Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat, joi, ca desi in spatiul public s-a spus ca noul Cod penal este "raiul infractorilor", acesta este "mult mai dur" decat vechiul cod, chiar daca pedepsele sunt mai mici, precizand ca noile coduri vin cu strategii europene, transmite Mediafax.

Tiberiu NituFoto: AGERPRES

"Aparent, putem spune, cu privire la mai multe institutii, ca ne-ar putea produce probleme, dar trebuie sa nu uitam - si doresc ca si dumneavoastra sa nu uitati acest lucru - ca aceste coduri vin cu noi strategii si aceste coduri vin cu strategii si viziuni europene. Colegii nostri care au lucrat la aceste coduri de-a lungul timpului nu au inventat ei institutii, au studiat ce se intampla in statele Uniunii Europene si incercam sa ne adaptam si noi la ce este in Europa. Daca noua ne place sa mergem la Paris sau la Viena, trebuie sa ajungem ca si justitia sa fie ca la Paris si ca la Viena", a spus Tiberiu Nitu, la finalul sedintei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Procurorul general al Romaniei a subliniat ca vor fi gasite instrumente si masuri prin care sa se atinga scopul unei sanctiuni cu privire la o fapta prevazuta de legea penala.

"Nu trebuie sa fim inchistati sau sa ne sperie noul. (...) Am tot auzit in spatiul public: 'Noul cod, raiul infractorilor'. Nu este asa. Am publicat si pe site-ul Ministerului Public o nota de studiu prin care demonstram cu argumente juridice ca nu este asa. Noul cod, la o analiza extrem de atenta, este mult mai dur decat vechiul cod, chiar daca pedepsele sunt mai mici", a spus procurorul sef al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Tiberiu Nitu a adaugat ca sunt cateva elemente care sunt strans legate intre ele, care duc la aceasta concluzie.

"In caz de concurs si de recidiva, esti obligat ca judecator sa dispui spor, ceea ce pana acum nu exista. Sa nu uitam ca sunt cauze de intrerupere mult mai multe. Practic, orice act faci, intrerupe cursul prescriptiei. Inainte, doar daca faceai acte ce trebuiau comunicate invinuitului, intrerupeau cursul prescriptiei. Sa facem o analiza stiintifica a acestor coduri si vom vedea ca ele sunt coduri europene, ca sunt coduri care pot fi aplicate. Bineinteles, exista anumite neclaritati", a conchis Tiberiu Nitu.