Motii Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea si Gheorghe Trif vor primi, printr-o hotarare a Consiliului Judetean Cluj, titlul Cetatean de Onoare al judetului Cluj - "Clujean de onoare", dupa ce au intervenit in cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie, din Muntii Apuseni. Potrivit Agerpres, hotararea urmeaza sa fie aprobata in sedinta de joi a Consiliului Judetean Cluj.

"Clujul reprezinta unul dintre judetele care gazduiesc oameni de valoare, personalitati care au excelat si au imbogatit viata culturala, artistica, stiintifica si sportiva prin performantele lor. Exista insa si o categorie de oameni de exceptie care, prin inaltul nivel de constiinta civica si prin calitatile cu adevarat remarcabile dovedite in situatii de criza au adus beneficii majore judetului Cluj si intregii Romanii. Prin actele lor de bravura, recunoscute atat pe plan national cat si international, acestia au reusit sa cinsteasca cu adevarat statutul de mot, de roman si de om. Printre aceste personalitati se numara si cei trei sateni din comuna Horea, judetul Alba: Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea si Gheorghe Trif, cei care au devenit adevarate repere morale pentru intreaga Romanie", se arata in referatul care insoteste proiectul de hotarare al CJ Cluj.

In document se mai arata ca cei trei au reusit "sa valorifice la maxim putinele informatii si indicii de care dispuneau", ajungand primii la locul accidentului aviatic.

"Satenii din comuna Horea au reusit o performanta cu adevarat exceptionala, reusind sa ajunga la locul accidentului in doar 90 de minute, dupa ce au parcurs pe jos aproximativ trei kilometri in conditii extrem de vitrege, noaptea, prin padurea deasa, infruntand ceata densa, ploaia rece ca gheata si zapada care in multe locuri ajungea pana la brau. Odata ajunsi la locul accidentului, cei trei salvatori le-au oferit propriile haine victimelor care se aflau la un pas de soc hipotermic, dupa care i-au transportat cu targi improvizate, pana la drumul unde se aflau masinile de teren ale localnicilor si ale SMURD-ului. Solidaritatea, omenia si spiritul de sacrificiu al celor trei sateni din Muntii Apuseni i-au determinat sa-si indeplineasca cu succes nobila misiune de a-si servi semenii atunci cand acestia au avut nevoie disperata de ajutor. Contributia fundamentala si decisiva pe care acestia si-au adus-o la salvarea a cinci vieti constituie un exemplu de virtute si devotament pentru intreaga umanitate. De aceea, se cuvine recunoasterea si cinstirea meritelor celor trei sateni, precum si intreaga admiratie pentru virtutile de cel mai inalt rang pe care le poarta in suflet: bravura, noblete, intelepciune si patriotism", se mentioneaza in referatul semnat de presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu.