Medicul Sorin Ianceu, ranit in accidentul din Muntii Apuseni si externat, luni, de la Spitalul Judetean de Urgenta Cluj, a declarat ca a sunat la 112 si a dat coordonatele de pe Google Maps, indicand inclusiv zona unde se afla, si anume intre localitatile Horea si Belis. Medicul contrazice astfel afirmatia STS, conform careia Sorin Ianceu nu ar fi sunat la 112 dupa producerea accidentului, relateaza agentia Mediafax.

Doctorul Sorin Ianceu a precizat ca telefoanele sale au fost distruse in momentul impactului, insa a vorbit cu cei de la 112 de pe telefonul colegului Radu Zamfir comunicand la numarul unic de urgenta pozitia avionului.

"Le-am spus inclusiv ca daca pleaca din Horea spre Belis pe drumul 1R, la jumatatea distantei, pe partea dreapta, ne aflam prabusiti. Stiam localitatile intre care s-a prabusit avionul. Ar trebui sa existe aceste inregistrari. In acele momente, nu ne-am gandit sa ne inregistram telefoanele ca sa ne justificam. Cei de la 112 ne tot cereau coordonate GPS. Eu nu stiu sa ofer coordonate GPS dintr-un smartphone. Am incercat sa scoatem coordonatele din aplicatia Google Maps, coordonate pe care le-am furnizat. Ni s-a spus ca trebuie sa asteptam un SMS de la un operator de telefonie mobila care sa contina sase cifre, pe care sa il dam mai departe si in functie de acesta ne vor localiza. Eu nu imi aduc aminte sa fi primit vreun mesaj", a afirmat Ianceu, luni seara, la Digi 24.

Medicul Sorin Ianceu a mai spus ca au mai reusit sa comunice cu pilotul Adrian Iovan aproximativ o ora - o ora si jumatate pana cand acesta si-a pierdut cunostinta si ca au informat autoritatile inclusiv despre acest lucru.

Ianceu a mai povestit ca studenta Aura Ion spunea ca nu isi simte mainile si picioarele, astfel ca au acoperit-o cu o patura si cu hainele pe care le aveau pe ei, iar unul dintre medici si-a dat foc costumului de sala, pe care l-a aprins cu ajutorul unui parfum. Medicul a mai spus ca supravietuitorii accidentului aviatic au luptat pana in ultimul moment pentru salvarea fetei, care a murit la cateva ore dupa prabusire, desi doctorul Radu Zamfir a incercat mai bine de 40 de minute sa o resusciteze.

"Am reusit sa tinem aprins un foc, sa ne incalzim cat de cat. Am adus-o si pe Aura aproape de foc, dar nu o puteam ridica de jos. Avea o leziune de coloana cervicala, era tetraplegica. Nu o puteam tine in picioare. Cum am fi putut sa o ajutam altfel? Am acoperit-o, i-am dat hainele de pe noi, am adus-o langa foc. Din nefericire, dupa patru ore si jumatate sau cinci ore de la prabusire a intrat in stop cardiorespirator. Radu Zamfir a incercat cu disperare sa o salveze. I-a facut masaj cardiac si manevre de resuscitare 40 si ceva de minute. Cand au venit salvatorii, am ales ca unul sa ramana cu noi, iar doi sa plece cu Radu Zamfir si cu Aura. Sa-i mai acordam inca o sansa. Am luptat toti pentru acest copil pana in ultimul moment", a afirmat medicul.

Intr-un comunicat remis luni, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a precizat ca "dr. Sorin Ianceu nu a sunat la 112".

Pe de alta parte parte, STS a mai precizat ca medicul Radu Zamfir nu a trimis, prin 112, coordonatele geografice ale locului unde a cazut avionul, ci "a descris doar ce vedea in jurul sau si pe un ecran de telefon mobil", indicand drept "coordonate" ora afisata pe acesta.

"Serviciul de Telecomunicatii Speciale protesteaza ferm fata de afirmatiile potrivit carora doctorul Radu Zamfir ar fi trimis coordonatele geografice prin Sistemul 112. Dansul a descris doar ce vedea in jurul sau si pe un ecran de telefon mobil, incepand cu ora 19:30, doctorul Zamfir indicand ca si coordonate ora afisata pe telefonul mobil, respectiv: 19,33,20/1, iar peste patru minute 19,37,20/1, care, evident, nu sunt cooordonate geografice", se arata in comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, la solicitarea dispecerilor de a trimite o coordonata care incepe cu 46, Zamfir "a refuzat sa mai dea alte informatii, spunand ca a transmis informatiile si ca nu mai da nimic".

Precizarile STS vin "urmare aparitiei in spatiul public a unor informatii false referitoare la convorbirile prin Sistemul 112".

Purtatorul de cuvant al STS, Adrian Fulea, declara, inca din 22 ianuarie, ca medicul Radu Zamfir nu a dat nu a dat niciul fel de coordonate geografice privind locul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, iar epava avionului prabusit a fost gasita in aria indicata de STS.

Fulea a mai spus atunci ca institutia pe care o reprezinta a indicat "o singura locatie, nu mai multe, una si buna".

"Doctorul Radu Zamfir nu a dat niciun fel de coordonate geografice, s-a discutat cu apelantul, i s-au cerut datele geografice si nu a reusit sa le trimita si sa le furnizeze. Epava avionului a fost gasita in zona in care a fost data harta STS, la marginea zonei respective, in zona indicata de STS. Aria de cerc a fost cu raza de 14-15 kilometri, iar la marginea ei s-a gasit avionul prabusit. STS-ul nu a dat doua coordonate gresite. A dat o singura locatie, nu mai multe, una si buna. Au fost sapte apeluri (de la pasageri ai avionului -n.r.) de pe doua telefoane mobile diferite din doua retele de telefonie diferite si s-au primit aceleasi semnale din doua celule. Aceleasi informatii s-au primit din ambele celule, pentru aceeasi zona", a precizat Fulea.

Potrivit purtatorului de cuvant al STS, Serviciul nu face localizare si nicio interpretare a datelor.

Presedintele Basescu a declarat, duminica, dupa sedinta CSAT, ca in ultima perioada "s-a instalat public, prin persistenta unor minciuni", ca STS trebuia sa faca localizarea exacta a locului accidentului, spunand ca acest lucru e o minciuna si ca STS nu are nici echipament si nici dreptul legal.

"In aceste zile s-a instalat ideea ca STS trebuia sa faca localizarea exacta a locului accidentului. Este o minciuna. STS nu are nici echipamente si nici dreptul legal sa faca mai mult decat a facut. Prin reglementari, STS preia, prin linia de apelul de urgenta, informatiile de la operatorii de telefonie. STS are capacitatea sa spuna exact punctul de la care s-a facut apelul cand se face dupa un telefon fix. Cand se face dupa un telefon mobil, STS primeste indicativul celulei de la operator. STS nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile", a declarat presedintele Traian Basescu la finalul sedintei CSAT a carei tema a fost accidentul aviatic produs in 20 ianuarie in Apuseni.

Basescu a mai spus ca daca cineva poate dovedi ca STS are capabilitati mai mari decat cele prezentate pentru cazul accidentului aviatic din Apuseni, atunci nu va sta pe ganduri in ceea ce priveste cererea de demitere a directorului Serviciului.

Tot dupa sedinta CSAT, premierul Victor Ponta a anuntat ca USL va initia, luni, in Biroul Permanent al Senatului, un proiect de lege prin care Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) va trece la Ministerul de Interne, in coordonarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta, document care va fi aprobat in procedura de urgenta.