Expert Forum, una dintre ONG-urile reprezentative ale momentului, isi prezinta joi Raportul anual - Erorile lui 2013; remedii propuse. Conferinta are loc joi 6 februarie, ora 11.00, la Hotel Hilton -Bucuresti, sala Diplomat. Invitat special este Andrei Plesu.

Expert ForumFoto: Expertforum.ro

Raport anual EFOR: erorile lui 2013; remedii propuse

  • Costurile desprinderii de Occident: o evaluare pe stat de drept si economie
  • Adevaratele prioritati in descentralizare: intarirea comunelor si municipiilor

Invitat special: Prof. Andrei Plesu (Rector, Colegiul Noua Europa; fost Ministru de Externe)

Moderator: Cristian Pantazi, redactor sef Hotnews.ro

Va asteptam la Hilton la 10.45 cu un ceai cald si cafea, pentru ca la 11.00 fix sa incepem discutia. Detalii suplimentare la suzana.dobre@expertforum.ro si sorin.ionita@expertforum.ro

Anul 2013 s-a încheiat aşa cum îl prefigura cel precedent: cu derapaje majore pe justiţie şi

stat de drept, provocate în special de factorul politic. Singura veste bună, dacă există una, e că până la acest moment instituţiile au rezistat asaltului unui mediu politic dezechilibrat, lipsit de opoziţie parlamentară eficace.

Diverse semnale de politică externă au confirmat ideea că, fie şi exploratoriu, se caută puncte de sprijin în afara spaţiului euro-atlantic pentru diverse proiecte economice, publice sau private, probabil în perspectiva că se va ajunge la un moment dat la sancţiuni reale din partea UE. Ceea ce era de neimaginat cu doar doi-trei ani în urmă nu mai pare acum chiar aşa, pentru că (i) angajamentul autorităţilor române faţă de comunitatea legală şi de valori europeană pare să slăbească; dar chiar atunci când nu slăbeşte, (ii) calitatea pregătirii temelor pentru cadrul de programare 2014-2020 nu e cu nimic mai bună decât în primul ciclu, când aveam circumstanţa noului venit. EFOR lansează un raport ce analizează aceste tendinţele şi pune în dezbatere publică subiectul crucial al “costurilor strategiei non-Occident”.

In plus, după cum am avertizat pe parcursul lui 2013, planul guvernului de a amplifica

administraţia intermediară, prin creare de regiuni şi întărirea judeţelor, s-a dovedit nu doar

nefezabil politic, dar şi neconstituţional. Explicăm de ce acest plan era contra tendinţelor

actuale din Europa şi ce ar trebui făcut acum.