In jur de 200 de persoane au protestat sambata seara in Piata Universitatii din Capitala fata de explorarea gazelor de sist la Pungesti si fata de proiectul exploatarii de la rosia Montana. Protestul s-a desfasurat fara incidente violente, cu exceptia unor imbranceli intre manifestanti si jandarmi. Circulatia rutiera in zona nu a fost intrerupta.

Proteste in Capitala (8 februarie)Foto: Hotnews
  • Manifestantii au scandat sloganuri precum "Romania, trezeste-te!", "Uniti, salvam toata Romania" "Romania, stat politienesc", "Toate partidele, aceeasi mizerie", "Jandarmeria apara hotia".

Vezi mai jos principalele momente ale protestului:

Ora 21:00 La aceasta ora, in Piata se mai afla in jur de 10 protestatari.

Ora 20:15 Protestatarii s-au impartit in doua grupuri: unul format din circa 30 de persoane in Pasajul Universitatii si un altul de circa 20 de oameni care protesteaza in Piata Universitatii.

Ora 20:02 Manifestantii au intrat in pasajul de la Universitate. Numarul lor a inceput sa scada.

Ora 19:44 Coloana ajuns la Universitate. Manifestantii, maxim 200 de persoane potrivit estimarilor reporterului HotNews.ro la fata locului, s-au oprit la Fantana unde scandeaza "Romania, trezeste-te!" si "Uniti, salvam toata Romania". Manifestantii au traversat, pe carosabil, spre Teatrul National Bucuresti. Jandarmii nu au intervenit ci doar i-au incurajat sa traverseze mai repede.

Jandarmii filmeaza protestul.

Protestatarii sunt, in marea lor majoritate, tineri. Se scandeaza "Romania, stat politienesc", "Toate partidele, aceeasi mizerie", "Jandarmeria apara hotia" si sloganuri contra exploatarii de Rosia Montana.

Pe un banner afisat in piata scrie "Prin free energy se inchide pentru totdeauna era combustibililor fosili si dictatura corporatiilor energetice mondiale".

In jurul orei 19:30, in piata se afla in jur de 50 de persoane, dupa ce un grup de protestatari a plecat spre Piata Victoriei, insa in zona se indreapta o coloana de manifestanti, venind pe Bulevardul Magheru. De asemenea, pot fi vazut in jur de 15 jandarmi, imbracati in echipament de interventie.

Un reprezentant al Jandarmeriei Bucuresti a declarat pentru B1TV ca la protestul de sambata seara se afla 100 de jandarmi, adaugand ca actiunea manifestantilor nu este autorizata.

Potrivit Mediafax, manifestantii s-au adunat in Piata Universitatii incepand de la ora 16:00, pe trotuarul din fata Teatrului National, unii dintre acestia avand bannere si steaguri tricolore.

Protestatarii spun ca sambata au reluat protestele in Piata Universitatii, atat fata de proiectul minier de la Rosia Montana, cat si fata de explorarea gazelor de sist. De asemenea, acestia sustin ca sunt nemultumiti si de noul Cod penal, care are ca efect, pe termen scurt, "eliberarea a sute de puscariasi", transformarea interceptarilor intr-un instrument care nu poate fi folosit si scaderea pedepsei pentru coruptie.

Unii dintre protestatarii din Piata Universitatii au plecat, in jurul orei 18:30, in mars pe Bulevardul Magheru, spunand ca vor sa ajunga in Piata Victoriei.

Acestia au mers mai intai pe prima banda de circulatie de pe Bulevardul Nicolae Balcescu, insa dupa cateva sute de metri, jandarmii i-au oprit si au facut apel la acestia sa mearga pe trotuare.

Dupa o scurta discutie intre negociatorii Jandarmeriei si protestatarii aflati in fruntea coloanei, manifestnatii au trecut de pe strada pe trotuar, unde au continuat marsul pe Bulevardul Magheru.

In imaginile difuzate de B1TV, se poate observa ca inainte de plecarea manifestantilor spre Piata Victoriei au avut loc imbranceli.

**********

Actiunea de protest a fost organizata ca urmare a unui apel mediatizat de pagina de Facebook "Uniti Salvam", sub numele de "Spargem gheata in Piata"

"Spargem gheata: Minus cu minus da plus in Piata

Scapam de temperaturile cu minus si facem adunarea in Piata Universitatii. Debutam in 2014 cu un protest sambata aceasta, 8 februarie, de la ora 16.

DE CE

-- O noua lege a minelor (http://goo.gl/hGWMEb) e pe cale sa intre Parlament. Politicienii ne sfideaza in continuare, noi le vom demonstra din nou ca nu banii fac legea. Nu abandonam lupta, ci iesim sa le reamintim ca proiectul minier de la #rosiamontana nu va avea loc.

-- Comunitatea din Pungesti ramane inca sub asediul Chevron. Reprezentatii statului nu doresc sa-i asculte pe localnici, asa ca prefera sa tina jandarmii mobilizati in zona (http://goo.gl/ggRSN3).

-- Noul cod penal a intrat in vigoare. Efecte pe termen scurt: eliberarea a sute de puscariasi, transformarea interceptarilor intr-un instrument impotent, scaderea pedepsei pentru coruptie. Efectele pe termen lung sunt greu de estimat (http://goo.gl/vaHzEQ).

Pentru statul de drept trebuie sa luptam in fiecare zi. Ne vedem in Piata. #unitisalvam"