Comisia Europeana: Problemele legale ale codurilor ridica dificultati suplimentare. Sugeram Romaniei sa se asigure ca sunt mentinute toate garantiile pentru continuarea anchetelor impartiale

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Luni, 3 februarie 2014, 14:54 Actualitate | Esenţial

 documente
(03 Feb 2014) PDF, 536KB
Comisia Europeana sugereaza Romaniei sa se asigure ca sunt mentinute toate garantiile pentru continuarea anchetelor privind coruptia inclusiv in cazul unor demnitari de nivel inalt aflati in functie, potrivit Raportului anticorutie prezentat luni. Documentul mentioneaza si "dificultatile suplimentare" pe care le ridica "problemele legale" identificate de practicieni in noile conduri ale justitiei.

Raportul, adoptat luni de CE, a fost pregatit de Directoratul General Afaceri Interne (DG Home), si se refera la intreaga Uniune Europeana. Astfe, raportul anticoruptie este complementar rapoartelor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitie in cazul Romaniei si Bulgariei.

"In cadrul raportului, Comisia Europeana sugereaza Romaniei sa se asigure ca sunt mentinute toate garantiile necesare pentru a proteja independenta investigatiilor si continuarea anchetelor impartiale in cazurile de coruptie la nivel inalt, inclusiv cele cu privire la persoane care au fost alese sau numite in functii publice", precozeaza CE.

Comisia mai sugereaza Romaniei 'sa elaboreze coduri de conduita cuprinzatoare pentru persoanele alese in functii publice si sa asigure aplicarea unor sanctiuni eficace pentru a descuraja actele de coruptie".

O alta recomandare se refera la "intarirea mecanismelor de prevenire si control cu privire la atribuirea contractelor de achizitii publice, inclusiv in intreprinderile detinute sau controlate de stat".

In plus, Comisia sugereaza atat cresterea eficacitatii in ceea ce priveste prevenirea si depistarea conflictelor de interese in randul functionarilor publici, cat si consolidarea sistemului de garantii in domeniul alocarii fondurilor publice si aplicarea unor strategii pentru reducerea coruptiei din domeniul sanatatii.

"In Romania, atat coruptia la scara mica, cat si coruptia politica continua sa fie o problema semnificativa. Cu toate ca s-au inregistrat unele rezultate pozitive in ceea ce priveste urmarirea penala a cazurilor de coruptie, vointa politica de a aborda problema coruptiei si de a promova standarde inalte de integritate a fost inconsecventa", conchide executivul european.

"Martea neagra" si noile Coduri, criticate de Comisia Europeana

In Anexa privind Romania a Raportului anticoruptie, Comisia Europeana mentioneaza problemele juridice identificate de practicieni la noile Coduri penal si de procedura penala.

"Raman inca alte provocari considerabile, inclusiv privind punerea in aplicare a noilor coduri. Instabilitatea acestor acte legislative si mai multe probleme juridice identificate de profesionistii din domeniu, care ar putea necesita modificari ale codurilor sau ale ghidurilor de interpretare inainte de intrarea lor in vigoare creeaza dificultati suplimentare", se arata in raport.
De asemenea, Comisia atrage atentia inca o data asupra modificarilor votate de Camera Deputatilor asupra Codului penal, in decembrie 2013, in ziua supranumita de presa drept "martea neagra". Prevederile, declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala, restrangea aplicarea reglementarilor privind conflictul de ienterese fata de o serie de categorii de demnitari, printre care si parlamentarii.

"Cateva dintre initiativele legislative cele mai recente ale Parlamentului din decembrie 2013 care, printre altele, ar fi limitat domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie si al dispozitiilor din dreptul penal referitoare la conflictele de interese, au pus serios la indoiala stabilitatea legislatiei actuale si angajamentul politic de a concretiza reformele anticoruptie. Modificarile legislative mentionate anterior au fost declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala a Romaniei in ianuarie 2014", arata CE.

"Aceste modificari recente provoaca preocupari grave in ceea ce priveste nivelul de integritate si standardele anticoruptie aplicabile functionarilor alesi",adauga executivul european.

Parlamentul Romaniei a protejat alesii impotriva anchetelor si a refuzat sa puna in aplicare decizii de incompatibilitate

Cea mai criticata institutie romaneasca in raportul CE este Parlamentul de la Bucuresti, despre care executivul european noteaza ca a incercat sa restranga atributiile Agentiei Natioanle de Integritate, s-a opus urmaririi penale a unor ministri-parlamentari si arestarii preventive a unor parlamentari, si a refuzat sa constate incetarea mandatelor unor parlamentari declarati definitiv in incompatibiltate:
 • "Sprijinul politic pentru cadrul de integritate actual, atat din punct de vedere legislativ, cat si din punct de vedere institutional, a fost inconsecvent.
 • In ultimii cinci ani, peste 80 % din deciziile ANI in situatii de incompatibilitate si conflicte de interese au ramas definitive. Cu toate acestea, au existat cazuri importante in care actiunile ulterioare deciziilor ANI nu au fost satisfacatoare.
 • Parlamentul a dat dovada de o lipsa de consecventa in luarea deciziilor referitoare la probleme de integritate, inclusiv in ceea ce priveste actiunile ulterioare deciziilor ANI in situatii de conflicte de interese si de incompatibilitate.
 • Refuzul Parlamentului de a executa unele dintre deciziile definitive ale ANI a afectat credibilitatea angajamentului sau de a combate coruptia. De asemenea, functionarii alesi au subminat in mod frecvent si grav stabilitatea institutionala a ANI prin intermediul unor propuneri legislative.
 • In urma deciziilor ANI, au fost confiscate, pe baza unor hotarari judecatoresti definitive, averi personale nejustificate in valoare de peste 1 milion EUR. Totusi, actiunile ulterioare deciziilor ANI s-au confruntat, de-a lungul timpului, cu dificultati semnificative8. Vointa politica de a sustine independenta, stabilitatea si capacitatea institutiilor anticoruptie si a sistemului judiciar nu a fost constanta de-a lungul timpului.
 • In plus, deciziile de ridicare a imunitatii adoptate de Parlament au fost, pana in prezent, imprevizibile. Parlamentarii nu beneficiaza de imunitate fata de anchetele penale, desi ei se bucura de imunitate in ceea ce priveste arestul preventiv si perchezitia. Totusi, parlamentarii care sunt sau au fost ministri se bucura de imunitate pentru infractiunile comise in legatura cu indatoririle lor ministeriale si, in astfel de cazuri, pot aparea dificultati deosebite. Procedurile de ridicare a imunitatii nu obliga Parlamentul sa isi motiveze deciziile. In trei cazuri recente din 2012 si 2013, Camera Deputatilor a votat impotriva ridicarii imunitatii unor fosti ministri implicati in anchete penale pe baza unor acuzatii de coruptie, infractiuni economice si frauda electorala.
 • In ianuarie 2013, Parlamentul a adoptat modificari ale statutului membrilor sai. Totusi, deoarece au fost contestate inaintea Curtii Constitutionale, aceste dispozitii au intrat in vigoare abia in iulie 2013, iar regulamentele de aplicare si un nou cod de conduita nu fusesera inca adoptate la momentul redactarii prezentului document. Desi unele dintre noile dispozitii propuse sunt binevenite, in special in ceea ce priveste executarea hotararilor definitive pronuntate in situatiile de incompatibilitate, eficacitatea lor va trebui evaluata in timp".
DNA si condamnarea lui Nastase, exemplu de buna practica

Directia Nationala Anticoruptie este evidentiata in raportul Uniunii Europene ca exemplu de buna practica, iar condamnarile fostului premier Adrian Nastase, a fostului primar PDL al Clujului, Sorin Apostu, si a fostului deputat liberal George Becali au fost date ca exemple de impartialitate.
 • "De la 1 ianuarie 2006 pana in octombrie 2012, DNA a adus in fata justitiei 4 738 de inculpati, dintre care 2 101 detineau pozitii importante. In ultimii sapte ani, rata de confirmare a inculparilor DNA prin intermediul unor hotarari judecatoresti definitive a atins 90,25 %.
 • Printre cazurile DNA cele mai importante, ar trebui mentionate doua cazuri ale unui fost primministru care a executat o pedeapsa cu inchisoarea pe baza unor acuzatii de finantare ilegala a campaniei sale electorale prezidentiale si care in prezent executa, de asemenea, o pedeapsa cu inchisoarea pentru o alta condamnare pe baza unor acuzatii de coruptie.
 • Alte cazuri importante ale DNA acopereau intregul spectru politic: un fost primar din Cluj trimis in judecata pentru luare de mita in schimbul obtinerii unor contracte publice, care a fost anchetat in stare de arest preventiv in perioada in care era un membru influent al partidului aflat la putere;
 • un ministru aflat in functie la acea data (in prezent fost ministru) condamnat in prima instanta pentru abuz in serviciu pentru presupuse fapte savarsite in perioada in care ocupa o alta functie;
 • un parlamentar condamnat la inchisoare in doua cauze de coruptie in urma unor hotarari judecatoresti definitive (complicitate la abuz in serviciu in legatura cu schimburi ilegale de proprietate, implicand terenuri care apartineau Ministerului Apararii si mita, implicand jucatorii unui club de fotbal)".
 • In afara de DNA si Agentia Nationala de Integritate, Comisia Europeana remarca si activitatea Intaltei Curti de Casatie si Justitie.
 • "Inalta Curte de Casatie si Justitie, in special, a instituit un exemplu printr-o eficienta din ce in ce mai mare privind judecarea cazurilor complexe de coruptie", precizeaza CE.
 • De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii este evidentiat dupa ce "a reactionat cu promptitudine" in cazurile in care o serie de magistrati erau investigati,  "aproband in timp util cererile de perchezitie si de arest preventiv, suspendand din magistratura inculpatii in cauza si solicitand diverse controale, de exemplu pentru a verifica daca sistemul de atribuire aleatorie a cauzelor era manipulat".


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

5525 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  situatia din Romania (Luni, 3 februarie 2014, 15:05)

  talmaciul.blogspot.ro [utilizator]

  Raportul nu previzioneaza, pentru ca nu a fost gandit astfel, batalia dura care se va duce in urmatoarele luni, intre promotorii unei Romanii moderne, europene si cei apartinand taberei puscariasilor, cercetatilor penal,.infractorilor nedovediti si baronilor locali atotputernici, adeptii unui nationalism profitabil intr-un sistem fara reguli.
  http://talmaciul.blogspot.ro/2014/02/primul-raport-anticoruptie-pentru.html
  https://www.facebook.com/pages/Talmaciul/287762091374847
  • -14 (18 voturi)    
   buna reclama! (Luni, 3 februarie 2014, 15:56)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui talmaciul.blogspot.ro

   vreo afiliere ceva? ceva de dreapta? vreun partid nou infiintat?

   nu va fi nici o batalie dura! se va pune batista pe tambal si se vor pupa toti Piata Endependenti, Ponta cu Base, Sova cu Udrea si Antonescu cu Macovei.
   • +14 (16 voturi)    
    ezact (Luni, 3 februarie 2014, 16:01)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui nellino

    toti 'e" la fel, asha ca hai sa ne bagam shutu in ea politica, sa lasam doar pensinarii si asistatii sociali sa voteze. Si sa iasa USL cu 80%, sa se desfiinteze toate institutiile statului de drept si pentru fiecare conflict sa se creeze cite o comisie -arlamentara care sa judece cazul.
    • +7 (9 voturi)    
     Nu-ti bate capul cu postaci (Marţi, 4 februarie 2014, 1:58)

     Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     Dezinformarea e de aur pt astia, poate Nellina vrea sa para neutra...de fapt e doar o sluga a sistemului, el s-ar pupa cu aia toti enumerati, pt o barabula in plus.
  • +5 (7 voturi)    
   pasivitate (Marţi, 4 februarie 2014, 6:53)

   sindbad [anonim] i-a raspuns lui talmaciul.blogspot.ro

   ce tot "sugerati" si "mentionati", luati odata masuri ferme ca astia ne toaca aici
 • +17 (19 voturi)    
  nu se poate (Luni, 3 februarie 2014, 15:12)

  Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator]

  iar a turnat Basescu?
  • +15 (17 voturi)    
   :) (Luni, 3 februarie 2014, 15:22)

   Katalin505 [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

   Da, iar Basescu e de vina.
  • +13 (15 voturi)    
   Da (Luni, 3 februarie 2014, 15:30)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

   Niste basisti imputiti si CE-ustii astia. ne spun ei noua ce sa face?!? Pai noi avem 70% in parlament, asha ca facem ce vrea mushchiu nostru.
   • +6 (10 voturi)    
    Dar purceaua ... (Luni, 3 februarie 2014, 16:38)

    Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Razi, tu, razi, Mos Craciune, dar purceaua e moarta-n cotet!
    Ponta a capatat atata putere pesonala in USL incat nu-i mai pasa de nimeni si de nimic, nici in tara, nici la Bruxelles. Poate, poate ceva retineri sa mai aiba fata de Obama, dar nu cred ca Obama se coboara la nivelul lui ca sa-i zica sa se potoleasca.
    O sa ne manance zilele timp de inca10-15 ani, pana vor disparea biologic ultimele ramasite in viata ale "omului nou" lasate mostenire de N.C.
    • +9 (11 voturi)    
     Pai asta este planul. (Luni, 3 februarie 2014, 16:47)

     Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

     Ponta capata putere in USL si scade in sondaje. Ideea e ca romanul pana nu ramane fara paine in farfurie, chiar nu intelege ce se intampla. Urmeaza si asta.
    • +10 (12 voturi)    
     Total gresit Bucure (Luni, 3 februarie 2014, 16:52)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

     Ponta n-are nici cea ma mica putere in USL. Ponta e doar un mascarici pus acolo sa faca tumbe in folosul aliantei mafiei si crimei organizate numite USL. Rolul lui e a prosteasca atit poporul cit si UE-ul si sa subordoneze justitia, astfel incit alte Voiculescu, Nastase, Vintu, Fenechiu, Gruia Stoica, etc, etc sa poata fura fara sa se mai teama de DNA. Iar problema nu se rezolva prin disparitia biologica a omului nou creausist, pentru simplul fapt ca tara e plina de echivalentul lui generat de ajutoarele sociale. Daca mergi pe la tara vei vedea ca e plina crisma de asistati sociali. Astia vor vota cu voiosie USL, impreuna cu copiii si nepotii lor in veacul vecilor. Ca sa se schimbe ceva ar trebui ca cetatenii cu mai mult de un neuron sa mearga la vot. Altfel, vom fi condusi in continuare de reprezentantii pensionarilor si a asistatilor sociali.
   • +6 (8 voturi)    
    iar DNA? (Luni, 3 februarie 2014, 17:11)

    cinic [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    """ In ultimii sapte ani, rata de confirmare a inculparilor DNA prin intermediul unor hotarari judecatoresti definitive a atins 90,25 %."""""
    Unde esti evoque? mazeta? adrian 8? gigi kent.
    "anchete non-partizane" la DNA!!! nu urlati postaci?
 • +4 (6 voturi)    
  . (Luni, 3 februarie 2014, 15:18)

  tirolez [utilizator]

  prea delicat
 • +15 (17 voturi)    
  De ce 'sugeram'...??! (Luni, 3 februarie 2014, 15:27)

  valy_74 [utilizator]

  Vine Nuland, si cu o diplomatie spre care tindem dar nu o vom avea niciodata, ne spune ca e grav cu justitia, dar in termeni prea subtili ca sa-i intelegem. Televiziunile prezinta doar saluturile si laudele ei, ca ne pupa Obama. Acum europenii ne 'sugereaza' sa ne asiguram... Evident ca astfel de sugestii vor fi prezentate drept optionale de mare presa romana. Hai sa lasam chestiile astea interpretabile la o parte. Scurt: luati mana de pe justitie!
 • +13 (15 voturi)    
  vorbe vorbe (Luni, 3 februarie 2014, 15:33)

  clarice [utilizator]

  Pana se trezesc astia din UE o sa fie toata justitia la cheremul hotilor.
  Numai atentionari si vorbe frumos ambalate si nimic concret,astia nu-si dau seama ca fara pedepse exemplare domnul Viorel Ponta nu va da doi bani pe atentionarile lor.
  Vom ajunge tara hotilor si a criminalilor,,imi doresc ca poporul uslist sa stea inchis in casa de frica hotilor si borfasilor eliberati de ,noul cod.
  Sprijiniti USL sa va iasa pe nas.
 • +13 (15 voturi)    
  Doamne fereste! (Luni, 3 februarie 2014, 15:44)

  estemit [utilizator]

  Sa nu ne spuna noua UE cum sa procedam! Nu suntem o colonie imperialista, oameni buni, hai sa le aratam noi lor ca tot cum vrea Voiculescu o sa iasa. Doresc pe aceasta cale sa transmit inca o data presedintelui Traian Basescu si acolitilor lui sa se opreasca din turnat la portile occidentului, DIN CAUZA LUI, imaginea noastra nepatata este distrusa.
 • -5 (7 voturi)    
  anchete impartiale? (Luni, 3 februarie 2014, 16:54)

  evoque [utilizator]

  in romania? :)) asa ceva nu a existat, nu exista si nu o sa existe niciodata. Restul e bla, bla, bla.
  • +4 (6 voturi)    
   deci si C.E? (Luni, 3 februarie 2014, 17:13)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   jos cu ei, conteaza numai urletele lui evoque!
   La el acasa, ca la bruxelles se vede altfel.Iar banii vin si se taie de acolo. Asta vrei?
   • -5 (9 voturi)    
    corul (Luni, 3 februarie 2014, 17:22)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    iubitorilor de tara, sa avem pardon, va doare in basca de romania. urletele care le auzi sunt urletele disperarii unora cand pierd ceva, eu nu pierd si nu castig nimic sau nu castig un amuzament cu privire la prostia concetatenilor care cred in propaganda politica.
    Realitatea este ca de acolo nu prea vin bani, iar daca un popor este adus in pozitia de a primi bani, spune multe despre caracterul lui.
 • +4 (6 voturi)    
  deputat sau puscarias? ce preferi? (Luni, 3 februarie 2014, 17:44)

  MoldovaErepublik [anonim]

  CE refuza sa inteleaga ca, bataia pentru un scaun de deputat in Romania, nu se da pentru a obtine o demnitate publica ci pentru a scapa de puscarie.
 • +2 (4 voturi)    
  solicitati degeaba (Luni, 3 februarie 2014, 22:27)

  liviusmaximus [utilizator]

  Romania e luata deja...
 • +3 (5 voturi)    
  Ai dreaku basistii astia (Marţi, 4 februarie 2014, 2:03)

  Wanheda [utilizator]

  Au infestat toata planeta. Ponta vrea sa elibereze Romania de basism, sa-si instaureze el Pontocratia avand drept motto Mangla Cum Frauda si astia nu-l lasa. Are si Boierii necesari, manglai si astia cu state vechi in meserie....pai e frumos.
  Da's eu prea pretentios poate, la urma urmei ce stiu europenii despre valorile balcanice, grecotesti cu iz fanariot?
 • +4 (6 voturi)    
  Speranta (Marţi, 4 februarie 2014, 3:41)

  dream2014 [utilizator]

  Vreti dreptate mergeti in stada, cine tace se face vinovat de a coopera tacit cu sistemul. Aveti exemple multiple de cit de puernica este opinia publica. Daca este atit de rau de ce nu se intimpla nmic !!!!????.
  Multi sint comozi alti spun ca nu sint afectati, scuze sint multe. Acum frig la vara e cald si intre timp va trece viata, nimeni pe lume nu v-a lupta pentru drepturile voastre nici UE nici USA,dar daca veti lupta vor fi imediat linga voi. Prima zi in fata la guvern o singura persoana ziua urmatoare poate 10 ziua urmatoare poate 1000 dupa alta zi poate 100000
  Asta este democratia, libertatea de a pune intrebari, ibrtatea de a protesta, fara asta aveti decit libertatea de a indura. O, mai aveti una datorita UE sa plecati si sa va vedeti de treburile voaste. Este foarte trist dar asta este realitatea. Daca ramineti si inghiti-ti tot
  putregaiul asta o sa regretati amarnic.
 • +4 (6 voturi)    
  USL : 'zicem ca Barroso, facem cum vrem noi'! (Marţi, 4 februarie 2014, 6:56)

  hotnewsfil [utilizator]

  Dupa cum sugereaza poza atasata articolului, pe bietul Barroso l-au apucat durerile de cap, de cate sugestii a facut uselistilor, ramase inutile, decedate la primul contact cu adresantul ciumat.
 • +2 (2 voturi)    
  Cei din UE (Marţi, 4 februarie 2014, 10:20)

  Gabi M [utilizator]

  ar trebui sa inteleaga odata pentru totdeauna ca la putere este o adevarata retea mafiota(Guvern,Parlament,CJuri) care ii va minti si va face tot ce vor ei.Nu se uita la Plagiator la cate a promis si nimic nu a facut,ba chiar si-a intensificat atacurile contra Justitiei?Trebuie ca CE sa ia masuri dure impotriva Romaniei(chiar si a noastra ,a celor cinstiti).
  Altfel,se vor trezi cu o Romanie mai groaznica decat Italia lui Falcone!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri