Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Cristian David: OU privind Registrul Electoral nu afecteaza dreptul de vot al romanilor din strainatate

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 6 februarie 2014, 0:23 Actualitate | Esenţial


Prevederile ordonantei de urgenta emisa miercuri de Guvern privind Registrul Electoral nu aduc nicio atingere sau ingradire a exercitarii dreptului de vot al cetatenilor romani din stainatate, inscrierea in Registrul electoral neconditionandu-le exercitarea acestui drept, precizeaza ministrul Cristian David.

Contactat de Mediafax ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, a adaugat ca informatia conform carora romanii din strainatate trebuie sa se inscrie in Registrul Electoral cu 30 de zile inainte, la ambasade, este dintr-un proiect ce dateaza de la inceputul anului 2012, fara legatura cu actul normativ emis miercuri.

Ordonanta de urgenta adoptata, miercuri, de Guvern prevede, pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, ca acestia sunt inscrisi in Registrul electoral cu nume, data nasterii, CNP, tara de resedinta si numarul si data de eliberare a pasaportului.

OUG introduce un alineat nou in Legea 35/2008 la articolul 22 si modifica alte alineate ale acestuia.

Alineatul 1, care in forma initiala definea Registrul electoral, prevede, in urma modificarii ca: Autoritatea Electorala Permanenta asigura administrarea si suportul tehnic necesar functionarii Registrului electoral, coordonarea si indrumarea metodologica a persoanelor autorizate sa opereze in Registrul electoral, precum si controlul respectarii dispozitiilor legale incidente in domeniu.

O alta modificare stabileste: "Inregistrarea si actualizarea datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot inscrise in Registrul electoral se realizeaza, in mod permanent, de catre persoane autorizate de primari, prin dispozitie, cu sprijinul filialelor si birourilor Autoritatii Electorale Permanente. Persoanele autorizate de primari, prin dispozitie, opereaza direct in Registrul electoral, pe baza documentelor oficiale prezentate de persoana interesata sau comunicate de autoritati, potrivit atributiilor ce le revin conform legii".

Alineatul 5 al articolul 22 este modificat, continand prevederi separate pentru cu alegatorii cu domiciului in Romania si cei cu domiciliul in strainatate.

Pentru cei cu domiciliul in Romania, datele care vor fi inscrise in Registrul electoral sunt: numele si prenumele, precum si numele avut inaintea casatoriei sau a modificarii administrative a numelui; data nasterii; CNP; tara de resedinta, daca e cazul; adresa de domiciliu; adresa de resedinta si perioada de valabilitate a acesteia; seria si numarul cartii de alegator; seria si numarul actului de identitate; data emiterii actului de identitate si data expirarii acestuia.

Un alineat nou este introdus pentru alegatorii cu domiciliul in strainatate, in cazul carora vor fi inscrise in registru: numele si prenumele, precum si numele avut inaintea casatoriei sau a modificarii administrative a numelui; data nasterii; CNP; tara de resedinta, daca e cazul; precum si numarul pasaportului si data eliberarii acestuia.

In legea electorala existau deja si au fost mentinute alineatele 6 si 7 care prevad ca, "odata inscris in Registrul electoral cu adresa de domiciliu, alegatorul poate adresa AEP o cerere pentru inscrierea sa cu adresa de resedinta", precum si ca "cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, precum si cetatenii romani cu domiciliul in tara aflati temporar in strainatate, la cererea lor, se inscriu in Registrul electoral cu datele corespunzatoare cu datele corespunzatoare ultimei adrese de domiciliu sau de resedinta".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1021 vizualizari

Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by