Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice va analiza posibilitatea efectuarii unui control privind achizitia de softuri efectuata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) folosite in cazuri de urgenta, a declarat, marti, presedintele ANRMAP, Bogdan Paul Dobrin.

Poza cu avionul cazut, postata pe Facebook de Marius Pop, membru al unui club de offroad care a participat la operatiunea de salvareFoto: Marius Pop, Facebook

Prezent la o dezbatere pe tema achizitiilor publice, oficialul ANRMAP a fost intrebat de un jurnalist daca va face un control la STS si ROMATSA, in urma unor relatari din presa, potrivit carora s-ar putea pune problema sa nu fi functionat corespunzator softurile respective, furnizate de o firma care apartinuse la un moment dat deputatului PSD Sebastian Ghita.

"Vom face o analiza sa vedem", a spus Dobrin, prezent la o dezbatere organizata de Expert Forum si Partnership for Social Development (Croatia).

El a precizat, insa, ca din cate a inteles din relatarile presei in cazul STS si al ROMATSA nu s-a pus atat o problema de corectitidine a achiziilor publice, cat de functionare ulterioara a softurilor cumparate, in conditiile in care ANRMAP are competente doar pe partea de procedura de achizitii.

"ANRMAP face control doar pe partea de achizitie publica, pana la semnarea contractului", a explicat presedintele ANRMAP.

Potrivit lui Dobrin, funtionarea sistemului achizitionat intra in competenta Curtii de Conturi, care poate derula un audit de performanta.

Compania Teamnet International, care a facut parte din grupul Asesoft al lui Sebastian Ghita, este furnizorul a doua servicii critice in situatii de urgenta precum accidentul aviatic din Apuseni, dupa cum a relatat HotNews.ro .

Astfel, Teamnet furnizeaza softul de planificare si coordonare a misiunilor de cautare si salvare de catre Romatsa (Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian), precum si partea software si de localizare GIS pe harta pentru serviciul 112 gestionat de STS. In 2009, data atribuirii contractului cu Romatsa, TeamNet facea parte din grupul Asesoft, al carui pachet majoritar era detinut de Sebastian Ghita.

Acum, actionar majoritar al Teamnet este Bogdan Padiu, care este si CEO.

Amintim ca doi oameni au murit pe 20 ianuarie dupa ce un avion de mici dimensiuni a cazut la granita dintre judetele Cluj si Alba, victimele fiind gasite de un padurar, la circa sase ore dupa ce unul dintre pasageri a sunat la 112 pentru a anunta accidentul. La momentul anuntarii accidentului, toti cei sapte pasageri erau in viata.