Presedintele Traian Basescu le-a prezentat joi oamenilor de afaceri turci doua argumente pentru a investi in Romania: pot beneficia de ajutoare de stat, iar o parte din fondul de salarii este suportat de guvern, daca se creeaza un anumit numar de locuri de munca, o referinta la masura anuntata recent de premierul Victor Ponta pentru sustinerea firmelor care creeaza mai mult de 20 de locuri de munca.

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

"In ceea ce priveste investitiile, ele sunt necesare economiei si de aceea si guvernele au luat masuri de stimulare a investitorilor straini. Cele mai importante sunt ajutorul de stat, orice firma care investeste poate beneficia de ajutor de stat, iar guvernul sa sustina o parte din investitie" si faptul ca "o parte din fondul de salarii e sustinut de Guvern, daca se creeaza locuri de munca noi", a spus seful statului, in cadrul Forumului economic romano-turc pentru investitii si comert.

"Sunteti bineveniti in Romania, va multimim pentru increderea de a investi banii dvs in Romania, si nu ati investit putini. (...) Am un mesaj simplu: credeti in Romania, pentru ca este o tara care are o nevoie acuta de investitii pentru a reduce decalajul intre ea si vechile state membre ale UE, ceea ce inseamna ca in Romania se poate investi avand o viziune pe termen lung", le-a spus Basescu oamenilor de afaceri turci prezent la Ankara, unde presedintele efectueaza o vizita de stat de doua zile.

Seful statului a laudat din nou reformele promomvate de Guvernul Emil Boc, "un guvern mai curajos care a actionat ferm si a permis reluarea cresterii economice", astfel incat in prezent Romania inregistreaza al treilea an consecutiv de crestere economica si "incepe sa aiba pretentii" pentru 2014, cand asteapta "o crestere undeva intre 3-4 % din PIB".

Traian Basescu a prezentat si trei prioritati de investitii pentru oamenii de afaceri din Turcia: infrastructura energetica, industria alimentara si turismul balnear.

In domeniul infrastructurii energetice, presedintele a aratat ca ar implica fie vanzarea de catre statul roman a unor unitati de productie, fie investitii pe care oamenii de afaceri le fac in capacitati noi, inclusiv in producerea de energie alternativa.

Industria alimentara este si ea o prioritate pentru Romania, care nu dispune de capacitatea de a valorifica integral productia interna. "Avem un nivel scazut de procesare, ne dorim sa nu mai fim un simplu exportator de materie prima, vrem sa exportam alimente", a aratat seful statului.

In domeniul turismului balnear, "Romania are resurse formidabile, in Romania sanatatea izvoreste din pamant fie ca e vorba de ape minerale, acea vestita mofeta din centrul Romaniei, avem ape cu calitati terapeutice extraordinare", a explicat Basescu.

Potrivit presedintelui, "a investi aici inseamna a investi cu o garantata profitabilitate. In plus, nu se pune problema de sezon. Resursele naturale permit exploatarea unor astfel de programe si vara si iarna".

Pe langa investitiile posibile in Romania, a subliniat presedintele, putem vorbi si de capacitatea firmelor romanesti si turce de a merge impreuna pe diverse piete: "Am convingerea ca firme romano-turce, punand la un loc potentialul investitional si tehnic, pot fi de un succes extraordinar in Asia Centrala: Turkmenistan, Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan".

"Romania nu este o tara ideala, si dumneavoastra stiti acest lucru si trebuie sa recunoastem ca inca avem un nivel ridicat de birocratie, inca sunteti nevoiti uneori sa stati in fata unui aviz pe care un functionar sau altul il intarize, dar va asigur ca statul depune eforturi pentru a scapa de acest tip de birocratie corupta care de multe ori creeaza neplaceri oamenilor de afaceri. Nu considerati ca acest fenomen este unul care se va perpetua si ati constatat eficienta in crestere a structurilor care apara interesul public", a aratat Basescu.

"Aveti incredere in Romania, veniti in Romania, si cu certitudine investitiile in Romania va vor aduce satisfactii tocmai datorita nevoii acute de investiti pe care Romania o are", le-a transmis Traian Basescu oamenilor de afaceri turci prezenti la Ankara.

Seful statului le-a explicat ca banii europeni sunt o resursa la dispozitia tuturor oamenilor de afaceri care au firme pe teritoriul Romaniei, si ca "nu sunt bani putini. 20 mld mai avem de cheltuit din bugetul 2007- 2013, alte 40 de mld pentru bugetul 2014-2020. Sunt 60 de mld de euro, cea mai mare parte destinati investitiilor."