Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Cristian David: OU privind Registrul Electoral nu afecteaza dreptul de vot al romanilor din strainatate

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 6 februarie 2014, 0:23 Actualitate | Esenţial


Prevederile ordonantei de urgenta emisa miercuri de Guvern privind Registrul Electoral nu aduc nicio atingere sau ingradire a exercitarii dreptului de vot al cetatenilor romani din stainatate, inscrierea in Registrul electoral neconditionandu-le exercitarea acestui drept, precizeaza ministrul Cristian David.

Contactat de Mediafax ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, a adaugat ca informatia conform carora romanii din strainatate trebuie sa se inscrie in Registrul Electoral cu 30 de zile inainte, la ambasade, este dintr-un proiect ce dateaza de la inceputul anului 2012, fara legatura cu actul normativ emis miercuri.

Ordonanta de urgenta adoptata, miercuri, de Guvern prevede, pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, ca acestia sunt inscrisi in Registrul electoral cu nume, data nasterii, CNP, tara de resedinta si numarul si data de eliberare a pasaportului.

OUG introduce un alineat nou in Legea 35/2008 la articolul 22 si modifica alte alineate ale acestuia.

Alineatul 1, care in forma initiala definea Registrul electoral, prevede, in urma modificarii ca: Autoritatea Electorala Permanenta asigura administrarea si suportul tehnic necesar functionarii Registrului electoral, coordonarea si indrumarea metodologica a persoanelor autorizate sa opereze in Registrul electoral, precum si controlul respectarii dispozitiilor legale incidente in domeniu.

O alta modificare stabileste: "Inregistrarea si actualizarea datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot inscrise in Registrul electoral se realizeaza, in mod permanent, de catre persoane autorizate de primari, prin dispozitie, cu sprijinul filialelor si birourilor Autoritatii Electorale Permanente. Persoanele autorizate de primari, prin dispozitie, opereaza direct in Registrul electoral, pe baza documentelor oficiale prezentate de persoana interesata sau comunicate de autoritati, potrivit atributiilor ce le revin conform legii".

Alineatul 5 al articolul 22 este modificat, continand prevederi separate pentru cu alegatorii cu domiciului in Romania si cei cu domiciliul in strainatate.

Pentru cei cu domiciliul in Romania, datele care vor fi inscrise in Registrul electoral sunt: numele si prenumele, precum si numele avut inaintea casatoriei sau a modificarii administrative a numelui; data nasterii; CNP; tara de resedinta, daca e cazul; adresa de domiciliu; adresa de resedinta si perioada de valabilitate a acesteia; seria si numarul cartii de alegator; seria si numarul actului de identitate; data emiterii actului de identitate si data expirarii acestuia.

Un alineat nou este introdus pentru alegatorii cu domiciliul in strainatate, in cazul carora vor fi inscrise in registru: numele si prenumele, precum si numele avut inaintea casatoriei sau a modificarii administrative a numelui; data nasterii; CNP; tara de resedinta, daca e cazul; precum si numarul pasaportului si data eliberarii acestuia.

In legea electorala existau deja si au fost mentinute alineatele 6 si 7 care prevad ca, "odata inscris in Registrul electoral cu adresa de domiciliu, alegatorul poate adresa AEP o cerere pentru inscrierea sa cu adresa de resedinta", precum si ca "cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, precum si cetatenii romani cu domiciliul in tara aflati temporar in strainatate, la cererea lor, se inscriu in Registrul electoral cu datele corespunzatoare cu datele corespunzatoare ultimei adrese de domiciliu sau de resedinta".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1032 vizualizari

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by