Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, raspunzand unei intrebari privind o posibila contaminare intentionata a vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino, ca a primit astfel de informatii si sesizat SRI, transmite Mediafax. Ministrul a fost intrebat daca are informatii ca s-ar fi produs o contaminare intentionata a vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino, raspunzand ca a primit asemenea informatii, "chiar din exteriorul institutului, pe diverse canale".

Eugen NicolaescuFoto: Agerpres

"De exemplu ca, atunci cand a fost intrerupta activitatea, pentru ca s-au stricat doua centrifuge, care faceau amestecarea foarte buna a produselor din vaccin, cand s-a stat, o saptamana si jumatate, doua saptamani, atunci s-ar fi putut intampla ceva in acest sens", a precizat Eugen Nicolaescu.

Ministrul a adaugat ca alte persoane i-au spus ca fosta sefa de la laborator "a facut analizele cu superficialitate, pentru toate analizele, pentru fiecare lot in parte".

"Am informat SRI sa ne dea sprijin in acest sens", a mai spus Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, vineri, ca sunt suspiciuni ca pe toata linia de fabricatie a vaccinului antigripal de la Institutul Cantacuzino s-ar fi intamplat "lucruri cu rea-vointa", precizand ca au fost cerute informatii in acest sens de la alte organe abilitate ale statului.

"Am solicitat si altor organe abilitate ale statului sa ne puna la dispozitie unele informatii - pe care noi nu putem sa le avem, pentru ca nu avem de unde - daca sunt suspiciuni ca pe toata linia de ferabricatie sa se fi intamplat si lucruri cu rea-vointa. Avem si asemenea informatii", a spus ministrul Sanatatii.

Intrebat daca vor fi luate masuri in cazul celor 400.000 de doze de vaccin antigripal produse de Institutul Cantacuzino in acest sezon, care nu au putut fi puse pe piata din cauza ca nivelul de endotoxine depasea limita admisa, Eugen Nicolaescu a raspuns: "Daca se va constatat ca sunt vinovati, da".

Ministrul Sanatatii a precizat ca pana nu se termina studiul clinic in cazul vaccinului, nu poate sa se antepronunte.

Intrebat ce se va intampla cu toate programe anuntate de Ministerul Sanatatii, Nicolaescu a spus ca acestea trebuie sa mearga mai departe, pentru ca un lucru inceput trebuie si terminat, altfel costa mai mult.

"Atat de multe experimente s-au facut, ca lumea a invatat ca este pacat sa tot iei de la inceput fara sa duci la bun sfarsit", a mai spus Eugen Nicolaescu.

Agentia Nationala a Medicamentului a interzis punerea pe piata a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, dupa ce rezultatele testelor au indicat o concentratie foarte mare de endotoxine, care ar putea sa produca la administrare reactii adverse, precum febra sau soc anafilactic.

Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, Marius Savu, a declarat joi, pentru Mediafax, ca Institutul Cantacuzino a produs in acest sezon 400.000 de doze de vaccin antigripal, din care au fost prelevate probe pentru analize de conformitate. Aceste probe transmise de Institutul Cantacuzino la Agentia Nationala a Medicamentului erau insotite de un buletin de conformitate al producatorului.

Directoarea Institutului Cantacuzino, Aurelia Draghici, a fost demisa, prin ordin al ministrului Sanatatii, in locul acesteia revenind Radu Iordachel, dupa ce ordinul prin care a fost demis de Eugen Nicolaescu, in iulie 2013, pentru deficiente manageriale, a fost suspendat de instanta. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dispus, printr-un ordin emis joi, schimbarea din functie a directoarei Institutului Cantacuzino, Aurelia Draghici, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

La conducerea Institutului Cantacuzino a revenit Radu Iordachel, care fusese demis in iulie 2013, de catre ministrul Eugen Nicolaescu, din cauza unor probleme de management. Acesta a fost repus in functie dupa ce a castigat in instanta supendarea ordinului prin care a fost demis, pana la judecarea cererii acestuia de anulare a dispozitiei ministrului Sanatatii, au precizat sursele citate.