Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a anuntat, duminica, ca trei persoane au decedat, in judetele Vaslui, Neamt si Iasi, transmite Agerpres.

"Dispeceratul integrat Vaslui ne anunta de un barbat de 44 de ani decedat in comuna Tutova. Ca sa anuntam ca cineva a decedat prin hipotermie, exista o procedura foarte clara in aceste conditii. Se lasa acest anunt pana ce este validat de medicina legala. Persoana care intr-adevar decedeaza prin hipotermie inseamna ca este o persoana sanatoasa care dintr-un motiv sau altul a stat in frig pana a decedat prin hipotermie. Deci, o persoana care nu a suferit alte probleme (...) de exemplu nu a fost un stop cardiac inainte si dupa care a devenit hipotermic corpul. Cerem colegilor nostri sa respecte procedura de anuntare a acestor cazuri pana ce au rezultatele medico-legale. In afara de localitatea Tutova avem in judetul Neamt, Spitalul Bisericani. La ora 3 dimineata s-a constatat disparitia unui pacient din Spitalul Bisericani, spital pentru tuberculoza si probleme pulmonare", a spus Arafat la Comandamentul de iarna condus de vicepremierul Liviu Dragnea.

Arafat a mai spus pacientul de la spitalul Bisericani a fost gasit duminica, in jurul orei 11.30, la 2 kilometri de spital.

"Acest aspect este sub ancheta politiei. La Iasi am fost anuntati ca un barbat de 60 de ani a decedat. Caz social, a fost gasit intr-un pasaj unde temperatura nu era sub 0 grade. Aici asteptam concluziile medicului decis", a adaugat secretarul de stat.

Raed Arafat: O ambulanta din Valcea, strivita de un copac; nu sunt victime

Secretarul de stat Raed Arafat a mai anuntat duminica, la Palatul Victoria, ca o ambulanta din Valcea a fost strivita de un copac, iar din fericire nu exista victime.

"La Valcea, o ambulanta a fost accidentata, a cazut un copac pe ea. Avea si pacient. Din fericire, nu avem victime. Alta ambulanta a fost trimisa ca sa fie preluat pacientul respectiv. Partea de interventii aeriene, cu elicoptere SMURD si ale Ministerului de Interne o singura misiune s-a reusit sa se efectueze astazi intr-o fereastra de timp care a permis acest lucru, in judetul Iasi, catre o localitate in care era o persoana care, din pacate, a incercat sa se sinucida prin spanzurare. A sosit elicopterul, s-a incercat resuscitarea, dar fara un rezultat pozitiv. Dupa ce s-a intors elicopterul, in scurt timp s-a inchis din nou vremea, deci momentan nu mai avem posibilitatea de a zbura sau de a folosi elicopterele sau alte mijloace aeriene pentru interventie", a spus Arafat, in cadrul unor declaratii de presa.

Potrivit acestuia, in localitatea Robeasca, judetul Buzau, autoritatile nu au reusit sa ajunga la o gravida care avea nevoie de asistenta la nastere.

"S-a solicitat sprijinul CNADNR dar, in acelasi timp, avand in vedere ca sunt mai apropiate contractiile, deja s-a pus in legatura moasa (...) iar un medic ginecolog le asista telefonic daca se intampla sa nasca inainte sa ajunga echipele de prim ajutor la dansa. Acolo este situatia un pic mai critica si din cauza asta acum concentram toate fortele sa rezolvam cat mai rapid sa ajungem la ea", a precizat secretarul de stat.