Ministerul de Externe a precizat, la solicitarea agentiei Mediafax, ca a luat nota cu preocupare de faptul ca la 29 ianuarie a fost redus spatiul pentru emisiunile in limba romana la Radio Ucraina International si a fost schimbata frecventa de difuzare.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu preocupare de faptul ca, din 29 ianuarie 2014, din dispozitia directorului general al Companiei Nationale de Radiodifuziune a Ucrainei a fost suspendata difuzarea pe frecventa de unde medii a emisiunilor in limba romana ale postului de radio Ucraina-International. Conform precizarilor directorului general al Companiei Nationale de Radiodifuziune a Ucrainei, decizia ar fi fost luata din ratiuni financiare, bugetul pentru acest an al institutiei ucrainene evocate fiind diminuat comparativ cu anul 2013", se arata in raspunsul MAE.

Conform informatiilor de care dispune MAE la acest moment, "emisiunea in limba romana nu ar fi fost retrasa ca atare din grila de programe Radio Ucraina International, ci diminuata ca timp si transmisa prin alte mijloace, alternative difuzarii pe unde medii ¬ va fi transmisa exclusiv prin intermediul Internetului si al satelitului Astra 4A, numai 2 ore pe zi, ceea ce ar echivala cu o reducere de aproximativ 60%".

Ministerul roman al Afacerilor Externe, inclusiv prin intermediul misiunilor sale diplomatice la Kiev si Cernauti, urmareste indeaproape evolutiile in acest caz, respectiv obtinerea de detalii clarificatoare din partea reprezentantilor conducerii Companiei Nationale de Radiodifuziune a Ucrainei.

In conditiile in care reprezentantii conducerii Companiei Nationale de Radiodifuziune a Ucrainei au indicat posibilitatea revenirii la situatia dinainte de aceasta decizie de indata ce vor fi identificate solutii pentru remedierea cauzei ce a generat-o, MAE roman isi exprima speranta cu privire la o astfel de finalitate in viitorul apropiat.

Ministerul de Externe precizeaza ca "ramane angajat in vederea unei documentari temeinice asupra situatiei si va actiona in functie de clarificarile si evolutiile ulterioare in acest dosar".

Romania si Ucraina au la dispozitie un mecanism de protejare a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale proprii din cele doua tari: Comisia Mixta Interguvernamentala privind minoritatile nationale. Potrivit MAE, partea romana a facut demersuri repetate pentru reluarea activitatii Comisiei, existand acordul de principiu al partii ucrainene.