Premierul Victor Ponta a subliniat in deschiderea sedintei de Guvern de miercuri ca intrarea in vigoare a noului Cod Penal nu mai poate fi amanata. Acesta va intra in vigoare sambata, la 1 februarie, fiind unul dintre obiectivele asumate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. In cazul in care apar probleme pe parcurs, acestea vor fi luate in discutie doar in cazul in care vor fi semnalate de Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul General, a precizat Ponta. Premierul nu a facut nicio precizare privind eventuale modificari la noul Cod Penal care ar putea sa fie facute in sedinta de miercuri.

UPDATE In informarea de presa privind actele normative incluse pe agenda sedintei de Guvern de miercuri nu apare niciun act legislativ pentru modificarea noului Cod Penal.

"Sambata intra in vigoare noul Cod Penal, adoptat acum 4 ani. Sper sa nu fim in situatia penibila ca cei care le-au adoptat, fostul prim-ministru Boc, fostul ministru al Justitiei domnul Predoiu sa spuna cu sunt rele codurile (Codul Penal si Codul de procedura penala- n.red.). Ei le-au adoptat, daca au descoperit astazi ca nu sunt bune, e cam tarziu. Eu sincer cred ca sistemul de justitie este pregatit, ca sunt coduri moderne si ca orice fel de probleme in aplicare la inceput ... Asa a fost si la procedura civila, nu? A mers, si atunci s-a spus ca trebuie sa le amanam, ca se prabuseste tara. Nu s-a prabusit, dimpotriva, cred ca au avut un efect pozitiv", a declarat premierul.

Potrivit agerpres, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a explicat ca profesionistii din sistemul judiciar cunosc prevederile acestor Coduri si singurele probleme de rezolvat sunt mai vechi.

"Sistemul este pregatit in cea mai mare parte. Au fost foarte multe proiecte de pregatire cu INM-ul si CSM-ul, oamenii cunosc dispozitiile. Sigur, in ultimii doi ani a fost un efort foarte mare, de patru coduri, cum nu a avut nimeni in Europa aproape niciodata. Ca la orice inceput, mai sunt lucruri de rezolvat, dar care vin de foarte mult timp din urma", a precizat ministrul Justitiei.

Seful Executivului a subliniat ca "e trecut in MCV ca obiectiv intrarea in vigoarea la 1 februarie, iar daca apar probleme pe parcurs, doar la initiativa CSM, a Inaltei Curti si a Parchetului General veniti si spuneti de ce este nevoie, dar important este ca nu mai amanam, ca nu putem sa mai amanam. Dupa 4 ani ar fi total neserios."

Guvernul nu a trecut pe ordindea de zi publica pentru sedinta de miercuri niciun proiect de act normativ de modificare a celor doua coduri, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 februarie si care au fost contestate de Directia Nationala Anticoruptie pentru ca favorizeaza persoanele investigate.

Aceasta nu inseamna insa neaparat ca Guvernul nu va discuta nicio modificare a viitoarelor coduri ale domeniului penal. Reuniunea de miercuri este ultima sedinta de guvern regulara in care mai pot fi modificate, prin ordonanta de urgenta, condurile penal si de procedura penala inainte de a intra in vigoare.

Procurorul-sef al DNA, Laura Kovesi, a atras atentia ca noul Cod de procedura penala va obliga procurorii sa informeze persoana cercetata asupra inceperii urmaririi penale pentru ca abia apoi anchetatorii sa aiba voie sa faca interceptari.

"Exista o prevedere care va intra in vigoare in noul Cod de Procedura Penala si care ne cere sa fie inceputa urmarirea penala inainte sa putem obtine autorizatie de interceptare. Practic, noi trebuie sa il chemam imediat pe cel cercetat si sa ii prezentam invinuirile. Va dati seama ca, ulterior, interceptarea devine inutila", a explicat Kovesi, potrivit Mediafax.

Ea a mai avertizat ca demnitarii vor fi si mai privilegiati in cadrul procedurilor penale. Astfel, pentru a fi inceputa urmarirea penala in cazul unui ministru, va fi necesara o aprobare in acest sens venita din partea Parlamentului.

Acest lucru, sustine Kovesi, inseamna ca, din acel moment, "practic, investigatia devine publica".

"Va dati seama ca este o imunitate a ministrilor. (...) Daca aceasta prevedere s-ar fi aplicat astazi, dosarul Hidroelectrica, in care s-a oprit incheierea unui contract pagubos pentru stat, nu ar fi fost posibil", a mai explicat procurorul-sef al DNA. Potrivit acesteia, DNA a Codruta Kovesi a solicitat ministrului Justitiei modificarea Codului de procedura penala.