Consiliul Superior al Magistraturii s-a reunit joi in sedinta de plen pentru a discuta despre modificari de forma la noul Cod Penal, intrat in vigoare pe 1 februarie, si amendamentele care vizeaza autoritatea judecatoreasca aduse in cadrul procesului de revizuire a Constitutiei. Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a aratat, la sosirea la sediul CSM, ca institutia pe care o conduce a trimis catre Ministerul Justitiei propunerile de modificare a noului Cod Penal cu mult timp in urma, si ca modificarile puteau fi operate pana la 1 februarie prin lege sau intrarea in vigoare putea fi amanata cateva luni pana la rezolvarea problemelor. La randul sau, procurorul general al Romaniei a afirmat ca actualul Cod de Procedura Penala nu impiedica interceptarile si ca acestea sunt folosite la nivel national, adaugand ca in noul Cod exista insa multe necorelari, pe care magistratii le doresc clarificate cat mai repede.

Livia StanciuFoto: CSM

UPDATE Vicepresedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a declarat joi ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii nu au fost invitati la lucrarile Comisiei de revizuire a Constitutiei din aceasta saptamana si ca s-a facut o solicitare catre presedintele Senatului pentru participarea la activitati in cazul in care acestea se vor relua, transmite Agerpres.

"Nu am fost invitati (la ultima sedinta a Comisiei de revizuire a Constitutiei - n.red). Din cauza aceasta am pus pe ordinea de zi astazi aceasta problema. Domnul presedinte (al CSM, Adrian Bordea - n.r.) a facut o solicitare presedintelui Senatului, care este presedintele Comisiei de revizuire, in cursul zilei de ieri. Astazi vom veni cu un comunicat si cu o pozitie publica a CSM, urmare a dezbaterilor din cadrul activitatii de plen, incat sa solicitam sa participam la activitati, daca se reiau sau daca nu au fost finalizate", a afirmat Muscalu la finalul sedintei CSM.

Potrivit acestuia, CSM are atributia constitutionala, legala, de garant al independentei justitiei si face parte din autoritatea judecatoreasca, "chiar daca se fac modificari pe competente ale judecatorilor si procurorilor".

Declaratii Livia Stanciu, la sosirea la sediul CSM:

  • Daca e vorba de procedura, noi am solicitat modificarea art. 64 al. 4 din Codul de Procedura Penala, care prevede incompatibilitatea judecatorului de drepturi si libertati de a judeca in camera preliminara, in fond cat si in caile de atac. Trebuie sa specificam ca prin sintagma aceea "judecator de drepuri si libertati", legiuitorul se refera nu numai la judecatorul care judeca in prima instanta in cursul urmariri penale o astfel de cauza, ci si la judecatorul care solutioneaza contestatia impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii de drepturi si judecati. Ori a crea noi situatii de incompatibilitate - respectiv ca si acest judecator care solutioneaza contestatiile impotriva incheierilor pronuntate de acest judecator de drepturi si libertati in prima instanta - va conduce, eu va spun foarte clar, poate mai putin in primele luni la Instanta Suprema, in cateva luni de zile va conduce la multiple stari de incompatibilite astfel incat s-ar putea ajunge ca o serie de astfel de cauze penale sa fie judecate de catre judecatorii civilisti, ceea ce nu mi se pare normal.
  • (Intrebata daca este multumita de modificarile facute miercuri de Guvern?) Partial, da. Dar, atentie, au fost modificari propuse de noi si care vizau Codul Penal, eu inteleg ca Guvernul a precizat ca o serie de modificari nu trebuie operate prin OUG ci prin proiect de lege. Dar propunerile ICCJ sunt facute de foarte multa vreme catre MJ, noi am cerut ca toate acele fapte penale care produc consecinte deosebit de grave, in sensul art. 138 din noul Cod Penal, pagube de peste 2 milioane lei noi, noi am cerut ca la aceste infractiuni limitele de pedeapsa sa se majoreze cu inca o data. Daca va veti uita in noul Cod Penal, infractiunile contra patrimoniului - furt, furt calificat, talharie, inselaciune, infractiuni de serviciu precum delapidare, abuz in serviciu contra intereselor publice - unde pedepsele pe noul Cod sunt de pana la 5 ani, nu avem precizari facute, mentiuni in sensul ca daca astfel de fapte au produs consecinte deosebit de grave, limitele de pedeapsa sa se majoreze macar asa acum este prevazut pentru unele infractiuni, cu jumatate, noi am cerut cu inca o data. Asta era o modificara de esenta care trebuia operata inainte de intrarea in vigoare a Codului Penal. Deja Codul Penal fiind intrat in vigoare, chiar daca se va face in perioada imediat urmatoare, ea va deveni operanta doar pentru faptele savarsite doar dupa intrarea in vigoare a acelei legi, pentru faptele comise pana la intrarea in vigoare a acelei legi, toti vor beneficia de legea penala mai favorabila.
  • Multe din aspectele pe care vi le-am precizat acum au fost trimise de Instanta Suprema cu mult timp in urma. N-am cerut ca pentru anumite modificari, acestea sa fie prin OUG, ci intr-adevar prin lege. Pana la 1 februarie acest proiect de lege putea fi dat. Daca se aprecia - cum a apreciat acum guvernul - ca anumite modificari, gen cele care vizeaza art. 5 si 6 din noul Cod Penal care refera la aplicarea legii penale mai favorabile nu pot fi operate pe care de OUG ci numai pe cale de lege, se putea amana intrarea in vigoare a acestui nou Cod cu cateva luni de zile astfel incat sa poata fi dat acel proiect de lege.

Tiberiu Nitu a sosit la sediul CSM:

  • Admit ca noi, procurorii, avem un temperament mai pragmatic si ne-am fi dorit ca de urgenta sa fie mai multe dispozitii cuprinse in proiectul de ordonanta de urgenta ce a fost aprobat ieri.
  • Ceea ce a fost postat pe site-ul CSM ca fiind vointa plenului manifestata prin membrii plenului, si eu sunt membru al plenului, sunt dispozitii pe care noi ni le-am fi dorit cuprinse in ordonanta de urgenta.
  • Pe site-ul Ministerului Justitiei exsiata 2 note de studiu in care Ministerul Public si-a exprimat parerea.
  • Actualul Cod de Procedura Penala nu impiedica aceste interceptari, dar in afara de interceptari mai sunt si multe alte necorelari pe care noi ni le dorim rezolvate cat mai repede.
  • In materia interceptarilor, cum spuneti dumneavoastra, din punctul nostru de vedere, in prezent nu sunt probleme de niciun fel. Se pot rezolva. Ca pot fi facute clarificari, asta este altceva
  • Va rog sa distingeti ca intre a fi inaplicabil si a fi neclar sau interpretabil este o mare diferenta. Sistemul poate functiona. Actualele dispozitii, daca sunt interpretate in sens constructiv, in sensul de a produce efecte juridice si de buna credinta, pot fi folosite. Intr-adevar, cum spuneam si mai devreme, este loc si de mai bine. Dispozitiile pot fi clarificate, dar asta nu inseamna ca in prezent nu putem sa folosim aceste instrumente. Le putem folosi si va asigur ca, cred ca la nivel national, sunt si folosite.

Amendamentele privind revizuirea Constitutiei care au legatura cu activitatea judecatorilor si a procurorilor vor fi discutate joi in sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), au declarat marti, pentru Mediafax, oficiali din cadrul consiliului.

"La inceputul sedintei, cel mai probabil, va fi suplimentata ordinea de zi cu un punct care se refera la amendamentele privind revizuirea Constitutiei", au precizat reprezentantii institutiei.

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, marti, un amendament propus de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), care prevede ca arestarea preventiva se dispune de judecatorul instantei de judecata competenta sa judece fondul cauzei, fiind dispusa dupa punerea in miscare a actiunii penale.

De asemenea, au fost adoptate o serie de amendamente prin care se precizeaza ca interceptarile se pot face numai in cursul procesului penal, fiind eliminat textul care oferea procurorului dispunerea masurii 48 de ore.

Tot in sedinta de joi a plenului CSM va discutat Raportul anticoruptie dat publicitatii luni de Comisia Europeana.

Conform primului raport anticoruptie pentru toate statele membre, coruptia politica si mica coruptie raman o problema semnificativa in Romania, chiar daca s-au inregistrate unele rezultate pozitive in ceea ce priveste cazurile de coruptie la nivel inalt.

Revenim cu informatii