VIDEO Au intrat in vigoare noile Coduri Penale: Primul beneficiar al legii mai favorabile aplicate detinutilor din Bucuresti, un minor

de I.C.     HotNews.ro
Sâmbătă, 1 februarie 2014, 17:14 Actualitate | Esenţial


Primul beneficiar al aplicarii legii mai favorabile in cazul detinutilor din Capitala este un minor, care urmeaza sa fie transferat intr-un centru educativ, in urma unei decizii luate de Tribunalul Municipiului Bucuresti, informeaza Mediafax. Sambata, 1 februarie, au intrat in vigoare noile Coduri Penale.

"Minorul nu a fost adus la instanta. Comisia penitenciarului a trimis la tribunal dosarul acestuia, iar judecatorul a dispus incadrarea lui intr-un centru educativ", a declarat, pentru agentia de presa citata, presedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei.

Decizia instantei a fost deja transmisa penitenciarului unde minorul executa pedeapsa.

La nivelul instantei Tribunalului Bucuresti, a adaugat Laura Andrei, se mai afla alte sapte dosare ce urmeaza a fi analizate, in urma carora detinutii, inclusiv minori, ar putea beneficia de aplicarea legii penale mai favorabile.

"Aceste opt dosare au reprezentat urgente. In zilele urmatoare, vor fi mult mai multe astfel de sesizari ale instantei", a mentionat presedintele Tribunalului Bucuresti.

Judecatorul Laura Andrei a mai precizat ca, pe langa dosarele aflate la TB, la Judecatoria Sectorului 2 se afla pe rol 10 astfel de dosare, iar la Judecatoria Sectorului 4, cinci, in cazul carora s-ar putea aplica, de asemenea, legea penala mai favorabila.

Conform noului Cod Penal, intrat in vigoare sambata, fata de minorul care, la data savarsirii infractiunii, avea varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani se ia o masura educativa neprivativa de libertate.

O masura educativa privativa de libertate se poate lua in urmatoarele cazuri: daca minorul a mai savarsit o infractiune, pentru care i s-a aplicat o masura educativa ce a fost executata ori a carei executare a inceput inainte de comiterea infractiunii pentru care este judecat; atunci cand pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita este inchisoarea de 7 ani sau mai mare ori detentiunea pe viata.

Masura internarii intr-un centru educativ consta in internarea minorului intr-o institutie specializata in recuperarea minorilor, unde va urma un program de pregatire scolara si formare profesionala potrivit aptitudinilor sale, precum si programe de reintegrare sociala. Internarea se dispune pe o perioada cuprinsa intre unu si trei ani.

"Daca in perioada internarii minorul savarseste o noua infractiune sau este judecat pentru o infractiune concurenta savarsita anterior, instanta poate mentine masura internarii intr-un centru educativ, prelungind durata acesteia, fara a depasi maximul prevazut de lege, sau o poate inlocui cu masura internarii intr-un centru de detentie", prevede noul Cod penal.

Pe de alta parte, in cazul in care pe durata internarii minorul a dovedit interes constant pentru insusirea cunostintelor scolare si profesionale si a facut progrese evidente in vederea reintegrarii sociale, dupa executarea a cel putin jumatate din durata internarii, instanta poate dispune: inlocuirea internarii cu masura educativa a asistarii zilnice pe o perioada egala cu durata internarii neexecutate, dar nu mai mult de 6 luni, daca persoana internata nu a implinit varsta de 18 ani; liberarea din centrul educativ, daca persoana internata a implinit varsta de 18 ani.

Masura internarii intr-un centru de detentie consta in internarea minorului intr-o institutie specializata in recuperarea minorilor, cu regim de paza si supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare sociala, precum si programe de pregatire scolara si formare profesionala potrivit aptitudinilor sale. Internarea se dispune pe o perioada cuprinsa intre 2 si 5 ani, afara de cazul in care pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita este inchisoarea de 20 de ani sau mai mare ori detentiunea pe viata, cand internarea se ia pe o perioada cuprinsa intre 5 si 15 ani.

"Daca in perioada internarii minorul savarseste o noua infractiune sau este judecat pentru o infractiune concurenta savarsita anterior, instanta prelungeste masura internarii, fara a depasi maximul prevazut in alin. (2) (cinci ani - n.r.), determinat in raport cu pedeapsa cea mai grea dintre cele prevazute de lege pentru infractiunile savarsite. Din durata masurii educative se scade perioada executata pana la data hotararii", se precizeaza in noul Cod penal.

In vechiul Cod penal, pedepsele ce se putea aplica minorului erasu inchisoarea sau amenda prevazute de lege pentru infractiunea savarsita. "Limitele pedepselor se reduc la jumatate. In urma reducerii, in nici un caz minimul pedepsei nu va depasi 5 ani. Cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata, se aplica minorului inchisoarea de la 5 la 20 de ani", prevedea, la articolul 109, fostul Cod penal.Aproximativ 400 de detinuti ar putea beneficia de legea mai favorabila, odata cu intrarea in vigoare a noilor coduri, la 1 februarie, dupa ce comisiile mixte au analizat aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate, potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

"Inaintam aceasta cifra sub rezerva ca, potrivit legii, modificarea unei pedepse ori a unei masuri educative definitiv aplicate reprezinta atributul exclusiv al instantei de judecata, comisiile avand doar sarcina de a sesiza instantele competente in situatiile in care apreciaza ca se impune modificarea sanctiunii, ca urmare a succesiunii in timp a legilor penale", a subliniat, vineri, ANP.

Conform sursei citate, la nivelul tuturor unitatilor penitenciare s-au constituit si au functionat comisii mixte. Acestea au fost formate din judecatori, procurori si personal administrativ. Sarcina acestora a fost de a evalua incidenta legii penale mai favorabile in cazul tuturor persoanelor aflate in executarea pedepselor si a masurilor educative privative de libertate, avand in vedere ca sambata intra in vigoare noile coduri - penal si de procedura penala.

Comisiile de evaluare vor verifica, pentru fiecare persoana, cuantumul si stadiul executarii fiecarei pedepse, vor identifica situatiile care pot fi de natura sa atraga aplicarea legii penale mai favorabile, cu propunerea, daca este cazul, a reducerii pedepsei, a inlocuirii pedepsei inchisorii cu masura educativa a internarii intr-un centru de detentie, cu mentionarea datei estimative la care se implineste durata pedepsei reduse si vor identifica orice alte date, informatii si situatii pe care le considera relevante in aplicarea legii penale mai favorabile.

"Urmare a acestei analize, s-a constatat ca se impune sesizarea instantelor de judecata, pentru ca acestea sa se pronunte asupra eventualei incetari a executarii pedepsei privative de libertate, pentru un numar de aproximativ 400 de cazuri", estimeaza ANP.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2680 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  Superb, excelent Victor Viorel (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 17:26)

  Parzivall [utilizator]

  Ai demonstrat de ce esti capabil cu adevarat, dottoria si plagiatura is nimic pe langa asta.
 • 0 (0 voturi)    
  multe felicitari lui ilici! (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 18:24)

  hot news [utilizator]

  Batranul kaghbist nu a putut sa dea amnistia generala, asa cum dorea, dar tot scoate din puscarii o multime de criminali - minorul acesta este un caz izolt, iar cei 400 de care se vorbeste acum reprezinta doar avangarda.
  Genial si eufemismul "eventualei incetari a executarii pedepsei privateive de libertate" pentru eliberarea masiva din inchisori a unui mare numar de infractori periculosi, care ste clar cu cine vor vota - ei si familiilor lor ample - la alegerile de anul acesta!
  • 0 (0 voturi)    
   AUTORII CELOR DOUA CODURI (Duminică, 2 februarie 2014, 12:12)

   GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui hot news

   Sunt guvernul Boc, care il avea la "justitie" pe catalin Predoiu! Proiectele celor doua coduri au fost "trecute" prin asumarea raspunderii(fara dezbatere parlamentara), avizate de CSM, semnate si promulgate, fara nici o obiectie, de catre domnul presedinte Traian Basescu!
   Restul sunt vorbe de claca si discutii degeaba!
 • 0 (0 voturi)    
  hop (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 18:28)

  hop [utilizator]

  bravo victorel,dati drumul hotilor sugrumatii pe aia de platesc taxe faceti-i pe cei cinstiti sa plece in lume,NEISPRAVITILOR !!!!
 • 0 (0 voturi)    
  scarba (Duminică, 2 februarie 2014, 9:35)

  liviusmaximus [utilizator]

  Aseara am vazut la stiri un eliberat de-asta. Violator al unei fetite ! Am aflat astfel ca, pedofilia se va pedepsi cu max 5 ani de inchisoare !? Am inebunit cu totii d-lor politicieni ?
  • 0 (0 voturi)    
   Inainte sa afirmi ceva, citeste! (Duminică, 2 februarie 2014, 12:07)

   GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui liviusmaximus

   Art. 198
   Actul sexual cu un minor
   Actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, care nu a împlinit vârsta de 15 ani, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
   Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex între 15-18 ani, dacă fapta este săvârşită de tutore sau curator ori de către supraveghetor, îngrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosindu-se de calitatea sa, ori dacă făptuitorul a abuzat de încrederea victimei sau de autoritatea ori influenţa sa asupra acesteia.
   Dacă actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, care nu a împlinit vârsta de 18 ani, a fost determinat de oferirea sau darea de bani ori alte foloase de către făptuitor, direct sau indirect, victimei, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.
   Dacă faptele prevăzute în alin. 1-3 au fost săvârşite în scopul producerii de materiale pornografice, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, iar dacă pentru realizarea acestui scop s-a folosit constrângerea, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 18 ani şi interzicerea unor drepturi.
   Când fapta prevăzută în alin. 1 a fost săvârşită în împrejurările prevăzute în art. 197 alin. 2 lit. b) ori dacă faptele prevăzute în alin. 1-4 au avut urmările prevăzute în art. 197 alin. 2 lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 5 la 18 ani şi interzicerea unor drepturi.
   Dacă fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by