Omul de afaceri Gruia Stoica, patronul companiei Grup Feroviar Roman, i-a oferit avocatului Doru Bostina 3 milioane de euro pentru a-i obtine informatii confidentiale care sa-i permita sa castige un contract de transport cu statul in valoare de peste 100 de milioane de euro in detrimentul societatii de stat CFR Marfa, concurenta firmei sale, se arata in referatul pentru propunerea arestarii preventive a omului de afaceri. Conform referatului procurilor DNA, Stoica l-a contactat si pe Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor din prioada in care omul de afaceri a castigat licitatia de privatizare a CFR Marfa, esuata, insa, in cele din urma dupa demisia ministrului.

In cursul lunii ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, cel care controleaza firma de transport feroviar de Marfa Grup Feroviar Roman (GFR), prin intermediul grupului sa de afaceri Grampet, voia sa obtina pentru firma GFR un contract in valoare de peste 473 de milioane de lei (peste 100 de milioane de euro) pentru a transporta carbune in urmatorii trei ani pentru Compexul Energetic Oltenia SA, companie de stat aflata in proprietatea Ministerului Economiei.

Pe langa GFR SA, la licitatia pentru contractul de peste 100 de milioane de euro s-a inscris si compania de stat de transport ferovoiar de marfa CFR Marfa, chiar societatea pe care Gruia Stoica incercase in anul 2013 sa o cumpere.

Potrivit referatului de propunere a arestarii preventive a lui Gruia Stoica, procurorii arata ca, in ianuarie 2014, omul de afaceri l-a contactat pe avocatului Doru Bostina, coordonatorul biroului Bostina si Asociatii, care a facut parte, alaturi de firma de consultanta Deloitte, din consortiul contractat de Ministerul Transporturilor pentru elaborarea strategiei de privatizare a CFR Marfa.

  • "Trei bete, ca sunt eu pornit!"

Conform unor inregistrari ambientale, consemnate in stenogramele depuse la dosar, Stoica i-a oferit avocatului suma de 3 milioane de euro pentru a-l ajuta sa afle oferta secreta pe care concurentii de la CFR Marfa urmau sa o inainteze pentru contractul de peste 100 de milioane de euro de transport de carbune de la CE Oltenia SA.

Banii urmau sa fie platiti in transe anuale de cate 1 milion de euro, sub acoperirea unui eventual contract pentru servicii de specialitate, sustin anchetatorii.

"Eu va dau 3 milioane. Dar nu le ceri o data. Ti le dau anual, 1 milion... 1 milion", i-a spus Stoica lui Bostina, intr-o discutie purtata in 22 ianuarie 2014, la un hotel din Bucuresti, conform unor inregistrari ambientale transcrise de procurori in dosar.

"Trei bete, ca sunt eu pornit!", a insistat Stoica la Bostina, conform stenogramelor.

Mai concret, Stoica urmarea ca prin intermediul avocatului sa obtina informatia privind oferta CFR Marfa de la directorul general al companiei feroviare de stat, Draghici Dragos - Alexandru. „ Ăla de la CFR MARFA are atâta mândrie în (folosește cuvinte obscene) lui, e atât de dobitoc, încât nu ştiu ce o să faci”, spunea Stoica despre directorul CFR Marfa.

La directorul Draghici, Stoica ar fi vrut sa ajunga prin intrmediul fostului secretar de stat de la Transporturi, Bogdan Gaurean, despre care afaceristul afirma ca este "omul lui" Relu Fenechiu, fostul ministru de resort.

"Sa-l cheme si sa-i ii spuna: <> Da? Daca pleci, pleci linistit, fericit si cu asta, basta! ...(neinteligibil)...a venit aia sa ne dea ordine noua", ii spunea Stoica lui Bostina, cponform stenogramelor.

"Spre finalul convorbirii purtate in mediu ambiental, inculpatul Stoica Gruia i-a reiterat invinuitului Bostina Doru Catalin, oferta cu privire la suma de 3.000.000 euro, propunandu-i incheierea unui contract de asistenta juridica pentru a disimula remiterea sub aparenta forma a unor consultatii juridice", noteaza procurorii.

Va prezentam stenograma discutiei din 22 ianuarie, dintre Gruia Stoica si avocatul Doru Bostina, inclusa in referatul procurorilor:

Stoica Gruia: Cine este mai influent acolo, FENECHIU sau GĂUREAN?(n.n. referire la fostul ministru al Transporturilor Fenechiu Relu)

Boștină Doru-Cătălin: FENECHIU nu mai are cum...

Stoica Gruia: Aşteptăm! GĂUREAN era omul lui. Deci după ce... îţi spun exact, vreau să-ţi fac o propunere.

Boștină Doru-Cătălin:Da. Da.

Stoica Gruia: Propunerea este că a mai avut un contract.

Boștină Doru-Cătălin:Da

Stoica Gruia: Asta înseamnă …scurt….

Boștină Doru-Cătălin: Mă ocup ?!

Stoica Gruia: Da, dar nu trebuie să…., deci, trebuie să aflăm...ştii tu…

  • Stoica l-a contactat pe Fenechiu, dar fostul ministru l-a refuzat

In urma acestei discutii, in prezenta lui Stoica, Bostina il suna pe Gaurean si ii propune sa se vada cu el la "o tigarica".

„ Să trăiţi! Când eraţi mare în funcţia asta, ne mai băgaţi şi pe noi în seamă, mai fumam o ţigară, mai alea, alea, alea… mă mai lăudam şi eu, uite, mă, am şi eu un prieten ministru. Mai putem să mai... ? Nici eu nu mi-am imaginat că se termină…doamne fereşte…nu ne dorim asta. Păi, uite, nu ne-am mai văzut de mult şi mă gândeam că poate, uite, fumăm o ţigărică zilele astea. Mâine ţi-ar fi mai ok. Mâine, după trei? Păi…ne vedem la trei,? Gata, că stăm mai în linişte acolo, da?”, a fixat Bostina intalnirea cu Gaurean.

Potrivit procurorilor, Gaurean nu l-a ajutat pe Bostina sa ajunga la directorul general al CFR Marfa, ci l-a indrumat catre fostul ministru al Transporturilor, dputatul Relu Fenechiu.

"Martorul Găurean Călin-Bogdan i-a învederat învinuitului că nu poate da curs solicitării sale, recomandându-i să îi comunice inculpatului că ar fi mai bine să ia legătura cu fostul ministru al Transporturilor, numitul Fenechiu Relu", arata anchetatorii.

O zi mai tarziu, in 24 ianuarie, Stoica Gruia i-a dat un SMS lui Fenechiu cerându-i „5 minute” pentru o întâlnire, insa fostul ministru l-a refuzat, pe motiv ca se afla la Iasi.

"Fenechiu Relu i-a răspuns că se află în Iași. Nici în zilele următoare se pare că nu a avut loc o întâlnire între cei doi însă, merită reliefată insistența inculpatului de a găsi orice mijloc și orice persoană disponibilă să marșeze la planul infracțional pe care l-a conceput", noteaza procurorii.

Mai departe procurorii nu au mai putut sa ajunga si la directirul CFR Marfa, pentru ca intre timp Alexandru Draghici a facut un atac cerebral si a intrat in coma, aflandu-se internat la spitalul Elias.

Licitatia pentru contractul de transport de carbune de 100 de milioane de euro urma sa aiba loc pe 29 ianuarie 2014, insa Gruia Stoica nu a mai reusit sa afle oferta secreta a conscurentilor de la CFR Marfa, arata procurorii.

Acest aspect "nu este de natură să înlăture existența infracțiunii de cumpărare de influență", precizeaza DNA.

Astfel, la 29 ianuarie, la sediul SC CEO SA din Târgu-Jiu, au fost depuse două oferte pentru participarea la licitație, una aparținând CFR Marfă și alta aparținând GFR Group.

În aceiași zi, întreaga documentație a fost ridicată de organele de urmărire penală, urmând a fi depuse la dosarul cauzei.

Citeste si:

Gruia Stoica, retinut pentru 24 de ore de procurorii DNA. Omul de afaceri este urmarit penal pentru cumparare de influenta intr-un dosar legat de Complexul Energetic Oltenia