Procedurile de cooperare in situatii de urgenta dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne si alte autoritati sau institutii din afara M.A.I. sunt in curs de reanalizare, simplificare si clarificare, anunta un comunicat de presa al Ministerului de Interne.

Masura a fost luata "pentru evitarea oricaror disfunctii privind comunicarea operativa dintre institutiile cu atributii legale in gestionarea situatiilor de urgenta, odata cu infiintarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta", scrie sursa citata.

Decizia vine la doua saptamani de la tragedia aviatica din Apuseni si dupa un nou caz care arata ca autoritatile sunt depasite de situatie cand trebuie sa salveze oameni aflati in pericol.

Este vorba de cei doi barbati rataciti miercuri pe un camp intre localitatile Corbu si Sacele. Nici ISU, nici STS nu au reusit sa-i gaseasca pana cand cei doi au ajuns langa un stalp de electricitate numerotat.

Cum au bajbait 3 ore autoritatile pana sa ajunga la cei doi rataciti

La solicitarea secretarului de stat Raed Arafat, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Constanta a inaintat un raport privind misiunea desfasurata miercuri dimineata pentru cautarea si salvarea a doua persoane din judetul Constanta.

Conform raportului desfasurarii misiunii, rezulta ca primul apel de la 112 primit in dispeceratul ISU Constanta a fost la ora 09.03.

De la acel moment dispecerul ISU Constanta solicita sprijin de la autoritati locale din zona si repere de la alti operatori economici, care sa ajute la localizarea exacta a celor doua persoane existenta vreunor stalpi de inalta tensiune, a unor canale de irigatii, etc. Totodata, in zona este trimis un prim utilaj pentru cautarea celor doua persoane.

La ora 09.19 dispecerul ISU Constanta a luat legatura cu cele doua persoane, acestia fiind indrumati spre cel mai apropiat reper: un stalp de inalta tensiune aflat in zona.

La ora 09.29 dispecerul ISU Constanta acceseaza aria de cautare pusa la dispozitie de catre STS inca de la momentul primului apel - de aproximativ 6.508 hectare - solicitand STS restrangerea acesteia, fapt ce nu a fost posibil.

La ora 09.21 dispecerul ISU Constanta contacteaza TRANSELECTRICA, iar la ora 09.35 obtine informatia exacta privind pozitionarea cu date GPS a stalpului de inalta tensiune langa care se aflau cele doua persoane cautate, punct aflat in interiorul ariei de cautare pusa la dispozitie de catre STS.

In acest context, incepand cu ora 09.45, pe langa utilajul trimis initial in teren, sunt alertate formatiunile de pompieri, jandarmi, politisti si personal medical al serviciului de ambulanta.

Misiunea de cautare a presupus inclusiv deplasarea pe jos, pe camp, prin zapada, pe o distanta de aproximativ 6,5 kilometri.

La ora 12.15 cele doua persoane au fost gasite intr-o situatie medicala buna, fiind preluate de catre echipajele medicale.