Circa 300 de soldati americani au decolat luni de la noua baza de tranzit Mihail Kogalniceanu, indreptandu-se catre Afganistan unde vor indeplini o misiune de noua luni, fiind primul contingent ce foloseste aceasta facilitate dupa ce ea a fost amenajata ca centru de tranzit pentru personalul militar al Statelor Unite, consemneaza joi presa americana online, citata de Agerpres.

Armata Statelor Unite a ales aceasta baza ca facilitate de tranzit dupa ce parlamentul din Kargazstan a respins anul trecut in luna iunie prelungirea contractului de inchiriere a bazei de la Manas.

Baza de la Kogalniceanu va fi folosita pentru retragerea soldatilor americani stationati in Afganistan, proces planificat sa se incheie pana la sfarsitul acestui an, dar si ca centru de tranzit pentru cei 10.000 de instructori ai armatei SUA care isi vor continua activitatea pentru antrenarea armatei afgane inca doi ani, in cazul in care autoritatile de la Kabul vor semna acordul bilateral de securitate cu Statele Unite.

Baza de la Kogalniceanu are 350 de angajati civili si militari si poate gazdui 2.000 de persoane aflate in tranzit. Soldatii americani par sa prefere aceasta baza in locul celei de la Manas. 'Facilitatile sunt foarte bune; aici sunt cladiri, nu corturi', afirma unul dintre ei potrivit portalului militar army.mil.