Patriarhia Romana si cea a Ierusalimului s-au impacat prin semnarea unui Acord patriarhal de restabilire a comuniunii bisericesti depline, dupa aproape trei ani de cand au incetat relatiile, din cauza unor neintelegeri privind Caminul romanesc pentru pelerini de la Ierihon, anunta Mediafax.

O delegatie a Patriarhiei Romane s-a intalnit la Ierusalim, cu binecuvantarea PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in 2-3 februarie, cu Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, insotit de Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Aristarh de Constantina si Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Metodie de Tabor, pentru restabilirea comuniunii depline dintre cele doua Patriarhii, informeaza Patriarhia Romana, intr-un comunicat de luni seara.

"In urma celor trei runde de convorbiri (Bucuresti, decembrie 2012; Ierusalim, februarie 2013; Ierusalim, iulie 2013), desfasurate in spirit de fratietate si respect reciproc, s-a ajuns la semnarea de catre Patriarhul Ierusalimului si Patriarhul Romaniei a unui Acord patriarhal de restabilire a comuniunii bisericesti depline", mai arata sursa citata.

Acest Acord a fost semnat, la Bucuresti, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in 2 februarie 2014, si la Ierusalim, de catre Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, la 3 februarie 2014, precizeaza Patriarhia.

Delegatia Patriarhiei Romane la Ierusalim a fost alcatuita din Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh patriarhal, Preacucernicul Parinte Profesor Viorel Ionita, consilier patriarhal onorific, si Preacucernicul Parinte Michael Tita, consilier patriarhal pentru relatii bisericesti si interreligioase. La intalnire a fost prezent si Preacuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor si Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din Bucuresti, care a devenit noul Superior al Asezamintelor romanesti de la Locurile Sfinte.

In numele PF Daniel, Parintele Mitropolit Nifon a reinnoit invitatia adresata Patriarhului Ierusalimului de a vizita Patriarhia Romana in octombrie 2014. "Preafericitul Parinte Patriarh Teofil a acceptat cu bucurie aceasta invitatie. La sfarsitul intalnirii, Patriarhul Ierusalimului a oferit o agapa festiva delegatiei Patriarhiei Romane, ca un simbol al comuniunii restabilite", mai informeaza Patriarhia Romana.

Patriarhia Ierusalimului anunta, in 9 mai 2011, ca a rupt relatiile cu Biserica Ortodoxa Romana, din cauza Asezamantul romanesc de la Ierihon.

PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, declara atunci ca Patriarhia Ierusalimului a reprosat Patriarhiei Romane nerespectarea canoanelor prin construirea bisericii la Asezamantul de la Ierihon destinat cazarii pelerinilor.

El a spus ca Patriarhia Romana a fost surprinsa si totodata ingrijorata de decizia Sfantului Sinod al Ierusalimului privind ruperea legaturii canonice cu Patriarhia Romana fara sa fi avut loc o discutie despre acest lucru.

Potrivit lui PS Ciprian Campineanul, intreruperea legaturii Patriarhiei Ierusalimului cu patriarhul Daniel si scoaterea lui din diptice este o masura extrema.

Totodata, PS Ciprian Campineanul a tinut sa precizeze ca decizia de caterisire a parintelui Ieronim Cretu, reprezentantul Patriarhiei Romane la Locurile Sfinte, este nedreapta, intrucat el nu este in slujba Patriarhiei Ierusalimului.

"Biserica romana nu va raspunde cu aceeasi masura si va solicita acceptarea unui dialog cu patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului", a subliniat PS Ciprian Campineanul.

Episcopul vicar patriarhal a mai spus ca Asezamantul romanesc de la Ierihom ramane in proprietatea Patriarhiei Romane. Decizia Sfantului Sinod al Ierusalimului se limiteaza deocamdata la faptul ca patriarhul Ierusalimului nu-l pomeneste pe PF Daniel, asta inseamna ca s-a intrerupt comuniunea liturgica.

Asezamantul romanesc de la Ierihon are 300 de locuri. Acesta cuprinde o biserica, o casa pentru pelerini si Centrul de studii biblice "Sfantul Ioan Iacob Hozevitul", constructia incepand in 1998.

Asezamantul a fost construit pe un teren pe care Biserica Ortodoxa Romana l-a primit prin donatie, inainte de Revolutie, de la un credincios roman stabilit in zona. La acesta s-au adaugat si altele limitrofe, ajungand in prezent la o suprafata de 3.000 de metri patrati.

Preacuviosul Parinte Arhimandrit Ieronim Cretu, reprezentantul Patriarhiei Romane la Locurile Sfinte, a fost ales de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in 29 noiembrie 2009, episcop vicar patriarhal, cu titulatura Sinaitul.