Ministerul Afacerilor Externe a sesizat Comisia Europeana cu privire la masura de suspendare, in Marea Britanie, a unor imprumuturi pentru studentii romani. Conform unui comunicat MAE citat de Mediafax, in continuarea demersurilor efectuate la nivel bilateral, Ministerul Afacerilor Externe a facut in cursul zilei un demers de sesizare a Comisiei Europene cu privire la modul in care a fost pusa in aplicare, in Marea Britanie, masura de suspendare a unei anumite categorii de imprumuturi acordate de guvernul britanic studentilor europeni inscrisi in unitati de invatamant superior din aceasta tara.

Astfel, in cadrul unei scrisori adresata comisarilor europeni pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, Viviane Reding, si celui pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, Androulla Vassiliou, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Comisiei Europene, in calitatea sa de gardian al Tratatelor, clarificari cu privire la conformitatea acestei masuri cu acquis-ul comunitar.

Ministerul Afacerilor Externe urmareste in permanenta, atat in contextul discutiilor bilaterale, cat si la nivelul Uniunii Europene, aplicarea completa si nediscriminatorie a drepturilor fundamentale, instituite prin Tratate, ale cetatenilor Uniunii, inclusiv acela de a se deplasa in scopul de a munci si de a studia in alte state membre. In acest sens, MAE urmareste cu atentie ca masurile luate in aceasta privinta de autoritatile din statele membre sa nu fie discriminatorii fata de cetatenii romani, se arata in comunicat.

Conform sursei citate, in demersul efectuat la Comisia Europeana, Ministerul Afacerilor Externe a avut in vedere si ingrijorarile exprimate de studenti romani inscrisi in institutii de invatamant superior din Marea Britanie care se considera discriminati in raport cu colegii lor, cetateni ai celorlalte state membre UE.

Recent, autoritatile britanice au luat decizia de suspendare a imprumuturilor pentru intretinere (maintenance loans) pentru studentii din statele membre UE, in scopul verificarii legitimitatii acestor imprumuturi. Masura se aplica studentilor romani si bulgari care studiaza in toate formele de invatamant superior din Marea Britanie, atat colegii private cat si universitati de stat, precum si studentilor proveniti din restul statelor membre UE care studiaza doar la colegii private.