Reprezentantii Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov se declara nemultumiti de noile retete, care trebuie prescrise din februarie in conformitate cu o directiva europeana, cadrele medicale reclamand ca aceasta i-ar afecta atat pe ei, cat si pe pacienti, inclusiv la capitolul bugetului pentru medicamente.

"De la 1 februarie 2014, prescrierea medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu se va face pe baza unui nou formular, de catre medicii care au, potrivit legii, dreptul de a prescrie in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Ordinul comun al MS si CNAS care modifica formatul retetelor electronice va ingradi si mai mult practicarea medicinei ca profesie liberala, si nu ma refer doar la medicina familiei. Intr-o profesie liberala, nu poti discuta de o munca normata, limitarea timpilor de consultatie, de o directionare a prescriptiilor, de limitarea dreptului medicului de a alege ce considera ca este cel mai bun pentru pacientii sai, de a restrictiona prescrierile doar pentru anumite specialitati medicale, daca nu sunt in concordanta cu competentele obtinute si cu ghidurile moderne de practica medicala", a declarat, pentru Mediafax, dr. Sandra Alexiu, secretar al Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.

Potrivit medicului, din februarie, reteta cuprinde o noua sectiune, "Justificare medicala prescriere Denumire comerciala", in care se vor mentiona succint situatiile pentru care medicamentul a fost prescris pe Denumire comerciala, in conformitate cu prevederile normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru. Practic, medicii care elibereaza reteta vor justifica alegerea medicamentelor prescrise, in cazul in care aleg sa prescrie direct pe denumire comerciala, adica numele medicamentului, asa cum se gaseste acesta la raft.

Pana acum, spun medicii de familie, exista o astfel de ingradire in prescriptiile medicale, dar justificarea alegerii unui anume medicament, adica utilizarea denumirii sale comerciale pe reteta, trebuia trecuta in fisa pacientului sau in registrul de consultatii. Acum, se implementeaza aceste justificari si in formularul de reteta.

Mediciii sustin ca ordinului comun va avea efecte negative asupra pacientilor, care, in functie de banii disponibili, ar putea primi un alt medicament din aceeasi clasa, de fiecare data cand merg la farmacie.

"Pretul se poate schimba de la o luna la alta, dar schimbarea medicamentului prescris duce la pierderea controlului asupra stabilitatii bolii. Diferentele de pret intre diverse tipuri de medicamente cu aceeasi substanta activa sunt exclusiv suportate de pacient, asa ca si farmaciile vor fi stimulate astfel sa vanda medicamentul la care pacientul plateste mai mult, deci nu se vor aproviziona cu medicamente foarte ieftine, asa cum, de altfel, se intampla si astazi. Daca mai adaugam si confuziile starnite de denumiri asemanatoare ale unor medicamente cu efecte complet diferite, ne putem doar imagina efectul indiscutabil al acestei noi masuri", explica presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, dr. Doina Tanasescu.

Reprezentantii medicilor de familie considera "o gluma" sa scrie pe retete justificari pentru alegerea medicamentelor.

"Poti argumenta, desigur, cu experienta personala in utilizarea anumitor forme terapeutice, cu exemple din ghidurile de practica, poti specifica 'sic volo' - o expresie folosita in medicina pentru a te plasa deasupra oricarui argument cu propria decizie responsabila si asumata - sau poti cita link-uri pentru resursele folosite la documentarea privind prescrierea respectiva. E interesant de vazut cum se gandeste legiutorul sa cuantifice aceste justificari si cum le va folosi in viitor", a completat dr. Sandra Alexiu.

Noua reteta contine, in josul paginii, si mentiunea "Foloseste-ti drepturile ! Alege sa fii corect informat! La intocmirea retetei, solicita medicului precizari privind preturile medicamentelor recomandate", criticata, de asemenea, de medici.

"Dupa parerea mea, aceasta masura frizeaza absurdul. Preturile medicamentelor sunt de discutat in farmacie, unde exista activitate comerciala, dar medicul trebuie lasat sa isi exercite profesiunea. Cum credeti ca ar fi posibil sa mergem la piata si sa solicitam acolo doza de antibiotic necesara sau de la agentia de bilete de tren sa solicitam cursul valutar?", spune dr. Alexiu.

Acelasi medic este de parere ca a cere doctorilor sa consilieze pacientul privind pretul prescriptiilor eliberate este de neconceput. Cu toate astea, masura este deja realitate, fiind publicata in Monitorul Oficial, cu aplicabilitate de la 1 februarie.

"Directiva europeana invocata de fiecare data cand apare o noua idee de 'eficientizare' este, in realitate, un document extrem de flexibil, care permite adaptarea la realitatile nationale, insa este folosita de fiecare data ca nota de fundamentare pentru orice noua aberatie gandita din birouri pentru practicienii din cabinete si spitale. Mai mult, directiva citata ca referinta - nr. 52/2012 - are rolul specific de a facilita recunoasterea prescriptiilor medicale in orice stat al Uniunii Europene, prin urmare cuprinde o lista de elemente obligatoriu de inclus in orice prescriptie medicala, elemente care permit verificarea autenticitatii documentului si autoritatea emitatorului acesteia", mai spun reprezentantii Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.

Pe de alta parte, spun medicii de familie, noul formular de reteta "- electronica in teorie, dar cu varianta neaosa printata obligatorie, dublu semnata, dublu stampilata si desigur dublu parafata - va cuprinde atat telefonul sau faxul medicului, neaparat cu prefixul de tara, cat si adresa de mail a medicului care prescrie si semneaza reteta". "Totusi, directiva europeana precizeaza: 'Deoarece impactul general al asistentei medicale transfrontaliere este limitat, lista neexhaustiva de elemente ar trebui sa se aplice numai in cazul prescriptiilor destinate a fi folosite in alt stat membru'. Altfel spus, includerea adresei de mail a medicului, numarul de telefon/fax al acestuia precum si toate celelalte date inserate in cuprinsul retetei devin obligatorii doar in cazul retetelor prescrise pentru uz transfrontalier. Pentru uz intern, niciuna dintre aceste date nu era necesara pe reteta! Cum sa vorbim de reteta pentru asistenta transfrontaliera cand retetele eliberate intr-un judet nu sunt valabile in altul?", subliniaza dr. Tanasescu.

Reprezentantii Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov mai spun ca, in opinia lor, solutiile de eficientizare a sistemului din Romania sunt concepute de birocrati excesiv de dedicati, care nu calculeaza impactul populational al masurilor pe care le decid. "Nenumarate astfel de decizii au fost luate in timp si nu au dus nicaieri, dar nu ne putem vindeca de ineficienta. In Romania, functioneaza perfect principiul 'sa facem totul pentru a ingreuna totul', sau 'de ce sa nu fie greu, daca se poate?' ", mai spun medicii.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi, a eplicat, marti, ca medicul trebuie sa ii explice pacientului de ce ii prescrie un medicament anume, folosind denumirea comerciala, si nu substanta activa, folosind denumirea comuna internationala.

"Este nevoie ca medicul sa dea explicatii atunci cand prescrie un medicament pe denumire comerciala si nu pe DCI (denumirea comuna internationala, n.r.). In cazul in care a trecut denumirea comerciala atunci el trebuie sa informeze pacientul in legatura cu optiunea terapeutica pentru un anumit medicament", a spus Busoi, marti, intr-o conferinta.

Presedintele CNAS a aratat ca aceasta reglementare, in vigoare din 1 februarie, a fost adoptata pentru transpunerea unei directive europene.

Tot de la 1 februarie exista un nou tip de formular pentru retete, care respecta de asemenea o directiva europeana. Astfel, pe noul formular trebuie trecute datele medicului care a emis reteta, inclusiv un numar de telefon. Medicul nu este obligat sa-si treaca numarul personal de telefon, ci il poate trece pe cel de la cabinet, a mentionat Busoi.