Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Ankara, ca Romania nu a reusit inca sa "stinga observatiile" Uniunii Europene la capitolul Justitie pentru ca UE are o moneda cu doua fete, pe una scriind Justitie, iar pe cealalta "nu intrati in Schengen pana nu rezolvati problema justitiei". Seful statului a sfatuit autoritatile de la Ankara sa deschida cat mai multe capitole de negociere in vederea aderarii la Uniunea Europeana, primul fiind cel al Justitiei, deosebit de sensibil in viziunea UE pentru ca "nu e suficient sa ai legile si institutiile cerute de UE, ele trebuie sa si functioneze convingator si sa creeze sentimentul ca antireforma e imposibila, deci progresul e ireversibil. Romania aici a avut probleme, cu fluctuatiile. Nu am reusit sa convingem ca procesul e ireversibil".

Traian BasescuFoto: Agerpres

Seful statului a reiterat ca Romanie este "una dintre tarile care nu au pus niciodata sub semnul intrebarii dreptul si aspiratiile Turciei de a deveni membru al UE", manifestandu-si convingerea ca "obiectivul major al Turciei trebuie sa fie deschiderea cat mai multor capitole de negoceire, si la terminarea negocierilor o decizie cinstita va trebui luata."

"Eu nu vad Turcia in afara UE, ci in interiorul UE", le-a transmis Traian Basescu gazdelor argumentand ca istoria acestei tari este puternic legata de cea a Europei, abordarile sale sunt preponderent europene, iar "cei care au semne de intrebare asupra oportunitatii intrarii Turciei in UE ii rog sa vada cu ochii mintii cum arata regiunea noastra, cu Turcia in afara UE."

Traian Basescu a adaugat ca "optiunea pragmatica, corecta, este o Turcie europena in interiorul UE", aratand ca "nimeni nu vorbeste de o Turcie care nu ar indeplini criteriile europene". Presedintele le-a transmis celor prezenti la Forumul economic pentru investitii ca "eforturile guvernului turc trebuie sa fie sa indeplineasca criteriile politice, economice si sociale care sa perrmita Turciei sa devina un membru extrem de important al UE".

Un om de afaceri turc a aratat ca "tarile UE arata o rezistenta fata de aderarea Turciei la UE", intrebandu-l pe presedinte ve fel de parcurs ar trebui sa urmeze Turcia pentru a deveni membru al Uniunii.

"Turcia are de rezolvat cateva probleme tehnice. Ceaa mai importanta, deschiderea capitolelor de negociere", a raspuns seful statului. "Atata timp cat stau inchise, drumul e oprit, chiar daca e inceput."

Basescu i-a asigurat pe oamenii de afaceri turci ca Romania va sustine guvernul turc pentru deschiderea mai multor capitole de negociere, in contextul in care Ankara va intampina rezistenta din partea altor membre: "Sunt tari care vor sa opreasca acest drum sau sa-l interzie, dar deschiderea capitolelor e vitala" acesta fiind principalul obiectiv al guvernului.

"Noi vom sustine descchiderea si altor capitole. Primul ar fi cel al Justitiei. E extrem de dificil si ia foarte mult timp, trebuie deschis cat mai repede pentru a fi macar inchis cu observatii odata cu celelalte", a declarat Traian Basescu, precizand ca Romania a incheiat capitolul justitie in 2004, a intrat in 2007 in UE cu observatii si nici acum nu a reusit sa "stiga observatiile".

Potrivit sefului statului, "nu e suficient sa ai legile si institutiile cerute de UE, ele trebuie sa si functioneze convingator si sa creeze sentimentul ca antireforma e imposibila, deci progresul e ireversibil. Romania aici a avut probleme, cu fluctuatiile. Nu am reusit sa convingem ca procesul e ireversibil".

"Problema e ca UE are intotdeauna o moneda cu doua fete, pe una scrie Justitie, si urmeaza ..., iar pe revers scrie 'nu intrati in Schengen pana nu rezolvati problema justitiei'. Aici e problema in Uniunea asta", a incheiat Basescu.