Premierul Victor Ponta a reafirmat vineri ca exista opinii diferite legate de posibilitatea interceptarilor telefonice potrivit noului Cod de Procedura Penala, existand posibilitatea ca, "in masura in care exista o propunere de text de natura sa rezolve interpretarea diferita, sa se faca urmarirea penala fata de fapte, si nu fata de persoane".

Acesta a precizat ca, daca va fi "nevoie de vreo ajustare la vreun text de procedura, miercuri adoptam modificarea la codul de procedura penala, nu la codul penal".

Modificarile ar putea insa sa nu fie facute "neaparat prin ordonanta de urgenta, a precizat Victor Ponta: "Depinde de ce vor constata parchetele, instantele, daca a fost doar o interpretare diferita, se face proiect de lege, daca apar proiecte in practica putem da si OUG pentru procedura, pentru codul penal ar fi neconstitutional".

Primul ministru sustine ca, in ceea ce priveste interceptarile, "mandatele de ascultare pe siguranta nationala nu s-au modificat".

In opinia sa, in baza codurilor actuale, "s-a introdus prevederea de a se face interceptari dupa inceperea urmarii penale, cuma a dispus Curtea Constitutionala in 2009".

Acesta a precizat ca modificarile propuse de CSM, DNA si Inalta Curte vor fi afisate pe site-ul Ministerului Justitiei in cursul zilei de vineri, dar "codurile oricum intra in vigoare" de la 1 februarie.

"Ministerul Justitiei a discutat cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu Inalte Curte si in masura in care aceste inadvertente pot afecta activitatea instantelor, evident ca vom face mici ajustari", a subliniat Ponta.

Principala modificare care trebuie operata este, in opinia primului ministru, abrogarea art 278, care poate ingradi libertatea de exprimare si a presei, iar acest lucru va fi operat luni sau marti de Parlament.

In ceea ce priveste interceptarile telefonice, primul ministru l-a contrazis pe presedintele Basescu, care a facut referire la articolul 140, precizand ca este vorba despre articolul 305.

Este o discutie "pentru specialisti, pentru marinari, nu inteleg nimic din lucrurile astea, codul penal nu se refera doar la traficul de blugi", a comentat Ponta.

"Dl Basescu habar nu are nici ce a semnat, cand a promulgat codurile, si este periculos ca promulga legi pe care nu le cunoaste (...) Spune alte prostii ca sa o ajute pe doamna Udrea. Cunostintele juridice ale dl Basescu se limiteaza la incadrarea juridica a aducerii de blugi din Istanbul", a continuat acesta.

Intrebat cum comenteaza criticile formulate de seful DNA, Laura Codruta Kovesi, Ponta a notat ca aceasta "a fost mai prezenta" in ultima perioada in mass media decat el.

"Codul e adoptat in 2009, cand era procuror general (...) Cum ne trezim noi cu cinci ore inainte sa intre in vigoare ca nu sunt bune - tipic romanesc", a mai spus el.