Romania va inregistra in 2014 o crestere economica cuprinsa intre 3 si 4 %, a afirmat miercuri presedintele Traian Basescu, in fata reprezentantilor comunitatii romanesti din Turcia, reuniti la ambasada Bucurestiului din Ankara, unde seful statului a precizat ca este, ca si in 2013, mai optimist decat estimarile FMI.

"Convingerea mea este ca Romania are o stiuatie macroeconomica aproape consolidata, nu se stie ce vremuri pot sa vina, dar asa cum vad evolutiile economice din Europa, cred ca Romania va putea face fata perioadei urmatoare, care ar trebui sa fie o perioada de crestere", a spus Basescu, aflat in vizita in Turcia miercuri si joi.

El a precizat ca, in opinia sa, Romania va inregistra in 2014 o "crestere mai buna decat cea evaluata de FMI, de peste 3%, intre 3-4%, ceea ce va permite coninuarea consolidarii fiscale."

Seful statului a notat ca s-a reusit reducerea deficitului bugetar si, cel mai important, a deficitului de cont curent, ceea ce inseamna ca "exporturile au crescut suficient de mult pentru a acoperi aproape importurile". "Avem un deficit de cont curent de circa 1%, max 1,5 mld euro, care se compenseaza cu usurinta cu investitiile straine directe, sau cu banii din UE sau cu remiterile romanilor din strainatate," a spus Basescu.

Acest deficit arata ca "investitiile din ultimii 5-7 ani au inceput sa devina foarte performante", a adaugat seful statului, care a estimat ca exporturile Romaniei vor depasi, pentru 2013, pragul de 50 mld euro.

"Devenim o tara consistenta a UE, a spus presedintele, in conditiile in care in 2004, exporturile erau de doar 20 mld euro." In plus aceste exporturi sunt realizate in mare parte de "una din cele mai exigente piete ale lumii, zona euro, din care circa 9 mld in Germania".

"Iata ca Romania se schimba", a aratat acesta, mentionand, razand, ca evolutiei economice pozitive se adauga faptul ca "avem un guvern stabil ca nu-l miscam cu nimic de acolo; 70%, se apropie de 80% in parlament." "Stabilitate politica avem, crestere economica avem mai bine decat multe alte tari din UE, nu suntem perfecti, ne vede toata lmea cand mai modificam un cod penal, cand mai vrem sa scoatem politicienii din fata justitiei, dar in felul nostru mergem inainte".

Pentru ultimul an in calitate de presedinte, Basescu isi doreste ca Romania sa intre in spatiul Schengen, "macar cu aeroporturile", dar pentru asta ar avea nevoie si de ajutorul parlamentului, "sa nu mai umble atat la codul penal".

O romanca prezenta la ambasada i-a oferit presedintelui un cadou pentru nepoata sa Sofia - un magnet de frigider in forma de corabie, inainte de a afirma: "Daca are avere ma gandesc sa il aveti pe baietelul meu ca ginere". Basescu a comentat razand ca "avere are n-are, dar deseapta o sa fie sigur, ca seamana cu bunicul", dupa care a intrebat: "Mai are cineva vreo intrebare sau vreun ginere?"