Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni, ca asa-zisul referendum desfasurat duminica in Gagauzia este "nul si neavenit".

"Subliniez, de la bun inceput, ca sustinem pozitia guvernului Republicii Moldova referitor la asa-zisul referendum in sensul ca acesta a avut loc cu incalcarea deciziilor instantelor din Republica Moldova, care au stabilit, in mod limpede, caracterul ilegal, neconstitutional al pretinsei consultari. In aceste circumstante, evenimentul este nul si neavenit, iar rezultatele sale nu pot produce niciun fel de efecte juridice", a declarat seful diplomatiei romane, pentru agentia Agerpres.

De asemenea, Titus Corlatean a apreciat ca toate eforturile actorilor politici din Republica Moldova ar trebui indreptate in directia apropierii de Uniunea Europeana.

"Republica Moldova este acum angajata intr-un proces intens de apropiere de Uniunea Europeana. Este un efort sustinut, desfasurat transparent si in baza deciziei suverane a autoritatilor Republicii Moldova, alese in mod liber si democratic. In aceasta directie ar trebui indreptate eforturile tuturor actorilor politici responsabili interesati de modernizarea, democratizarea si bunastarea Republicii Moldova", a afirmat Titus Corlatean.

Premierul moldovean Iurie Leanca a calificat plebiscitul care a avut loc duminica in regiunea Gagauzia din Republica Moldova drept 'o sfidare a legii', adaugand ca referendumul ar putea sa dea nastere unor probleme mult mai mari.

Aproximativ 98,5% din participantii la referendumurile de duminica din autonomia gagauza din sudul Republicii Moldova au optat pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan, potrivit datelor preliminare oferite de Comisia electorala din regiune in urma contabilizarii a aproape 100% din voturi.