Avocata Simona Neaga a fost pusa sub invinuire de catre procurorii DNA Oradea pentru "incercare de determinare a marturiei mincinoase", deoarece ar fi "constrans moral un martor" langa care a fredonat "Roata morii se-nvarteste" din slagarul "Morarita", transmite Mediafax.

Biroul de presa al DNA a anuntat, vineri, punerea sub invinuire a avocatei Simona Neaga din Oradea, pentru incercare de determinare a marturiei mincinoase.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, acuzatia a fost adusa avocatei de catre procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea, dupa ce, im data de 9 ianuarie, in timpul unor audieri facute la sediul institutiei, aceasta ar fi adresat "expresii si cuvinte amenintatoare unei persoane pentru a o determina, prin constrangere morala, sa dea declaratii care sa nu-l invinovateasca pe inculpatul Portan Calin, avocat in cadrul Baroului Bihor", anchetat pentru trafic de influenta si spalare a banilor, pe care Neaga il reprezenta in ziua respectiva ca aparator.

Invinuirea i-a fost adusa Simonei Neaga vineri, la sediul DNA Oradea, in prezenta altor sapte avocati - Silvia Tudor, Razvan Doseanu, Mircea Ursuta, Lucian Negrutiu, Mircea Tiba, Ramona Matica si Andrei Tarau - care i s-au alaturat pentru a o sustine si care, dupa iesirea din sediul institutiei, au organizat o conferinta de presa pentru a-si exprima nemultumirea fata de acuzatie.

"Vina colegei noastre a constat in faptul ca, in timp ce statea pe holul DNA, in apropierea martorului, a fredonat 'Roata morii se-nvarteste, tac, tac, tac', cunoscutul slagar ᅡMoraritaᅡ, cantat de Mirabela Dauer. Aceasta ar fi infractiunea prin care a incercat sa determine la marturie mincinoasa o persoana. Ma intreb ce acuzatie i s-ar fi adus daca ar fi fredonat 'Andri Popa'", a afirmat avocatul Razvan Doseanu.

Potrivit acestuia, reprezentantii DNA nu au explicat in ce fel fredonarea unei melodii poate determina o marturie mincinoasa.

"Nu ni s-a spus nimic. Mai mult, din lecturarea declaratiei date de martor, acesta nici macar nu a afirmat ca ar fi fost speriat, ci doar ca s-a simtit 'doar un pic tensionat' ", a spus Doseanu.

Acesta considera ca acuzatia adusa colegei sale reprezinta "un caz clar de atac la libertatea de exprimare".

Avocatul a adaugat ca acest caz, alaturi de alte doua, va fi adus in atentia Baroului Bihor si a Uniunii Nationale a Barourilor, cu solicitarea ca cele doua organisme sa isi exprime un punct de vedere.