Peste 1.000 de oameni au asistat vineri dupa-amiaza, in Bucuresti, la funeraliile pilotului Adrian Iovan, intre cei prezenti fiind rude, prieteni, fosti colegi, dar si curiosi, cersetori si oameni ai strazii care sperau sa primeasca de pomana, relateaza agentia Mediafax.

Slujba de inmormantare a avut loc, incepand cu ora 13.00, la Biserica "Sf. Ilie", aleasa pentru ca Sfantul Ilie este considerat protectorul Fortelor Aeriene Romane si, implicit, al celor aflati la mansa. Sute de oameni venisera la biserica, pentru slujba, cu mult inainte.

Dintre apropiatii pilotului decedat in accidentul din Apuseni, la funeralii au fost prezenti fosta sotie a acestuia, Romanita Iovan, fiica dintr-o casatorie anterioara, mama acesteia si ultima partenera de viata a celui disparut.

Au venit, de asemenea, sa-si ia ramas bun de la Iovan prieteni, fosti colegi, aviatori, avocatul sau si multi oameni care nu l-au cunoscut - parte din ei pentru a aduce omagiul cuvenit "unui erou", iar altii, din simpla curiozitate.

Putin dupa ora 14.00, sicriul de culoare maron, acoperit, a fost scos din biserica, in aplauze, iar cortegiul funerar a plecat spre Cimitirul Bellu Catolic.

Pentru transportarea la cimitir a miilor de flori aduse de cei veniti la biserica, familia pilotului a apelat la un camion.

Pe traseul spre Bellu Catolic, circulatia a fost dirijata de politisti de la Rutiera, aflati in strada conform rutinei de serviciu, si nu solicitati special pentru aceste funeralii.

La cimitir asteptau alte sute de oameni, intre care 28 de localnici din Apuseni, participanti la misiunea de salvare de dupa accident, dar si alti curiosi - multi veniti cu copiii -, cersetori si oameni ai strazii in asteptare de pomana - bani ori de-ale gurii. Pentru a fi mentinuta ordinea, in cimitir au fost atat bodyguarzi angajati de familia lui Iovan, cat si politisti.

Adrian Iovan a fost inmormantat dupa canoanele Bisericii Ortodoxe si cu onoruri militare. S-au tras trei salve de arma, a fost intonat imnul national, iar un elicopter a aruncat valuri de flori peste mormant.

Sicriul a fost coborat, in jurul orei 15.45, intr-un loc de veci aflat langa cel unde e inmormantat tatal lui Iovan.

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.

In urma accidentului au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de un localnic, dupa o cautare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Munti Apuseni si localnici.

Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar Aurelia Ion era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.