Sotii, foste neveste si copii ai unor politicieni importanti sunt platiti cu salarii de mii de euro pe luna la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), institutie a statului roman care se ocupa cu reglementarea pietei de capital.

Potrivit unui document obtinut de jurnalistul Sabin Orcan si prezentat la postul B1TV, pe statele de plata ale ASF figureaza fosta sotie a presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, sotia deputatului George Sutaru sau fiica vicepremierului Gabriel Oprea.

Lista politicienilor cu neveste sau alte rude la ASF:

 • Laura Chitoiu este sotia ministrului Finantelor, vicepremierul Daniel Chitoiu (PNL). Ea incaseaza 5.880 euro pe luna ca director la ASF. In declaratia ei de avere din august 2013, Laura Chitoiu a trecut venituri anuale de peste 292.000 de lei. Laura si Daniel Chitoiu sunt finii lui Dan Radu Rusanu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Fiscala.

In prezent, doamna Chitoiu este urmarita penal intr-un dosar in care este acuzata ca ar fi ajutat in mod ilegal o persoana sa obtina un aviz de la ASF pentru a ocupa o functie de conducere intr-o societate de asigurari.

 • Razvan Wlassopol este sotul primaritei Craiovei, Lia Olguta Vasilescu (PSD). Wlassopol incaseaza de la ASF 2.560 de euro, potrivit listei prezentate de Sabin Orcan la B1Tv. In declaratia de avere a Liei Olguta Vasilescu, primarita a declarat un venit anual castigat de sotul ei de 153.000 de lei, in calitate de consilier la Comisia Natioanala a Valorilor Mobiliare (CNVM), institutie absorbita de ASF.
 • Catalin Remus Campeanu este fiul Marianei Campeanu, ministrul Muncii (PNL). El castiga la ASF peste 2.000 de euro pe luna.
 • Daniela Motreanu este sotia deputatului PNL Dan Motreanu, fost ministru al Agriculturii in Cabientul Tariceanu. Doamna Motreanu ia un salariu de 4.120 de euro pe luna la ASF. Potrivit declarartiei de avere a deputatului Motrenu din iunie 2013, sotia sa a incasat un venit anual de peste 43.000 de lei in calitate de consilier al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), o alta institutie inghitita de ASF.
 • Grigoreta Cristina Zgonea a fost sotia actualului presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (PSD). Doamna Zgonea incaseaza peste 2.400 euro pe luna de la ASF. In august 2013, Cristina Zgonea declara un venit anual de peste 134.000 de lei ca director adjunct la Autoritatea de Supraveghere Financiara.
 • Iuliana Luiza Scutaru este sotia lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camere Deputatilor. Ea incaseaza un salariu lunar de 4.720 de euro pe luna de la ASF. In august 2013, ea a declarat un venit anual de peste 170.000 de lei in calitate de consilier al conducerii ASF.
 • Aura Socol este sotia lui Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta. Doamna Socol incaseaza 2.460 euro pe luna de la ASF, potrivit listei prezentate la postul B1TV.
 • Ana Maria Tudor este fiica vicepremierului Gabriel Oprea (UNPR). Ea incaseaza un salariu lunar de 2460 de euro la Autoritatea de Supraveghere Financiara. Si sotul ei (ginerele lui Gabriel Oprea) a lucrat la ASF, ca sef serviciu la secorul pensii private, de unde obtinea un venit anual de 13.113 de lei, potrivit unei declaratii de avere din iunie 2013.

In prezent, la Autoritatea de Supraveghere Financiara activeaza politicieni cunoscuti, printre care:

 • Dan Radu Rusanu - presedinte al ASF. Potrivit listei prezentate de postul B1Tv, el incaseaza 18.000 de euro pe luna, insa Autoritatea a venit cu precizari potrivit carora salariul lunar net al luiRusanu este de 14.000 de euro. Dan Radu Rusanu a fost viceporesedinte al PNL, parlamentar in mai multe legislaturi, secretar de stat la Ministerul Finantelor. Rusanu este nasul ministrului de Finante, viceporemierul liberal Daniel Chitoiu.
 • Fostul presedinte al UNPR Marian Sarbu este membru al boardului ASF, de unde ia 3.350 euro pe luna. Sarbu a fost ministru PSD al Muncii in guvernarile Nastase si Boc 1 si parlamentar in mai multe legislaturi.
 • Dan Mircea Popescu ia 2.460 euro pe luna la ASF. El a fost parlamentar PSD si ministru al Muncii.
 • Doru Fruzulica a fost parlamentar PSD. El a renuntat la calitatea de paramentar pentru a mrege la Consiliul de Supraveghere a Asigurarilor si apoi la ASF. In iunie 2013, Guvernul a mai redus componenta conducerii ASF, Frunzulica ramanand atunci pe dinafara. Potrivit informatiilor prezentate la B1TV, Frunzulica este angajat in cadrul ASF in prezent, de unde ia un salariu lunar de 2.650 de euro.

In februarie 2011, Doru Frunzulica, pe atunci deputat PSD, s-a intalnit la un hotel din Bucuresti cu un jurnalist care se pretindea om de afaceri din Emiratele Arabe si care i-a propus astfel o afacere fictiva. Jurnalistul Daniel Befu a relatat in ziarul Romania libera cum l-a prins in plasa pe Frunzulica.

"La scurt timp dupa ce i-am trimis SMS-ul cu propunerea de afaceri, deputatul PSD Doru Frunzulica (ex-secretar de stat in Ministerul Muncii, fost director general in Ministerul Afacerilor Externe, vicepresedinte al UGIR etc.) m-a sunat de pe un numar privat. (...) Parlamentarul mi-a lasat urmatorul mesaj (am pastrat integral continutul textului, cu topica si ortografia originala): <

Deputatul Doru Frunzulica a fost foarte dezamagit atunci cand, la intalnire, i-am intins cartea de vizita cu antetul Romaniei Libere: <>, mi-a spus parlamentarul", a relatat jurnalistul.

Bineinteles, activitatea de lobby nu este reglementata in Romania.

Autoritatile de supraveghere - numai bune de muls

Autoritatea de Supraveghere Financiara este o institutie a statului roman, aflata sub autoritatea Parlamentului, insa nu primeste bani de la bugetul de stat. ASF se autofinanteaza din taxele pe care le platesc obligatoriu firmele din piata de capital pe care o reglementeaza: societati de asigurari, firme de serviici financiare, sistemul de pensii private.

Acesta este si scuza folosita de ASF si institutiile care au precedeat-o si pe care le-a absorbit pentru a acorda salarii si bonsuri mari sefilor si angajatilor.

Prevalandu-se de faptul ca nu primesc bani de la bugetul de stat, unii angajati ai ASF nu au depus declaratii de avere si de interese, motiv pentru care Agentia Nationala de Integritate a si amendat 112 salariati de la ASF, adica un sfert din totalul personalului acestei institutii, potrivit unor informatii obtinute de jurnalistul Sabin Orcan de la ANI, prezentate la postul B1Tv.

Acesta este contextul in care o serie de politicieni de la mai multe partide s-au dus ei insisi la institutiile de supraveghere ori sotiile lor au fost angajate acolo.

De exemplu, cand PDL era la putere, Carmen Negoita, sotia fostului lider democrat-liberal Livi Negoita, fost primar al sectorului 3, a condus Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. In anul 2012, ca presedinte al CNVM, ea a declarat un venit anual de 637.000 de lei de la Comisie.

La randul ei, Daniela Popa a renuntat la functia de deputat si de presedinte al Partidului Conservator pentru a merge membru in Consiliul de Supraveghere a Asigurarilor, in anul 2010.

Si ea si Doru Frunzulica au evitat sa precizeze cat au incasat de la CSA, trecand in declaratia de avere doar mentiunea "conform fisei fiscale".

Citeste si:

Cine este Laura Chitoiu, ce este de fapt Autoritatea de Supraveghere Financiara si cum de si-a inceput cu stangul activitatea