de doze de vaccin antigripal produs la Institutul Cantacuzino. In document se arata ca pentru seriile de vaccin de la 13-01 pana la 13-08 au fost prelevate esantioanele necesare pentru aplicarea procedurii de eliberare oficiala a seriei, acestea fiind testate in laboratoarele ANM, conform metodologiei europene in vigoare.

In urma analizei de laborator a esantioanelor testate, s-a constatat inregistrarea de rezultate in afara specificatiei, pentru unul dintre parametrii testati, si anume "endotoxine bacteriene", pentru toate esantioanele din seriile de vaccin. "In acelasi timp, este de precizat faptul ca rezultatele pentru ceilalti parametri testati s-au incadrat in specificatii", se arata in adresa ANM.

In acelasi document se preciza ca ANM a luat decizia de a retesta imediat probele prelevate, aceasta fiind facuta in prezenta producatorului. "Retestarile au confirmat rezultatele neconforme obtinute initial. In aceste conditii, pentru seriile de vaccin produse de Institutul Cantacuzino se impune emiterea de buletine de neconformitate", se mai arata in adresa transmisa Ministerului Sanatatii.

Totodata, conducerea ANM a recomandat Ministerului Sanatatii sa desemneze o comisie de specialitate, care sa evalueze cu prioritate situatia creata.

Ministrul Sanatatii a semnat, in 13 ianuarie, ordinul privind constituirea comisiei de specialitate, pentru "supervizarea imunogenitatii si reactogenitatii" vaccinului antigripal trivalent. Presedinte al comisiei a fost desemnat prof. dr. Emanoil Ceausu, membrii fiind Adrian Calugaru - de la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, prof. dr. Marian Negrut - de la Academia de Stiinte Medicale, Rodica Tanasescu -presedintele Sindicatului National al Medicilor de Familie si Marius Tanasa - vicepresedintele ANM.

In 15 ianuarie, comisia de specialitate a trimis ANM o adresa in care spunea ca a luat act de faptul ca "cele 18 baterii de teste efectuate cu privire la vaccinul antigripal testat, produs de Cantacuzino, au fost in parametrii normali, mai putin valorile parametrului endotoxina, raportat la farmacopeea europena, dar acceptat de farmacopeea americana".

In acest context, comisia a analizat mai multe studii de specialitate internationale privind nivelul de endotoxina din produsele biologice si a recomandat "efectuarea studiului imunogenitatii si reactogenitatii vaccinului gripal produs la Cantacuzino, pentru sezonul 2013-2014".

O zi mai tarziu, in 16 ianuarie, ANM a dat autorizatia pentru desfasurarea studiului clinic, la Spitalul Clinic "Victor Babes" din Capitala. Autorizatia pentru studiul clinic a fost transmisa in aceeasi zi si Institutului Cantacuzino, in atentia dr. Viorel Alexandrescu.

In 23 ianuarie, comisia de specialitate a trimis ministrului Sanatatii raportul privind studiile clinice. In document se arata ca, pana in 27 ianuarie, in studiu au fost cuprinse 62 de persoane cu varste intre 20 si 80 de ani.

Ulterior, rezultatele privind reactogenitatea vaccinului au aratat ca reactiile adverse ale vaccinului produs de Institututul Cantacuzino sunt, ca tip de reactie, frecventa, intensitate si gravitate, identice cu cele mentionate in literatura de specialitate si in rapoartele efectuate in perioadele campaniilor de vaccinare desfasurate in tara, cand a fost folosit vaccinul national sau cel din import. Potrivit documentului, "toate reactiile adverse inregistrate si centralizate au fost minore, neinregistrandu-se reactii adverse severe".

Totodata, specialistii au evaluat, pe baza de chestionar, reactiile adverse aparute la 200 de persoane care s-au vaccinat in cadrul campaniei de imunizare 2013-2014, cu vaccinul antigripal din import. Reactiile inregistrate in aceste cazuri au fost ca tip, frecventa si intensitate, similare cu cele consemnate in studiul clinic aflat in derulare, se arata in raportul comisiei.

In concluzie, comisia a considerat ca vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino si care a fost luat in studiu "indeplineste criteriul reactogenitatii pentru a putea fi folosit in situatii care impun vaccinarea la adulti".

In 4 februarie, ANM a transmis o noua adresa ministrului Sanatatii, in care, pe baza raportului comisiei de specialitate, a aratat ca se poate avea in vedere utilizarea vaccinului produs la Institutul Cantacuzino, dar doar in cazul adultilor, exceptand gravidele, si numai in situatia declararii de catre OMS a unei pandemii de gripa declansate de una dintre tulpinile care intra in compozitia vaccinului.

In 5 februarie, ministrul Sanatatii a hotarat, pe baza tuturor documentelor puse la dispozitie de Institutul Cantacuzino, ANM, Comitetul National de Vaccinologie, comisia de specialitate si Institutul National de Sanatate Publica, ca vaccinul antigripal produs pentru sezonul 2013-2014 sa fie mentinut pana la expirarea termenului de valabilitate, in custodia institutului. Totodata, in documentul semnat de ministrul Sanatatii se arata ca acest vaccin poate fi utilizat numai in conformitate cu recomandarea ANM, "singura entitate institutionala specializata si autorizata sa exprime puncte de vedere in acest domeniu".

In 6 februarie, ministrul Sanatatii a sesizat Curtea de Conturi in legatura cu modul in care au fost cheltuiti banii publici primiti de catre Institutul Cantacuzino.

Totodata, ministrul Eugen Nicolaescu a cerut Institutului Cantacuzino si expertilor OMS efectuarea unor analize complexe asupra procesului de productie, "pentru identificarea tuturor determinantilor care au influentat calitatea produsului", se arata in documentul MS.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, raspunzand unei intrebari privind o posibila contaminare intentionata a vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino, ca a primit astfel de informatii si a sesizat SRI.

"Am primit asemenea informatii, chiar din exteriorul institutului, pe diverse canale. De exemplu ca, atunci cand a fost intrerupta activitatea, pentru ca s-au stricat doua centrifuge, care faceau amestecarea foarte buna a produselor din vaccin, cand s-a stat, o saptamana si jumatate, doua saptamani, atunci s-ar fi putut intampla ceva in acest sens", a precizat Eugen Nicolaescu.

Ministrul a adaugat ca alte persoane i-au spus ca fosta sefa de la laborator "a facut analizele cu superficialitate, pentru toate analizele, pentru fiecare lot in parte".

"Am informat SRI sa ne dea sprijin in acest sens", a mai spus Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a declarat, vineri, ca sunt suspiciuni ca pe toata linia de fabricatie a vaccinului antigripal de la Institutul Cantacuzino s-ar fi intamplat "lucruri cu rea-vointa", precizand ca au fost cerute informatii in acest sens de la alte organe abilitate ale statului.

"Am solicitat si altor organe abilitate ale statului sa ne puna la dispozitie unele informatii - pe care noi nu putem sa le avem, pentru ca nu avem de unde - daca sunt suspiciuni ca pe toata linia de ferabricatie sa se fi intamplat si lucruri cu rea-vointa. Avem si asemenea informatii", a spus ministrul Sanatatii.

La finalizarea anchetei comune efectuate de Institutul Cantacuzino si expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), dar si a anchetei Curtii de Conturi, se va evalua pe baza concluziilor prezentate de acestia daca va fi necesara inaintarea dosarului catre organele abilitate ale statului, potrivit MS.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dispus, printr-un ordin emis in 6 februarie, schimbarea din functie a directoarei Institutului Cantacuzino, Aurelia Draghici, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

La conducerea Institutului Cantacuzino a revenit Radu Iordachel, care fusese demis in iulie 2013, de catre ministrul Eugen Nicolaescu, din cauza unor probleme de management. Acesta a fost repus in functie dupa ce a castigat in instanta supendarea ordinului prin care a fost demis, pana la judecarea cererii acestuia de anulare a dispozitiei ministrului Sanatatii, au precizat sursele citate.

In luna mai 2013, ministrul Eugen Nicolaescu anunta ca Institutul Cantacuzino devine, prin Hotarare de Guvern, serviciu de interes economic general si va primi din fondul de rezerva al Guvernului 10 milioane de lei, suma care nu reprezinta ajutor de stat, ci compensatie financiara din partea statului.

Nicolaescu mai preciza atunci ca s-a ocupat personalul de reluarea activitatii institutului si a discutat cu ANM scurtarea etapelor, pentru ca productia de vaccin antigripal sa poata fi reluata in sezonul 2013-2014.

Anul trecut, Ministerul Sanatatii a achizitionat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014. Institutul Cantacuzino urma sa puna la dispozitie alte 400.000 de doze.

Anul 2012 a fost primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccinuri.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1812 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  rea vointa (Duminică, 9 februarie 2014, 16:40)

  andimi [utilizator]

  mie mi se pare ca reaua-vointa e la politicieni, care vor sa ingroape, din motive de lobby,de tot acest institut. Institutul are importanta strategica nationala (in caz de vreo epidemie vom sta cu mina intinsa in afara?), dar... nu le pasa!
  • +3 (3 voturi)    
   Ai dreptate (Duminică, 9 februarie 2014, 17:19)

   Alunelu6 [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   Daca pana si la vaccinuri avem asemenea probleme, inseamna ca nu suntem capabili de chiar nimic bun in tara asta. Hai sa mai furam ce a ramas si sa fugim in alte tari unde culmea stim sa ne comportam civilizat. Scarba!!!
   • 0 (0 voturi)    
    Mai ales la vaccinuri (Luni, 10 februarie 2014, 9:40)

    UltimulStingeLumina [utilizator] i-a raspuns lui Alunelu6

    Si la orice alte medicamente vor fi astfel de probleme.
    Industria bolii este cea mai profitabila afacere posibila. Ce altceva decat boala sau teama de boala poate determina un om sa plateasca oricat, fara sa se uite?! Si uite-asa, sub "presiunea" marilor concerne farmaceutice, desfiintam productia locala si aducem tot din import! Iar peste cativa ani apare si bonusul: terenul pe care e acum Institutul
 • +2 (4 voturi)    
  risipa (Duminică, 9 februarie 2014, 20:39)

  argoman [utilizator]

  Vaccinul antigripal este precum aghiasma dar mult,mult mai scump si mai profitabil .Rolul sau protector este zero barat.Dozele de vaccin cumparate pe bani grei de catre Ministerul sanatatii si distribuite in spitale si dispensare zac in fiecare an prin frigidere pana la expirare pentru ca nu le vrea nimeni si apoi sunt cheltuiti alti bani pentru distrugere controlata.
  Dar unii incaseaza bani frumosi din tampenia asta an de an.
  • +2 (2 voturi)    
   Mai ales ca (Luni, 10 februarie 2014, 7:13)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui argoman

   Vaccinul se face toamna, inainte de sezonul rece.
   Iarna asta nu s-a putut face vaccinul prin medicul de familie la nivel de milioane de oameni si astfel nu s-a declansat nicio gripa. Ciudat, nu?
  • +1 (1 vot)    
   Vaccinul antigripal .... (Luni, 10 februarie 2014, 8:34)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui argoman

   Vaccinul antigripal are valoarea lui de preventie.

   Vaccinul antigripal este precum aghiasma doar daca este folosit precum aghiasma, de catre un preot care nu stie ce face.

   Eugen Nicolaescu pare a fi ruda cu Ion Dinca "Teleaga", un slugoi al comunismului ce te baga in puscarie daca nu spuneai ce vroia el sa auda...
 • +3 (5 voturi)    
  De ce nu testati pe 450 de parlamentari la TV (Duminică, 9 februarie 2014, 20:42)

  General Pacepa [anonim]

  vrem sa vedem si noi inspectia internationala si UE si sa vedem lista cu semnaturile si adresele cobailor sau au fost facute din pix sau la dat banii si vaccinele leau aruncat la gunoi sau lea facut acelea de inport si au mintit ca aste romanesti vrem comisie internationala si de la UE sa se repete studiu asta este facut din pix legislatia internationala cere 2 studi de cate 100 de persoane fiecare si dureaza 21 zile fiecare astea cum leau facut din pix o sa moara 400000 de oameni iar misitru va face avere din banii furatii sunt vacinuri romaanesti de peste 5 ani care cei 200 de angajati de la cantacuzinou la oala cu apa fierbinte la aburi au dezlipit etichetele si au pus unele noi practica arhicunoscuta in spitalele si farmaciile din romania .De ce nu testati pe 450 de parlamentari la TV
 • +1 (1 vot)    
  Vai de c***ul nsotru (Luni, 10 februarie 2014, 8:42)

  dandra [utilizator]

  Suntem mai rau ca in Libia - iti este frica sa te vaccinezi, ca cine stie ce kocktail au facut marii nostrii experit in virulogie, ca sa nu mai vorbim de conditiile de depozitare si, ofcourse, de contractele super babane cu baietii destepti pentru a le distribuia.
  Fugiti!!!!
 • +3 (3 voturi)    
  "minore" ?! (Luni, 10 februarie 2014, 8:44)

  lili [anonim]

  Sa-l testeze intai pe Eugen Nicolaescu, pe copiii lui, pe sotia lui, pe parintii lui, pe apropiatii lui, pe cei din MS si pe neamurilor celor de la MS si pe urma sa ne spuna despre "reactii adverse minore" .....
  Nu vrem sa fim noi cobaii lui Nicolaescu iar el sa arunce apoi responsabilitatea cand colo cand colo dupa cum bate vantul...
  Rusine!!!
  Numai in Romania putea aparea aceasta balbaiala inadmisibila cand e vorba despre SANATATEA oamenilor.
  Numai ca sanatatea asta nu mai valoreaza 2 bani cand intra politicul "in actiune", adica inactiune, incompetenta si indiferenta...
  Rusine!
 • 0 (0 voturi)    
  vai de capul comentatorilor (Marţi, 11 februarie 2014, 9:53)

  yo [anonim]

  voi astia care comentati aiurea ar trebui sa mai
  invatati putin sa scrieti romaneste, sa va mai interesati despre ce anume vorbiti aici si sa nu mai dati din clanta aiurea, v-ati interesat si voi cu ce anume va vaccinati atunci cand folositi vaccin din import?///


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by