Guvernul a instituit stare de alerta in judetele Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea, ca urmare a avertizarii Cod Rosu de ninsoare si viscol emise de Administratia Nationala de Meteorologie. Decizia a fost luata in cadrul comandamentului de iarna reunit miercuri la Palatul Victoria. In alte trei judete - Buzau, Vrancea si Braila - starea de alerta a fost instituita luni.

"Avand in vedere faptul ca s-a emis Cod Rosu si pentru alte 4 judete - e vorba despre judetele Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea - vom decide astazi in cadrul comitetului national pentru situatii de urgenta extinderea starii de alerta care este deja in vigoare in 3 judete - Vrancea, Braila si Buzau - si in judetele Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea", a anuntat Victor Ponta.

"Precizez, asa cum am facut-o si prima data, ca nu este vorba de restrangerea niciunuia dintre drepturile cetatenesti prevazute de Constitutie, si nu este vorba despre alocari financiare, e vorba despre alocari de forte si de sprijin si concentrarea acestora din judetele care nu sunt afectate in mod grav de intemperii", a explicat premierul.

"Procedural adopatam Hotararea prin care, incepand cu data de 29 ianuarie, ora 15:00 se declara stare de alerta in judetele Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea", a anuntat Ponta.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare Cod Rosu de ninsoare si viscol pentru 6 judete din tara - Braila, Buzau, Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea - valabila miercuri intre orele 15:00 si 22:00.

Guvernul a instituit luni stare de alerta in judetele Buzau, Vrancea si Braila, a anuntat luni premierul Victor Ponta, intr-un comandament de urgenta reunit la Palatul Victoria.

In principiu, aceasta stare presupune, a explicat Ponta, asigurarea sub comanda unitara de utilaje si mijloace de interventie, carburant necesar, organizare transport si depozitare alimente, prioritizarea actiunilor de interventie, functionarea retelelor de distributie energie electrica, mentinerea ordinii publice, posibilitatea interzicerii circulatiei pe anumite drumuri si a substantelor periculoase.

  • Gabriel Oprea catre prefecti: Trebuie sa dati mai putine interviuri si sa muncim putin mai mult

La randul sau, Gabriel Oprea, vicepremier si ministru interimar de Interne, le-a transmis prefectilor ca "Eu cred ca trebuie sa dati mai putine interviuri si sa muncim putin mai mult. Am fost si eu prefectul Capitalei, ministru la Administratie. Stiu foarte mult cat munciti, aveti in mine un prieten".

El a adaugat: "Cu ministrul Dusa ne corelam foarte bine."