Primarul Capitalei Sorin Oprescu le-a cerut, duminica seara, bucurestenilor ca luni sa foloseasca cu prioritate mijloacele de transport in comun, aratand ca municipalitatea se va asigura ca acestea functioneaza, si a precizat ca pe durata noptii vor curata arterele principale 375 de utilaje. Pe de alta parte, primarul Capitalei a declarat ca in cele trei adaposturi municipale se afla 520 de persoane, iar trei echipe mobile ale Directiei de Asistenta Sociala monitorizeaza la intervale regulate alte 46 de persoane adulte care au refuzat adapostirea, potrivit Mediafax.

"Vreau sa ma adresez cetatenilor Bucurestiului sau celor care vor sa tranziteze Capitala in aceste zile: Folositi cu prioritate mijloacele de transport in comun. Noi ne vom asigura ca tramvaiele, autobuzele si troleibuzele circula corespunzator. In felul acesta ne dati spatiu sa putem curata strazile, sa le pregatim pentru dumneavoastra", a declarat Sorin Oprescu la comandamentul de iarna tinut duminica seara la primaria Capitalei.

Potrivit primarului general, pe durata noptii vor fi in teren 375 de utilaje care vor actiona in baterii pentru degajarea zapezii de pe arterele principale si pe unele dintre cele secundare, iar 405 de operatori vor curata zapada de pe trecerile de pietoni, statii si din refugiile RATB.

"In cursul acestei nopti toate utilajele vor ataca cu prioritate bulevardele mari, dimineata continuam pluguirea cu asistenta de la Politia Rutiera", a spus Sorin Oprescu.

De asemenea, primarul general le-a cerut primarilor de sector sa curete strazile secundare pe care le au in administrare, conform planului de deszapezire.

"Fac apel catre primarii de sector sa mobilizeze toate resursele pentru a degaja zapada de pe stradutele mici pe care le au in administrare, conform procedurilor prevazute in planul de deszapezire din Capitala", a aratat Oprescu.

Edilul sef al Capitalei le-a cerut si soferilor care se vor afla in trafic in cursul zilei de luni sa nu blocheze operatiunile de deszapezire prin parcarea masinilor in locuri nepermise.

"Va anunt ca toate masinile parcate in locuri nepermise si care ingreuneaza actiunile de deszapezire vor fi ridicate", a spus Sorin Oprescu.

El a mai precizat ca au fost deja somati 157 agenti economici si un numar de105 persoane fizice pentru ca nu si-au respectat obligatia de a curata zapada si gheata de pe trotuarele din fata spatiilor care le detin.

"De maine (luni - n.red.), Corpul de Control va aplica amenzi pentru ca nu vrem sa umplem spitalele de fracturi", a mentionat Oprescu.

  • 520 de persoane in adaposturile municipalitatii

"In cele trei adaposturi municipale se afla in aceasta seara (duminica seara - n.r.) 520 de persoane. Tot astazi, doua bucatarii mobile au parcurs Capitala, oferind asistenta persoanelor surprinse de viscol in statii sau pe strazi, care au distribuit 600 litri de ceai si supa. De sambata pana duminica, 25 de persoane fara adapost au fost transportate de agentii Politiei Locale la adaposturi", a declarat Sorin Oprescu la comandamentul de iarna tinut duminica seara la Primaria Capitalei.

Potrivit primarului general, trei echipe mobile ale Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti monitorizeaza, la intervale regulate, cele 46 de persoane adulte care au refuzat adapostirea de la inceputul codului portocaliu in Capitala.

Tot echipele DGASMB au solicitat plasament in regim de urgenta pentru un numar de sase minori ai caror parinti nu isi pot asuma protejarea lor directiilor de asistenta sociala si protectia copilului din sectoarele in care au fost gasiti si din doua judete.

"Avand in vedere faptul ca fenomenele meteo se vor derula si in zilele urmatoare, incepand de luni, orele 10.00, se vor organiza puncte de distributie de ceai cald in zece locuri din Capitala", a mai spus Sorin Oprescu.

Acestea sunt pe Calea Grivitei nr.216 in Sectorul 1, pe strada Agricultori nr.105 in Sectorul 2, pe strada Maximilian Popper nr. 17 A, strada Nerva Traian nr. 8, strada Foisorului nr.56-58 si strada Dristorului nr.81-88, in Sectorul 3, pe Calea Serban Voda nr.48 si strada Mitropolit Filaret nr.41 in Sectorul 4, pe Calea Ferentari nr. 191 si Soseaua Viilor nr.44 in Sectorul 5.

Sorin Oprescu a mai precizat ca la Dispeceratul Politiei Locale a Municipiului Bucuresti au fost primite in cursul zilei 32 sesizari privitoare la 57 de artere pe care se circula cu greutate.

Totodata, in cursul zilei de duminica, la Seviciul de Ambulanta, au fost inregistrate 657 de solicitari.

"Nu au fost inregistrate evenimente deosebite. Avem rezerva de medicamente asigurata. Avem asigurate rezervele de apa, apa calda, gaze, electricitate, precum si paturile pentru pacientii - cazuri sociale", a mai spus Sorin Oprescu.