In jur de 5.000 de cadre didactice din judetul Galati au semnat o petitie prin care anunta ca nu vor sa se mai implice in desfasurarea programului "Scoala Altfel", in urma scandalului legat de strangerea fondului clasei, a anuntat presedintele executiv al Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Galati, Lidia Antoniu, citat de Agerpres. "Sunt hotarati sa nu se mai implice sub nicio forma in organizarea activitatilor care presupun consum financiar sau de materiale, care nu se asigura prin bugetul de stat, ci de la parinti sau de la profesori", a precizat aceasta.

Decizia cadrelor didactice de a nu se mai implica programul "Scoala Altfel" - programat in intervalul 7-11 aprilie - are la baza tot mai desele acuze la adresa profesorilor privind faptul ca ar solicita bani de la parinti si elevi, a declarat presedintele executiv al Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Galati.

Potrivit Lidiei Antoniu, "membrii de sindicat au semnat o petitie in care anunta ca sunt hotarati sa nu se mai implice sub nicio forma in organizarea activitatilor care presupun consum financiar sau de materiale, care nu se asigura prin bugetul de stat, ci de la parinti sau de la profesori. De asemenea, cadrele didactice au mai completat si cate un referat de necesitate pe care le vor inainta catre secretariatele scolilor, cu toate materialele necesare, pentru activitatea zilnica si pentru cele cuprinse in saptamana 'Scoala Altfel'".

Liderul de sindicat a spus ca, daca nu se vor gasi fondurile necesare, programul "Scoala Altfel" ar putea sa se limiteze la activitati la nivelul scolilor, fara vizite la muzee, excursii tematice si diverse spectacole, transmite Agerpres.

In urma cu trei saptamani, mai multi profesori si parinti au declarat pentru HotNews.ro, sub protectia anonimatului, ca activitati si excursii scolare au fost anulate in Bucuresti, ca urmare a unui apel din partea Inspectoratului, in urma scandalului legat de strangerea fondului clasei. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu, a declarat pentru HotNews.ro ca in ceea ce priveste organizarea de excursii, "urmeaza sa clarificam acest lucru. Excursiile erau intr-adevar organizate prin strangere de bani, dar nu cunosc situatii in care sa fi fost anulate".

Inspectorul general scolar Constantin Traistaru a afirmat pentru HotNews.ro ca inspectoratul nu a facut niciun demers in ce priveste situatia excursiilor si ca nu le-a comunicat telefonic directorilor de scoli si gradinite sa anuleze activitatile extrascolare.

Federatia Sindicatelor din Educatie (FSE) "Spiru Haret": Recomandam profesorilor sa nu mai contribuie cu niciun leu la asigurarea desfasurarii unui act educational de calitate si sa nu le mai solicite parintilor sa vina cu sume de bani prin fondul clasei

Amintim ca in urma cu trei saptamani presedintele FSE Spiru Haret, Marius Ovidiu Nistor, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca "tinand cont de campania care s-a declansat de peste o luna de zile si care afecteaza din ce in ce mai mult imaginea invatamantului romanesc si a cadrelor didactice, Federatia Sindicatelor din Educatie 'Spiru Haret' a luat hotararea de a recomanda membrilor nostri de sindicat, cadre didactice, sa nu mai contribuie cu absolut niciun leu pentru asigurarea desfasurarii unui act educational de calitate in unitatile de invatamant preuniversitar in care isi desfasoara activitatea".

Acesta le-a recomandat public profesorilor "sa nu mai solicite parintilor sa vina cu sume de bani prin fondul scolii sau prin fondul clasei prin care sa contribuie la activitatea didactica, la activitatile extrascolare, pentru ca nu aceasta este obligatia lor".

Liderul FSE Spiru Haret a anuntat ca profesorii membri de sindicat "au primit un referat de necesitate, astfel incat pentru fiecare activitate colegii nostri vor cere sa li se puna la dispozitie tot. Nu mai putem accepta sa se apeleze de fiecare data la fondul scolii sau la banii cadrelor didactice".

"FSE inainteaza astazi o adresa catre Ministerul Educatiei Nationale (MEN) prin care transmite ferm pozitia federatiei vizavi de ce se intampla si cerem MEN sa transmita foarte clar care sunt sursele de finantare pentru toate activitatile scolare si extrascolare si procedura de alocare a acestor surse. Urmeaza saptamana Scoala Altfel, in care elevii nu efectueaza activitati de predare. Colegii nostri nu vor mai cere niciun ban din partea parintilor, nu mai sunt casieri ai scolilor pentru organizarea de excursii. Este obligatia MEN ca atunci cand a stabilit un program sa precizeze care sunt sursele de finantare. Colegii nostri au fost angajati pentru a fi profesori, nu sunt casieri. Nu sunt obligatiile lor de serviciu", a adaugat Marius Nistor.

Reactiile vin ca urmare a dezbaterilor declansate de cazul invatatoarei Dana Blandu - demisa de Consiliul de Administratie al Scolii generale nr. 10 "Maria Rosetti" Bucuresti dupa ce un parinte a facut publica o inregistrare cu invatatoarea in timp ce le cerea bani parintilor pentru cadourile de sarbatori.

Ulterior, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca "directorii au obligatia sa mearga in scoala si in toate scolile din Romania si in urmatoarele 2 saptamani sa se discute pe problema banilor care au circuit ilegal in scoala". "Fondul clasei gestionat de profesor, director, invatator este ilegal. In acelasi timp, este dreptul oricarui cetatean sa contribuie. Acest lucru trebuie facut numai prin asociatiile de parinti, cu chitanta, dar nici asociatia de parinti nu poate impune o suma", a continuat ministrul.

Citeste si: