Guvernul nu a trecut pe ordindea de zi publica pentru sedinta de miercuri niciun proiect de act normativ de modificare a viitoarelor coduri penal si de procedura penala, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 februarie si care au fost contestate de Directia Nationala Anticoruptie pentru ca favorizeaza persoanele investigate.

Lispa publica a actelor normative care ar putea sa intre pe ordinea de zi a sedintei de guvern de miercuri cuprinde 4 proiecte de ordonanta de urgenta, 4 proiecte de hotarari de guvern 2 proiecte de memorandumuri si 23 de puncte de vedere asupra unor initiative legislative ale parlamentarilor, insa nu apare nimic despre modificarea viitorului Cod penal si viitorului Cod de procedura penala.

Aceasta nu inseamna insa neaparat ca Guvernul nu va discuta nicio modificare a viitoarelor coduri ale domeniului penal.

Reuniunea programata miercuri, de la ora 12.00, este ultima sedinta de guvern regulara in care mai pot fi modificate, prin ordonanta de urgenta, condurile penal si de procedura penala inainte de a intra in vigoare.

Procurorul-sef al DNA, Laura Kovesi, a atras atentia ca noul Cod de procedura penala va obliga procurorii sa informeze persoana cercetata asupra inceperii urmaririi penale pentru ca abia apoi anchetatorii sa aiba voie sa faca interceptari.

"Exista o prevedere care va intra in vigoare in noul Cod de Procedura Penala si care ne cere sa fie inceputa urmarirea penala inainte sa putem obtine autorizatie de interceptare. Practic, noi trebuie sa il chemam imediat pe cel cercetat si sa ii prezentam invinuirile. Va dati seama ca, ulterior, interceptarea devine inutila", a explicat Kovesi, potrivit Mediafax.

Ea a mai avertizat ca demnitarii vor fi si mai privilegiati in cadrul procedurilor penale. Astfel, pentru a fi inceputa urmarirea penala in cazul unui ministru, va fi necesara o aprobare in acest sens venita din partea Parlamentului.

Acest lucru, sustine Kovesi, inseamna ca, din acel moment, "practic, investigatia devine publica".

"Va dati seama ca este o imunitate a ministrilor. (...) Daca aceasta prevedere s-ar fi aplicat astazi, dosarul Hidroelectrica, in care s-a oprit incheierea unui contract pagubos pentru stat, nu ar fi fost posibil", a mai explicat procurorul-sef al DNA.

Potrivit acesteia, DNA a Codruta Kovesi a solicitat ministrului Justitiei modificarea Codului de procedura penala.