Primele trei igluuri din Romania au fost inaugurate in noaptea de vineri spre sambata, la peste 2.000 de metri altitudine, in masivul Fagaras, la Balea Lac (judetul Sibiu), unde sase turisti englezi aflati in concediu la noi in tara au dorit sa innopteze la o temperatura care nu depaseste plus doua grade Celsius, in conditiile in care afara erau minus cinci grade si un strat de zapada de aproape 1,4 metri, potrivit meteorologilor.

"Am avut o solicitare pentru o agentie din Anglia. Am avut aseara 16 englezi, care au ocupat tot, camerele din Hotel of Ice si cele trei igluuri. Turistii au avut un itinerariu in Romania, au fost la Brasov, dupa care au venit la Balea, au folosit winter park-ul, s-au dat cu snowmobilele, cu saniutele, s-au cazat la noi in hotelul de gheata si in igluuri", a declarat sambata, pentru Agerpres, Vasilica Popa, responsabil Marketing Hotel of Ice.

Potrivit acesteia, cele trei igluuri de la Balea Lac sunt aproape rezervate in totalitate pentru acest week-end.

"Mai avem un singur iglu disponibil pentru aceasta noapte. Cazarea costa 600 de lei, pe noapte, pentru doua persoane", a explicat Vasilica Popa.

Romani si straini deopotriva, mai ales britanici, vin - in special in week-end-uri - la Balea Lac, pentru o experienta unica de cazare, in constructii de gheata. Ceea ce ii atrage cel mai mult pe turisti la sejurul in igluuri este 'intimitatea'.

"In igluuri, turistii au mai multa intimitate. Practic e vorba de o camera, cu pat, noptiere, sculptate in gheata. Un iglu nu are usa. Cazarea pe noapte, intr-un iglu este mai scumpa decat intr-una din camerele de la hotelul de gheata din Balea, fiind vorba de un plus de . Daca intr-un iglu, un cuplu achita 600 de lei pentru o noapte de cazare, unde indura o temperatura de maxim unul - doua grade Celsius, intr-o camera din hotelul de gheata tariful este cu 200 de lei mai ieftin, adica de 400 de lei", a spus sursa citata.

Hotelul de gheata de la Balea este ocupat, din nou, la capacitate maxima in acest week-end, dupa ce de Revelion a fost ocupat in totalitate.

Construite in urma cu trei ani in apropierea hotelului de gheata, cele trei igluuri de la Balea Lac se aseamana cu cele din strainatate, unde se practica un astfel de turism.

Turistii care dorm in igluuri nu au o toaleta in interiorul acestora, ci la cativa zeci de metri in apropiere, la cabanele din zona. In schimb, cine doreste sa petreaca Ziua Indragostitilor inconjurat de feeria ghetii, poate lua o cina romantica la restaurantul din hotelul de gheata unde mesele, scaunele, barul si paharele sunt toate din gheata.

Accesul la Hotelul de Gheata se poate face doar cu telecabina, costul unui drum dus-intors fiind de 50 de lei de persoana.

Situata la 60 de kilometri distanta de municipiul Sibiu, zona turistica Balea este destul de greu accesibila, nefiind nici macar o cursa regulata de autobuz. Majoritatea turistilor ajung aici cu masinile personale sau in grupuri organizate, cu autocarul, pe DN1, iar pe urma pe DN7. Din cauza ca DN7 Transfagarasanul este inchis pe durata iernii, toti turistii sunt obligati sa urce cu telecabina la constructiile de gheata si cabane.