Dosarul privind accidentul aviatic din Muntii Apuseni a fost trimis la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie- Sectia Parchetelor Militare, motivul fiind faptul ca se impune audierea unor persoane din cadrul unor institutii centrale ale statului, cu atributii in gestionarea situatiei de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila, persoane cu calitati ce atrag competenta acestei institutii, se arata intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul Ministerului Public.

  • Comunicatul Ministerului Public

Procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au incheiat un prim stadiu al cercetarilor in cauza privind accidentul aviatic din data de 20.01.2014, efectuandu-se pana in prezent:

- cercetarea locului producerii accidentului;

- ridicarea mijloacelor materiale de proba;

- audierea persoanelor vatamate in accident, a persoanelor care au participat, in diferite calitati, la operatiunile de salvare, medici de urgenta etc. Au fost audiati 28 de martori din cadrul ISU, SMURD, personal silvic, jandarmi, localnici, precum si cele 5 persoane vatamate.

S-a dispus, de asemenea, efectuarea unor rapoarte medico-legale, s-au solicitat si depus documentele relevante de la institutiile in cauza.

Mijloacele materiale de proba ridicate de la locul producerii accidentului (aparatul GPS si statia ELT) au fost predate investigatorilor CIAS, urmand a fi trimise spre examinare la un laborator de specialitate.

Din actele de urmarire penala realizate pana in prezent a rezultat ca se impune audierea unor persoane din cadrul unor institutii centrale ale statului, cu atributii in gestionarea situatiei de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila, persoane avand calitati ce atrag competenta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia parchetelor militare.

Pentru acest motiv, prin ordonanta din data de 4 februarie 2014 a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, s-a dispus declinarea competentei de solutionare a acestei cauze in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia parchetelor militare, care va continua ancheta in cauza.