Etapa de incuviintare a executarii silite urmeaza sa fie eliminata din competenta instantei, aceasta masura urmand sa fie in sarcina executorului judecatoresc, conform unui proiect de lege, publicat vineri pe site-ul Ministerului Justitiei si citat de agentia Mediafax. Erata: Este vorba de un proiect de lege pentru modificarea codului de procedura civila, si nu penala, asa cum din eroare a fost publicat initial.

Masura vine dupa ce s-a constatat o crestere a volumului de activitate a instantelor de executare, din cauza numarului relativ mare de cereri de incuviintare a executarii silite formulate in conformitate cu prevederile Codului de procedura civila.

"S-a apreciat ca pentru a elimina inconvenientul rezultat din aceasta sporire a competentei, se impune eliminarea etapei de incuviintare a executarii silite din competenta instantei si atribuirea acestei sarcini executorului judecatoresc insusi", se mentioneaza in expunerea de motive a proiectului de lege.

In cazul in care executorul respinge cererea de incuviintare, se precizeaza in documentul citat, incheierea poate fi contestata numai de creditor.

"Prin exercitarea acestui control judecatoresc pe calea contestatiei la executare se apreciaza ca sunt inlaturate impedimentele de neconstitutionalitate care au fost retinute in Decizia nr. 458/2009 a Curtii Constitutionale, constand in lipsa unei garantii procesuale in favoarea debitorului pentru prevenirea oricarui abuz in exercitarea dreptului creditorului urmaritor si a unui control real si eficient al instantei asupra executarii silite", se mai arata in expunerea de motive.