Interviu HotNews.ro

AUDIO ​Procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi despre modificarea Codului Penal: Am inteles ca exista un proiect de lege la care se lucreaza dar noi nu l-am vazut, nu stim daca e finalizat sau daca va fi promovat

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Joi, 30 ianuarie 2014, 17:17 Actualitate | Esenţial

Laura Codruta Kovesi
Foto: Agerpres
Ministerul Justitiei si Procurorul General au promis tot timpul un proiect de ordonanta care sa modifice noul Cod Penal si de Procedura Penala, au asigurat DNA ca propunerile transmise au fost luate in considerare dar pana in acest moment n-am vazut proiectul, nu stim daca va fi finalizat sau daca va fi promovat, a declarat, joi dupa amiaza, procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Kovesi sustine ca prevederile referitoare la interceptari sunt interpretabile si respinge solutiile avansate de unii magistrati, potrivit carora urmarirea penala ar putea incepe in rem (impotriva faptelor) astfel incat interceptarile sa poate fi realizate fara anuntarea celui anchetat.
 • "Nu cred ca un magistrat trebuie sa apeleze la artificii. Trebuie sa lucreze cu o lege clara si previzibila, predictibila in care sa fie reglementat clar ce se poate face si ce nu", afirma Kovesi in interviul pentru HotNews.ro.

Asculta mai jos interviul integral cu procurorul sef DNA


Cele mai importante declaratii
 • Ministrul justitiei ne-a solicitat sa trimitem experti, exista un proiect de ordonanta, dar in mod oficial nu ne-a fost transmis. Pe anumite aspecte ni s-a solicitat punctul de vedere si a fost inserat intr-un proiect care era in lucru la Ministerul Justiei
 • Noi nu am primit nici un raspuns oficial, am avut discutii cu ministrul justitiei si cu procurorul general care m-au asigurat ca propunerile noastre au fost luate in discutie si ca se va lucra un proiect de ordonanta dar fara sa se precizeze exact daca el va fi promovat, cand va fi promovat si care e varianta finala 
 • Noi am identificat probleme care vor afecta intr-un mod extrem de important activitatea DNA. Am gasit solutia si am inaintat-o ministrului justitiei si procurorului general. E important ca toti magistratii din sistem sa aplice legea in mod unitar. Mai ales acolo unde anumite dispozitii vizeaza restrangerea unor drepturi si libertati fundamentale cum este domeniul interceptarilor. 
 • Sper totusi ca propunerile noastre sa fie adoptate inainte de intrarea in vigoare a noului Cod pentru ca odata cu 1 februarie noile dispozitii vor fi aplicate. Exista riscul ca unii magistrati sa interpreteze intr-un fel, altii in alt fel si atunci pe aceleasi incadrari o sa avem solutii diferite pentru persoane cercetate sau in curs de judecata. 
 • Exista riscul ca o eventuala OUG sa pice la Curtea Constitutionala? Nu am vazut proiectul si nu stiu ce contine. Ca sa pot aprecia daca exista un astfel de risc ar trebui sa avem un proiect in fata. Cred ca este atributul Curtii Constitutionale sa ne spuna daca vreo modificare din lege este constitutionala sau nu. Nu pot face nici o aperciere. 
 • Este important ca o eventuala ordonanta sa lamureasca, sa avem o lege previzibila, predictibila, clara. Rolul ministrului justitiei si rolul nostru este sa identificam aceste probleme sa le semnalam si ele sa fie modificate. 
 • Cum comentati opiniile unor magistrati si a fostului ministru Catalin Predoiu, care spun ca noile coduri sunt bune si ca sunt solutii in privinta interceptarilor? Este o dovada foarte clara a faptului ca o dispozitie legala inca inainte de a intra in vigoare produce opinii diferite. Noi am cerut ca pe astfel de dispozitii sa fie clare. Nici n-au intrat in vigoare si genereaza opinii diferite. S-ar putea ca intr-un dosar un judecator sa impartaseasca punctul de vedere al DNA, altul nu. Eu cred ca pe aceste domenii sensibile trebuie sa avem dispozitii clare, nu interpretabile.
 • Sigur ca noul cod prevede sa incepem urmarirea penala atunci cand exista date si probe ca o persoana a savarsit o infractiune. Nu este definita notiunea de indicii, notiunea de date sau probe. Astfel ca am semnalat ca s-ar putea sa existe interpretari diferite, ca noua modificare s-ar putea sa impiedice efectuarea unor anchete pentru ca in momentul in care fata de o persoana se dispune inceperea urmaririi penale procurorul e obligat sa-i aduca la cunostinta de indata acest lucru. Concret, intr-un caz in care avem date si probe ca o persoana a savarsit o infractiune, procurorul e obligat sa cheme acea persoana sa-i spuna ca este invinuit ceea ce lipseste de eficienta si oportunitate orice mijloc de proba cum este interceptarea comunicatiilor
 • Unii magistrati spun ca nu va opreste nimeni sa recurgeti la un mic artificiu, cum ar fi sa efectuati urmarirea penala in rem, deci nu impotriva persoanei. Eu cred ca in materia dosarelor penale nu trebuie sa apelam la artificii, la exceptii procedurale sau la mici scapari, nu cred ca un magistrat trebuie sa apeleze la artificii. Trebuie sa lucreze cu o lege clara si previzibila, predictibila in care sa fie reglementat clar ce se poate face si ce nu. 
 • De cate ori s-a formulat un proiect de lege de catre MJ pe  Codul Penal sau de Procedura Penala, atat in calitate de Procuror General sau sef DNA m-am asigurat ca experti din cadrul institutiei vor participa la acele discutii. Nu cred ca-i important sa stabilim acum care cod a fost mai bun, care proiect a fost mai bun, pentru ca vorbim de niste coduri dezbatute timp de aprox 5 ani. Au survenit numeroase modificari atat la Ministerul Justitiei cat si in Parlament, unde s-au depus peste 1000 de amendamente. De fiecare data am facut observatii.
 • Pe problema interceptarilor: art 140 a fost modificat ultima data prin legea de punere in aplicare a Codului de Procedura Penala, care a aparut in luna august 2013. Sigur ca noi am semnalat aceasta probelma in scris MJ dar ne-am si bazat pe faptul ca de fiecare data cand am facut propuneri am fost asigurati ca propunerile noastre vor fi avute in vedere, ca legea va fi modificata inainte de a intra in vigoare. 
 • In mod oficial n-am primit nici un raspuns, din discutiile avute ieri cu ministrul justitiei si cu procurorul general dar si cu o parte din membri CSM am inteles ca exista un proiect de lege la care se lucreaza dar pe care noi nu l-am vazut,  nu stim daca e finalizat sau nu, daca va fi promovat sau nu. Daca nu va interveni o ordonanta care sa modifice noile dispozitii din Codul de Procedura Penala si Codul Penal incepand de sambata le vom aplica asa cum au fost adoptate.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

4656 vizualizari

 • +21 (31 voturi)    
  SCHIMBARE versus IESIT IN STRADA (Joi, 30 ianuarie 2014, 17:31)

  Johanis [utilizator]

  Ar fi bine ca, in cele din urma, sa se intervina asupra noului cod. Daca se adopta in forma actuala nu avem decat o singura varianta, desi e foarte frig afara. Nu putem sa toleram o asemenea lovitura data justitiei. Noi, oamenii de rand, vom fi sclavii politicienilor. Copiii nostri nu ne vor ierta lasitatea. Prin urmare, domnule PM, faceti bine si nu ne considerati prostii Europei. S-ar putea sa aveti surprize mari. Paharul este aproape plin!!!
  • -6 (14 voturi)    
   Da paharul este plin ! (Joi, 30 ianuarie 2014, 18:07)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   Atentie cu manipularea, fiindca o simpla rezonanta are efectul sa-se reverse acel pahar ....
  • +2 (8 voturi)    
   interesant (Joi, 30 ianuarie 2014, 19:07)

   lulu1 [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   interesanta abordare pentru un om de rand :)
   • +6 (16 voturi)    
    Ponta e in stare de orice! (Joi, 30 ianuarie 2014, 22:54)

    Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui lulu1

    Va scapa pe toti penalii si va incerca sa dea vina pe oricine altcineva decat pe el care a modificat ca presedintel al comisiei pentru coduri in 2009 sa fie pedepse mai mici pentru corupti, sa nu mai fie ascultati fara stirea lor sau sa fie eliberati datorita prescriptiilor mai mici.
    Ponta e un mizerabil, la fel de mare ca Predoiu care a negociat cu toti acesti banditi!
    Va fi razmerita daca aceste coduri nu vor fi amanate!
   • 0 (0 voturi)    
    Insinuare gratuita (Vineri, 31 ianuarie 2014, 15:04)

    Johanis [utilizator] i-a raspuns lui lulu1

    daca dvs considerati ca n-as fi un om de rand, va asigur ca va inselati. N-am nicio treaba cu politica, partide, politicieni. Vreau numai sa stiu daca merita sa raman in Ro. Si, sincer, n-as pleca sa-mi chinui copiii pe-afara si sa-i privez pe bunicii lor de bucuria de trai alaturi de ei.
  • -4 (14 voturi)    
   nu se pot face modificari peste noapte (Joi, 30 ianuarie 2014, 21:50)

   ics_11 [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   asa cum a reiesit icu ocazia modificarilor aduse codului penal de catre parlament in decembrie, nu poti face modificari peste noapte, fara sa te consulti cu toate institutiile implicate si fara sa supui modificarile dezbaterii publice.
   sau poate ca uneori se poate ?! in decembrie basescu si kovesi au stabilit ca nu se poate. acum stabilesc tot ei ca se poate ?!
   • +1 (3 voturi)    
    se poate amana! (Vineri, 31 ianuarie 2014, 10:58)

    cinic [utilizator] i-a raspuns lui ics_11

    prin OUG se poate amana cu cateva zile intrarea in vigoare.
    • +1 (1 vot)    
     basescu nu a cerut amanaraea ! (Vineri, 31 ianuarie 2014, 21:34)

     ics_11 [utilizator] i-a raspuns lui cinic

     basescu nu a cerut amanaraea ! basescu a cerut modificarea peste noapte.
   • +1 (1 vot)    
    Evident ca nu se poate (Vineri, 31 ianuarie 2014, 13:33)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui ics_11

    Cand se fac modificarile pentru 7.4 milioana nu se poate. Cand se fac pentru puscariabili se poate.
 • +1 (11 voturi)    
  2009-2014! (Joi, 30 ianuarie 2014, 18:28)

  M.aura [utilizator]

  "Guvernul Boc şi-a asumat ieri(22.06.2009) răspunderea pe noul Cod Penal şi pe cel Civil, viitoarele motoare ale justiţiei. Asta în ciuda nemulţumirilor procurorilor legate de reducerea pedepselor pentru faptele de corupţie şi infracţiunile conexe acestora, dar şi a protestelor societăţii civile care a acuzat graba cu care au fost încropite noile legi. Pe ultima sută de metri, executivul a renunţat însă la câteva dintre prevederile cele mai controversate: închisoare pentru fotografierea proprietăţilor private fără acordul celor care le folosesc de drept sau pentru materialele jurnalistice incognito, scrie Evenimentul zilei."[...]

  Avertismente pe ultima sută de metri

  În ultimele luni, Codurile au „dinamitat” relaţia dintre Ministerul Justiţiei (MJ) şi reprezentanţii societăţii civile, reuniţi în Coaliţia „Opriţi Codurile!”. „Bomba” a explodat după ce executivul a adoptat, prin hotărâri de guvern, proiectele de Coduri fără o consultare prealabilă cu societatea civilă.

  Coaliţia „Opriţi Codurile!” - care a cerut ca proiectele să fie supuse unei dezbateri publice reale - a dat în judecată executivul şi MJ, cerând suspendarea şi apoi anularea hotărârilor prin care guvernul a trimis în parlament proiectele legislative. „Parlamentul a devenit părtaş la adoptarea unor Coduri nefinalizate, fără studii de impact”, a spus, ieri, Georgiana Iorgulescu, directorul Centrului pentru Resurse Juridice."

  http://www.romaniacurata.ro/guvernul-si-a-asumat-raspunderea-noile-coduri-ale-justitiei-mai-blinde-620.htm
  • +14 (18 voturi)    
   știe cineva ce făcea..p...m în 2009? (Joi, 30 ianuarie 2014, 19:01)

   timp tamp [utilizator] i-a raspuns lui M.aura

   Mai știe oare ce făcea în 2009 ponalașul?
   Îi spune goagăl....era ministru și șef e comisie călare pe coduri...
  • 0 (2 voturi)    
   maskirovka sau orbire? (Vineri, 31 ianuarie 2014, 11:00)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui M.aura

   m.aura reciteste interviul. Modificarile care dor si care au castrat urmarirea penala au fost facute in iulie 2013. Care asumare de raspundere?
   Iar CSM si ICCJ cer din nov.2013 corectia!
   Care asumare?
   • -1 (1 vot)    
    Atunci ce-si asuma TB? (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:02)

    M.aura [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    "Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca isi asuma eroarea de a nu fi inteles, atunci cand a promulgat Codul de procedura penala, ca articolul 140 permite folosirea tehnicilor de interceptare a potentialilor infractori doar dupa ce astia sunt anuntati, dar ii cere premierului Victor Ponta sa corecteze aceasta eroare. In caz contrar, a acuzat seful statului, Victor Ponta devine "emblema coruptiei" in Romania."(Hotnews)

    Degeaba strigati in tirg ca "Ponta e de vina!". De la Ponta&comp n-am nici o pretentie, nu ei pretind ca-s luptatori anticoruptie si gardienii statului de drept.
    Ce au pazit in iunie-iulie 2009 si apoi 2009-2014, responsabilii din justitie(Codrut Olaru, Codruta Kovesi, Daniel Morar, CSM, ICCJ, asociatiile de magistrati s.a.). De ce nu au facut front comun impotriva guvernului Boc care si-a asumat acest cod, inclusiv art.140?
    De ce nu au semnalat presedintelui erorile, astfel incit acesta sa inteleaga ce semneaza?
    As vrea sa vad o reactie pe aceasta tema a lui Emil Boc. Sint curioasa daca in 2014 mai sustine ceea ce si-a asumat in 2009.
 • +1 (13 voturi)    
  Toti o apa si-un pamint (Joi, 30 ianuarie 2014, 18:33)

  M.aura [utilizator]

  Vineri, 17 iulie 2009, 13:15 Actualitate | Esenţial

  "Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, decretul de promulgare a noilor Coduri Civil si Penal, informeaza Administratia Prezidentiala. Codul Penal si Codul Civil au fost adoptate de Parlament la sfarsitul lunii iunie, dupa ce Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Legislativului pentru cele doua coduri.

  Codul Civil si Codul Penal fusesera trimise spre promulgare sefului statului pe data de 10 iulie. Potrivit Constitutiei, parlamentarii puteau respinge proiectele de lege pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea printr-o motiune de cenzura care trebuie depusa in termen de trei zile de la prezentarea in plen a celor doua proiecte de lege.

  Cum nici un grup parlamentar nu a depus un document in acest sens, Codurile elaborate de Guvern si amendate de Parlament au fost trimise spre promulgare."(Hotnews)
  • +1 (9 voturi)    
   Complectare (Joi, 30 ianuarie 2014, 18:50)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui M.aura

   Codul Penal a fost adoptat la data de 22.06.2009 prin asumarea răspunderii Guvernului Emil Boc şi a fost promulgat la data de 17.07.2009. Codul de Procedură penală a fost adoptat de Camera Deputaţilor (cameră decizională) la data de 22.06.2010 şi promulgat la data de 29.06.2010. Codurile intra în vigoare la 01.02.2014.
  • 0 (12 voturi)    
   D-na P. Sef.......!!!!! (Joi, 30 ianuarie 2014, 18:51)

   polonyca [utilizator] i-a raspuns lui M.aura

   Da , dvs . pana acuma ......ce ati pazit ???? Sunteti profesionista.....stiati ce contil noile coduri.....acuma ati dat alarma ???????? E cam taziu....!!!
  • +2 (12 voturi)    
   unde era pudelul în 2009 (Joi, 30 ianuarie 2014, 19:08)

   timp tamp [utilizator] i-a raspuns lui M.aura

   Ghici ciuperca cei?....călărea un căluț
   cu numele predoiu...
  • +2 (10 voturi)    
   Și încă o completare (Joi, 30 ianuarie 2014, 21:08)

   aac [utilizator] i-a raspuns lui M.aura

   Conținutul incriminat ACUM de magistrați nu era la ora aceea (a asumării răspunderii guv. Boc și a semnăturii președintelui) în codul penal. El a apărut ulterior astfel:

   Alineatul 3 din art 10 are această formă în urma modificării făcute prin art. 102, punctul 3 din Legea nr. 255/2013 de punere în aplicare a Codului de procedură penală care a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 14 august 2013.

   http://www.evz.ro/detalii/stiri/articolele-care-blocheaza-interceptarile-infractorilor-trebuie-schimbate-prin-ordonanta-de-1079768.html

   Cine era la putere în 14.08.2013?!!!
  • +3 (3 voturi)    
   ...pai cum sa nu fie, (Vineri, 31 ianuarie 2014, 10:13)

   gayon [utilizator] i-a raspuns lui M.aura

   ...nu provin toti din aceeasi banda de ,,revolutionari"?. S-au despartit si se cearta de ochii lumii. In felul asta reusesc monopolizare perfecta a puterii. De 23 de ani aceeasi alternanta la putere. Cum zicea o data tatal lor ilici, aceeasi Marie cu o alta palarie.
   • +1 (1 vot)    
    Pai da (Vineri, 31 ianuarie 2014, 15:42)

    M.aura [utilizator] i-a raspuns lui gayon

    E destul sa privim tribuna oficialitatilor de Ziua Nationala ca sa intelegem ce democratie reciclata avem de 24 de ani. Numai naivii mai cred ca e vreo diferenta intre putere si opozitie, ca unii reprezinta "raul cel mic" si altii "raul cel mare".

    p.s. "odata", nu "o data"
 • +14 (18 voturi)    
  Miroase a lucratura Pontista (Joi, 30 ianuarie 2014, 18:47)

  obosit [utilizator]

  E stilul tipic lui Ponta de a da "asigurari", dar nimic concret, pana cand obtine ce vrea, adica distrugerea justitiei.
 • +1 (11 voturi)    
  Dezastru. (Joi, 30 ianuarie 2014, 23:12)

  tabas [utilizator]

  Lucrez in domeniu si ce pot sa spun este ca daca aceste coduri intra in vigoare vom avea de-a face cu un dezastru. Hotii vor avea puterea. Eu unul am acordat incredere acestui guvern si am sperat sa nu ajung la ziua cand o sa ii dispretuiesc la fel de mult cum ii dispretuiesc pe base&co
  • -2 (6 voturi)    
   erati plecat din tara in 2009? (Vineri, 31 ianuarie 2014, 0:37)

   U_swamp [utilizator] i-a raspuns lui tabas

   Atunci dati alarma!!! COD ROSU!!!
  • +1 (1 vot)    
   Nu chiar asa mare! (Vineri, 31 ianuarie 2014, 10:31)

   gayon [utilizator] i-a raspuns lui tabas

   Eu m-am bucurat ca au castigat alegerile. Numai asa putem sa asistam la disparitia definitiva de pe scena politica a acestor scursuri. De la revolutie incoace isi aruncau hoitul unul altuia in guverne de coalitie buimacind astfel electoratul. Eu cred ca s-a terminat. A venit vremea cand mirosul starvului v-a fi simtit de marea majoritate a electoratului. Ce ma ingrijoreaza e faptul ca nu vad nici o contraofensiva serioasa, dar sa traim cu speranta ca dea lungul istoriei in vremuri de rascruce, cineva a fost intotdeauna la timpul si locul potrivit pt. a salva natiunea. Nu am pierit de atatia mii de ani, nu vom pieri nici acuma.
 • -3 (9 voturi)    
  invataturile Profesorului catre puiandra Codruta (Vineri, 31 ianuarie 2014, 0:30)

  U_swamp [utilizator]

  Aoleu! Urmarirea penala in rem e un artificiu, Codruto muica? Ase te-nvatara profesorii tei? Io zic sa ii citiesti p-aia, nu sa-ti asculti "Profesorul"?
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu cod penal (Luni, 3 februarie 2014, 7:37)

  LiviuDrula [anonim]

  Ponta vrea cu orce pret sa-si salveze pielea ( are dosare penale) si a USL puscariabili pentru care incalca orce norma legala si de bun simt care poate duce la serioase repercursiuni din partea SUA si UE-Dar asta nul intereseaza ci puterea si hotia. Un mare aparator al coruptilor -acesta e Ponta


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică