Introducerea coplatii in sistemul de sanatate nu a produs efectul estimat, a declarat joi ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, intr-o dezbatere, transmite Agerpres.

"Cred ca nu a produs efectul pe care l-am estimat. Vom face si celelalte analize. In acest moment nu cred ca a produs efectul scontat, dar daca vom vedea ca la serviciile medicale care au avut coplata s-a redus numarul de internari, atunci o sa vedem in ce masura s-a facut acest lucru si vom decide. Avem timp sa judecam pana la 31 martie", a aratat ministrul Eugen Nicolaescu.

Potrivit acestuia, suma adunata prin coplata in 2013 a fost de 5,2 milioane de lei.

Coplata pentru serviciile medicale a intrat in vigoare la 1 aprilie 2013, odata cu aplicarea contractului-cadru privind sistemul de asigurari sociale de sanatate si publicarea normelor de aplicare in Monitorul Oficial.

Coplata are o valoare de mimum 5 lei si maximum 10 lei si este perceputa la externarea pacientului, indiferent de cate zile sta in spital. Valoarea ei este stabilita de consiliul de administratie al fiecarui spital, in marja stabilita.

Sunt exceptati de la coplata bolnavii cronici inclusi in programele nationale si care au nevoie de mai multe internari pe an, copiii si tinerii pana in 18 ani, gravidele, lehuzele, pensionarii cu pensii sub 740 de lei, persoanele cu handicap.

De asemenea, nu se achita coplata in cazul urgentelor.