Toate cazurile medicale izolate trebuie anuntate la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), pentru a se actiona unitar si pentru a fi preluate cu eliopterele mai multe cazuri, a declarat, duminica, la comandamentul de iarna de la Guvern, secretarul de stat Raed Arafat.

"Asa cum am spus, cel mai grav caz este cel din Robeasca. Am fost intrebat de ce femeia nu a nascut acasa asa cum s-a mai intamplat in alte cazuri. Fac precizarea ca sarcina nu este una obisnuita, copilul este asezat transversal si de aceea trebuie cezariana", a spus Arafat.

Femeia din Robeasca, la care incearca sa ajunga de duminica dimineata echipe de salvare atat din Buzau, cat si din Braila, este pe punctul de a naste, fiind izolata in casa parinteasca din localitatea buzoiana, si trebuie sa ajunga urgent la un spital pentru cezariana. Ea era programata la operatie, insa nasterea s-a declansat mai devreme decat se preconiza. De la Buzau, spre Robeasca a plecat inclusiv o senilata care a ramas blocata in nameti la un moment dat, fara a putea ajunge la destinatie.

Raed Arafat a cerut insistent serviciilor de ambulanta sa sesizeze de urgenta cazurile izolate si sa nu actioneze singure.

"Maine ar putea fi trimise si elicoptere care sa ia chiar mai multi pacienti, de aceea trebuie sa fie anuntate din timp, intr-un singur dispecerat ", a adaugat secretarul de stat.

Raed Arafat a mai spus ca duminica dimineata au fost anuntate trei decese din cauza hipotermiei, diagnostic care se poate pune numai de catre legisti.

"Fac apel la serviciile de ambulana si unitatile de primiri urgente sa anunte orice deces la Ministerul Sanatatii. Decesul prin hipotermie se pune numai dupa necropsie, iar aceste informari se fac numai de Ministerul Sanatatii", a precizat secretarul de stat.